Hirdetés

A Samsung botrányos vallomása



|

A Samsung is beismerte, hogy részt vett a memória-árkartellben.

Hirdetés

Az Infineon és a Hynix után tehát újabb "bűnös" került elő, de büntetését az üzleti élet szabta ki, hiszen a memória-piac látványos összeomlásával jelentős veszteségeket kellett elkönyvelnie.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint a vállalatok többször tárgyaltak és egyeztetettek az árak rögzítéséről, a szóban forgó cégek emellett értékesítési adataikat is elérhetővé tették egymás számára, hogy megbizonyodhassanak arról, az árkartell minden szereplője tartja magát a megállapodásokhoz. A Samsung mellett az Infineon és a Hynix már beismerte bűnösségét és példás büntetést is fizettek.

A Samsungra kirótt 300 millió dolláros büntetés a második legnagyobb antritröszt-büntetés az Egyesült Államok történetében és a legnagyobb büntetés, amelyet büntetőjogi perben valaha kiszabtak. A legnagyobb antitröszt-büntetést egy svájci gyógyszercég, az F. Hoffmann-La Roche fizette ki 1999 májusában, 500 millió dollárt. Az Infineon korábban 160 millió, a Hynix 185 millió dolláros büntetést fizetett be.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium 2002-ben jelentette be, hogy vizsgálatot indított a memóriagyártóknál, miután az árak váratlanul növekedésnek indultak. Mielőtt a vizsgálat híre nyilvánosságra került, Michael Dell, a világ legnagyobb PC-gyártójának elnök-vezérigzgatója többször is sérelmezte a memóriagyártók viselkedéssel és kartellezésell gyanúsította meg őket.

Az árkartell mindazonáltal nem hozta meg a kívánt eredményt a chipgyártók számára, éppen az ezredforduló után, a PC-piac összezuhanásával vált a memóriapiac rendkívül turbulenssé, a vállalatoknak sokszor az előállítási ár alatt kellett adniuk a termékeiket hogy ne maradjanak raktáron. Ebben az időszakban a nagy gyártók rendre veszteségesen működtek.

A Samsung legújabb, harmadik negyedéves pénzügyi jelentéseiből is az tűnik ki, hogy nettó nyeresége 30%-kkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A szeptember 30-ával zárult pénzügyi időszakot 1,8 milliárd dolláros nyereséggel zárták, míg tavaly ugyanez a szám 2,57 milliárd volt. A bevételnek ezzel szemben sikerült egy százalékot emelkednie 13,92 milliárd USD-re. A vállalat az évről évre tapasztalható 3 százalékos forgalomcsökkenés okaiként a DDR2 DRAM chipek elvártnál lassabb keresleti növekedését, és a NAND Flash memóriachipek alacsony árát nevezte meg.

A TFT panelgyártó részleg azonban soha nem látott növekedésnek indult. Évenként átlagosan 41%-kal bővül az eladás. A mobiltelefon-gyártó divízió évi három százalékos esést produkál, míg a digitális médiákkal foglalkozó részleg 16%-ot esik, így a gyártó helyzete egyelőre nem is olyan fényes...

 

Bodnár Ádám és Maróti Mihály

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.