Hirdetés

A legolcsóbb új PC



|

Minimális feladatok, semmi játék és videoszerkesztés, de nem akarunk régit, használtat, zsákbamacskát? Ennyibe kerül a legolcsóbb asztali PC.

Hirdetés

Bár mi is többször találtunk már kiváló ajánlatokat a használtpiacon, sokan tartanak ettől a beszerzési csatornától. Pedig ha odafigyelünk, itt nem feltétlenül elavult, leharcolt komponenseket, hanem sokszor egészen új, vagy alig használt hardvereket szerezhetünk hivatalos garanciával, nagyon olcsón. De ha kell a számla és mindenképpen új gépet szeretnénk, nincs mese, irány a szaküzlet. De mit tegyünk, ha tényleg csak a legalapvetőbb feladatokra keresünk gépet?


Hirdetés


Tablet-netbook trükk

Az egyik trükk, hogy veszünk kb. 20 ezer forintért egy szuper-alsókategóriás Windows 8.1 tabletet - már ha találunk még ilyet. Olyat kell keresnünk, amelyiknek van monitorkimenete és a töltésen kívül még egy USB-je. Ehhez jöhet a monitor és egy USB hub-on keresztül a perifériák. A sebesség csapnivaló lesz, az integrált 16 GB tároló lassú és szűkös, az elavult Intel Atom SoC pedig még a böngészéshez is gyenge, de olcsón lett kicsi, csendes és ha kell, mobilis gépünk előtelepített Windowszal.



Ez persze nem túl jó ötlet, de ha feljebb lépünk, kb. 50 ezer forintért árulnak szintén windowsos netbookot. Ez egy 10-11,6 colos kijelzővel szerelt Windows 8/10 notebook, ami azért netbook, mert nagyon gyenge. A helyzet ugyanaz, mint fent, annyi különbséggel, hogy a gép már hasonlít egy notebookra, hordozható és van billentyűzetünk plusz touchpadunk. Mondjuk ettől még a bootolás 1-2 perc lesz, tárhely semmi és az alapvető funkciók is szaggatnak majd. Éppen ezért irány az asztali PC-k világa!


PC az alsó polcról!

Alaposan nekiveselkedtünk és összeszedtük azokat a komponenseket, amelyeket összeszerelve egy működő PC-t kapunk. Az egyetlen szempont az ár volt, vagyis az, hogy a legolcsóbb alkatrészeket válasszuk. Itt aztán nem számított a minőség, nem számított a sebesség, sőt, az sem, hogy később tudjuk-e majd bővíteni, fejleszteni a gépet. A konfiguráció hamar készen lett, de nem akarjuk leközölni, mert vállalhatatlan, ezért néhány komponensnél feljebb ugrottunk. No persze itt 500-1000 forintokról van szó, és a végén még így is több paraméter miatt a cipőorrunkat bámulva piszmogjuk, hogy bocsi, de a lényeg, hogy azért ezen már nem foghúzás elindítani egy Paintet, böngészőt, egy Office-t vagy egy pasziánszt.


Alaplap+CPU: egyértelmű volt, hogy integrált CPU-s alaplap kell, de a C70-es AMD-vel szerelt lapoktól megijedtünk (1 GHz, sok generációval ezelőtti technológia), ezért az ASRock D1800M (13 980 Ft) lapját választottuk, amely szintén lassú, játékról ne is álmodjunk, de legalább passzívan hűtött, kezel 2 DIMM-modult és azért az alapprogramokat elhúzza.



RAM: Ebbe a lapba került egy 2 GB-os CSX DDR3-1333 RAM modul (3300 Ft), ami kevés, ez nem vitás, viszont jó hír, hogy nem 1 GB-os modult választottunk (1900 Ft-ért), és a lapon van még egy DIMM-foglalat, így bármikor, kb. 1 perc alatt megduplázhatjuk 4 GB-ra a RAM-mennyiséget.



HDD: A rendszernek valamiről futnia kell és erre lehetett volna egy siralmasan lassú, 30-32 GB-os SSD-t választani. Az SSD ez esetben nem jó hír - ezek a tárolók nagyon szűkösek, ráadásul nagyságrendekkel lassabbak, mint az új generációs, 240-500 GB-os modellek. Éppen ezért egy WD AV HDD-t választottunk, ami 3,5 colos, de halk és 7200 rpm-es fordulatszámának köszönhetően nem borzalmasan lassú. A 320 GB-os modellt 8490 Ft-ért kaptuk meg.


Ház+tápegység: Hátra van még a tápegység és a ház. Szaküzlete válogatja, hogy milyen névtelen márkákat tartanak ezen az árszinten: mi az NBase N-Case-re találtunk rá, abból is a 601G 400W modellre (7100 Ft). Nem szép, az alapanyag filléres és a szerelés sem lesz egy leányálom, de szuperolcsó és egy 400 Wattos tápot is rejt. Hogy ez a táp milyen, azt nem tudjuk pontosan, de kizárt, hogy ennyi pénzből lehetne beszélni bármiféle megbízhatóságról vagy minőségről. Reménykedjünk, hogy nem csap be villám vagy nem fáradnak el az alkatrészek a tápegységben.



Kész a gép!

A végösszeg így 32 870 Forint, amiért egy szuper-hiperolcsó gépet kaptunk. A platform abszolút zárt, fejleszteni a RAM-ot és a HDD/SSD-t lehet korlátozottan (SATA3G csatlakozó), ráadásul a táp és ház sem túl jó minőségű. De azért ne írjuk le teljesen ezt a gépet: alapfeladatokra kiváló és ha feltelepítünk rá mondjuk egy Linux Mint OS-t, nagyon szerethető kis családi gép lehet belőle, amivel azért a HD-s Youtube, házifeladat-írás, némi képmanipulálás, böngészés simán belefér, miközben a rendszervédelem is adott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.