Hirdetés

A magyarok visszavágnak a Microsoftnak



|

Alig prezentálta a Microsoft az egyik legújabb szeme-fényét, az érintőképernyőre alapozott Milant, s máris itt van rá a válasz, mégpedig nem máshonnan, mint itthonról.

Hirdetés

A multitouch technológia vizuális kommunikációt és információt megjelenítő, interaktív felület, kifejlesztésére a 80-as évek óta folynak kísérletek, több-kevesebb sikerrel. Bár egy adott pontot/impulzust már eddig is értelmezni tudtak érintőképernyők, de a 2006-os év végén sikerült Jeff Hannek, a New York-i Egyetem kutatójának megvalósítani a többujjas érintőképernyőt.

 

 

multitouch02.jpg

 

 

2007 júniusban Magyarországon elsőként a Mobilia-artica Kft.-nek sikerült előállítani és működőképes eszközbe ültetnie a multitouch technológiát, ami az FTIR elven (Frustrated Total Internal Reflection) és a számítógépes képfeldolgozáson alapul. A többszörös nívódíjas formatervezők által vezetett belsőépítészeti tervező és kivitelező cég alkotásának hátterében a rugalmas és célirányos szoftver írás áll. E a fajta eszköz tehát a Microsoft jövőbeli ígéretével ellentétben akár már most is hozzáférhető, szinte bármilyen kreatív területen alkalmazható. Ha egy étteremben az asztalon szeretnénk megtekinteni az étlapot, vagy az ujjunkkal szeretnénk ráírni a telefonszámunkat a bárpultra a mellettünk ülőnek, akkor képesek mindezt előállítani.

 

 

multitouch01.jpg

 

 

Ugyanakkor ez az új felhasználói felület alkalmazása sokkal messzebb mutat, hiszen az eddigi egyszemélyes munkabázisok helyett most már csoportos munkát is lehetővé tesz, aktív együttműködést kiváltva munkatársak között. Így egyszerre többen tudnak egy alkalmazáson dolgozni, kihasználva a multitouch technológia előnyeit.

 

A technológiát és az eszközt természetesen a PC World közelebbről is szemügyre veszi, így hamarosan részletesebben is beszámolunk majd a magyar számítástechnika eme vívmányáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.