Hirdetés

A mellbevágó komponens



|

A 3dfx kártya okozta élményhez mérhető az a sokk, amit egy filléres V300 SSD képes művelni egy normál PC-vel. Utánajártunk, mi lesz az olcsó SSD-kkel és mi jön utánuk.

Hirdetés

Az SSD hatalmas találmány, ez nem is vitás, csak hát sokáig luxus volt. Szerencsére a nagy verseny és az ötletes technológiák hamar lenyomták az árakat, miközben a kapacitás szépen szökik felfele. Messze még a csúcs, de már most sokan kérdezik, hogy az első sokk után mi a következő, amit az SSD-k új generációja tartogat számunkra, illetve hasonlóan sokszor kérdezik aggódva, hogy vajon mikor tűnnek el a piacról a fillérekért kapható SSD-k. Utánajártunk és Tony Hollingsbee-t kérdeztük, aki a Kingstonnál az SSD-kért felel.


Hirdetés


PCW: Elavult, nem túl szép, mégis a legnépszerűbb SSD a V300-as széria, mert megbízható, olcsó és megadja a felhasználóknak az SSD-élményt. Meddig lesz még kapható és ha megszűnik, lesz hasonlóan jól árazott utóda?


Kingston: 2016-ban végig kapható lesz a V300-as széria folyamatos raktárkészlettel, de mellette nagyon hamarosan megérkezik a Kingston első TLC NAND flash-sel szerelt családja is, hasonlóan versenyképes áron.



PCW: Várhatóan idén év végére mi lesz az SSD-k átlagos kapacitása? Jelenleg az ideális ár/érték arány a 240/256 GB-os meghajtóké, de egyre olcsóbbak a 480/512 GB-os modellek is.


Kingston: A nagy jövő a 3D-NAND-é, amelynek gyártását 2016-ban több cég is felfuttatja, így hamarosan 16 TB-os SSD is megjelenik a piacon. Ugyanakkor 3D-NAND, TLC és egyéb fejlesztések ide vagy oda, forint/GB alapon még jó darabig a hagyományos HDD-k maradnak olcsóbb tárolók. Ugyanakkor az olló egyre záródik és a sebességtöbblet miatt egyre jobban megéri SSD-t választani a HDD-k helyett.



PCW: A SATA és a 2,5" a múlté, itt az M.2 és az NVMe - ez a helyes út? Hétköznapivá válik az NVMe még idén vagy erre várnunk kell még?


Kingston: A SATAIII, vagyis SATA6G elérte határait, már ami a sebességet illeti, így a jövő a PCIe és az NVMe technológiáké. Egyre több gépben jelenik meg az M.2, sőt a SATA helyett már rögtön NVMe-vel. A HDD-khez képest mérhető még nagyobb sebességkülönbség mindenképpen vonzó, de a széleskörű elterjedéshez a NAND chipek árcsökkenésére is szükség van. Itt van jelentős szerepe a TLC-nek.


PCW: Mit gondol az Intel U.2 szabványáról (2,5"-os meghajtó, vastag kábel, NVMe-PCIe adatkapcsolat)?


Kingston: Az U.2 csatlakozásnak van helye a piacon és komoly szerepet fog játszani a kapacitás növekedésében a következő években, ezért a Kingston is készül U.2-es termékekkel a jövőben.



PCW: Melyik az SSD-k leggyengébb pontja, ahol még több fejlesztésre van szükség?


Kingston: A fejlesztés két fő csapásirányban folyik. A gyártók egyrészt megelégedtek a belépőszinten elérhető SATA6G korlátaival, azonban itt a minél olcsóbb NAND flash technológiát fejlesztik, hogy tényleg mindenki számára elérhető legyen a kellően nagy kapacitású SSD. A másik fejlesztési irány a felsőkategóriát célozza, ahol a felhasználók kifizetik az extra felárat, hogy megszabaduljanak a SATA6G/AHCI szabványok korlátaitól. Itt az NVMe SSD teljesítménynövelése az elsődleges cél. A Kingston is ezen két fejlesztési irány mentén mutatja be idén új tárolóit.



PCW: A 3D-NAND az egyértelmű jövő, vagy már látható egy még jobb technológia a láthatáron?

Kingston: A 3D-NAND az elkövetkező évek legfontosabb technológiája, ami a NAND-gyártásban a legnagyobb előrelépést hozza. Ezt a felhasználók az adott összegért elérhető egyre nagyobb kapacitásban fogják megtapasztalni.


PCW: Egyre több gyártó áll elő a 2-3 helyett 5 éves SSD-garanciával. Mi a helyzet a Kingston/HyperX termékekkel?


Kingston: Mi is erre törekszünk, így például az új KC400-as tárolóink már 5 év garanciával érkeznek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.