Hirdetés

A noteszgépek úttörői



|

Kíváncsi, hogyan nézett ki a világ első noteszgépe? Melyik volt az első széles körben elterjedt? Milyen volt az első PC gyilkos? A következőkben megmutatjuk, valamint számos érdekességgel szolgálunk a noteszek világából.

Hirdetés

1. Az első valódi laptop: Epson HX-20 (1981)

 

epson-hx-20.jpg

 

 

Az alig több mint másfél kilós ketyere csupán nyomokban hasonlít a mai gépekre, ám a kor követelményeinek tökéletesen megfelelt, sőt némely paramétereiben mai társait is túlszárnyalja. A beépített Ni-Cd akkumulátora 50 órás működést tett lehetővé egy feltöltéssel. Ez persze annak is köszönhető, hogy képernyő gyanánt egy négy soros monokróm LCD-panel volt benne. A HX-20-nak volt saját beépített pont mátrix nyomtatója, adattárolásra pedig mikrokazettás meghajtója.

 


2. Az első népszerű laptop: Tandy's TRS-80 Model 100 (1983)

 

trs80-100.jpg


Súlyát és árát (800 dollár) tekintve nagyjából azonos volt a fenti Epson készülékkel, azonban sikerét a jóval nagyobb 240×64 képpontból álló kijelzőjének köszönhette. A TRS-80 négy darab AA elemmel működött, amelyek 18 órás üzemidőt biztosítottak. Beépített adattárolója nem volt, extraként külső 5,25-ös floppy meghajtó volt kapható hozzá. Ha adattárat nem is néhány hasznos alkalmazást azért találtunk benne, ilyen például a telefonkönyv, a határidőnapló és a szövegszerkesztő. A legenda szerint a TRS-80 firmware-e volt Bill Gates utolsó nagy programozói projektje mielőtt saját kis birodalmával hódtó útjára indult.

 

 


3. Az első 386-os processzorral szerelt hordozható készülék: Compaq Portable 386 (1986)

 

compaq3a.jpg

 

 


Bizonyára többen meglepődnek és szerintük ez nem egy igazi notebook, mégis meg kell említeni, ugyanis mérföldkőnek számít a hordozható gépek világában. Magas 12 000 dolláros ára ellenére ez lett minden idők legünnepeltebb noteszgépe. Ebbe került először az Intel új bivalyerős 80386-os processzora, aminek architektúrája a 32 bites számítástechnika következő két évtizedének irányadója volt. Bejelentésekor a világ leggyorsabb hordozható gépe volt a maga 20 MHz-es processzorával.


 

4. Az első tábla PC: GRiD System 2260 (1992)

 

grid1530.jpg

 

 

Sokan azt gondolják, hogy a kézírásfelismerő rendszerek az új évezred hozadéka, pedig a GriD Systems már a 90-es évek elején megjelent saját rendszerével. A kézírásfelismerés mellett a GriD alkotta meg az első elforgatható érintőkijelzős tábla PC-ként funkcionáló hordozható számítógépet. A 2260-asban egy 386-os processzor teljesített szolgálatot, míg a fejlettebb 2270-ben már egy 486-os CPU volt. A készülék erős magnéziumházban lakozott és azidő tájt kimagasló minőségű, 10,5 hüvelykes aktív mátrixos monochrome kijelzővel rendelkezett.


5. Az első szubnoteszgép: DEC HiNote Ultra (1994)

 

hinote.jpg

 

 

A Digital Equipment Corporation alkotta meg a világ első ultra hordozható noteszgépét, amely nagyjából 3,5 cm vastagságával, alig másfél kilós súlyával és igényes megjelenésével korszakának meghatározó darabja volt. Ez volt az első hordozható noteszgép, amely az asztali gépek funkcionalitását és a noteszgépektől elvárt csekély méretet ötvözte. A készülékben már volt beépített infra- és vezeték nélküli adó, valamint beépített hangkártyát és hangszórót is tartalmazott.


6. Az első tapipaddal szerelt noteszgép: Apple PowerBook 520 (1994)

 

apple520.jpg

 

A korai noteszgépeket trackball-lal szerelték, ám a Powerbook 520 már tapipadot kapott, ami igazi világújdonságnak számított. Új új beviteli eszköz sikere máig töretlen, hiszen szinte kivétel nélkül minden készüléken megtalálni és egyelőre semmi sincs a láthatáron, ami esetlegesen leválthatná.

 

7. Az első lítium-ion akkumulátorral szerelt notesz: Toshiba Portege T3400 (1995)

 

big-laptop.jpg

 

 

A Toshiba Portege T3400-as ultrahordozható noteszgépben mutatkozott be az első notebookba szánt lítium-ionos akkumulátor. A NiMh akkumulátorok leváltására készült áramforrás minden szempontból előnyösebb mint elődje, hiszen tovább bírja és alacsonyabb a tömege, amely tulajdonságok hordozható gépeknél egyaránt fontosak. Számos előnye ellenére hátránya is van, mivel hajlamosak a túlmelegedésre, aminek legékesebb példája a Lenovo esete, ugyanis a gyár több mint 200 000 noteszgépet volt kénytelen visszahívni akkumulátoraik miatt.


8. Az első Wi-Fivel szerelt laptop: Apple iBook (1999)

 

ibook.jpg

 

Nem is gondolnák mennyi újítás bevezetés köszönhető az Apple-nek, 1999-ben elsőként vezették be noteszgépeikben a Wi-Fi szabványt, több mint egy évvel megelőzve ezzel a vetélytársakat. A Wi-Fi csatoló először kiegészítő kártyként került forgalomba, majd nem sokkal később megjelentek az integrált Wi-Fi 802.11b szabványnak megfelelő csatolókkal ellátott példányok.

 

9. Az első játékosoknak készült notesz: WindowPC Sting 917TX2 (2005)

 

sting-917.jpg

Pár évvel ezelőttig a hétvégi LAN-parti egybegyűltjei – hacsak nem valami őskövülettel akartak játszani – hatalmas asztali gépeiket cipelték magukkal. A helyzet a Sting 917TX2 megjelenésével változott meg. Ez már a modern 3D-s lövöldözős játékok gond mentes, gyors futtatását is lehetővé tette. A gépet AMD Athlon 64 X2 dual core processzorral szerelték fel, és amikor a többi gyártó legfeljebb 128 MB memóriával ellátott grafikus kártyával látta el gépeit, a 917TX2-ben már akkor 256 MB-os volt.

 

10. Az első igazi PC gyilkos: Apple MacBook Pro (2006)


17-macbook-pro.jpg

 

 

 

Tavaly jelent meg az első MacBook Pro modell, amely szakítva a hagyományokkal Intel processzorral készült, emellett Windows operációs rendszer futtatását is lehetővé teszi. A megjelenést követően néhány hónappal megjelent a Boot Camp névre keresztelt egyszerűen használható segédprogram, amivel Mac OS X és a Windows operációs rendszerek között válthatunk, így egyazon gépen egyszerre mindkét operációs rendszert használhatjuk.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.