Hirdetés

A szuperszámítógépek piacán egyelőre nincs változás



|

A Compaq felhagy a 64 bites CPU-kkkal: munkáját az Intel folytatja.

Hirdetés

Múlt héten valószínűleg nagy csapást mért a Cray-re az a bejelentés, amiből kiderült, hogy az Intel egyezményt kötött a Compaq-kal, hogy átveszi annak 64 bites Alpha processzor technológiáját, amelyet még a kilencvenes években a Digital Entertainment fejlesztett ki. A Compaq 1998-ban megvette a Digital Entertainmentet, és most azt tervezi, hogy 2004-ben már az összes szerverét és munkaállomását Intel IA-64 architektúrájú processzorokkal fogja szerelni, és véget vet a mostanában meglehetősen sikertelen Alpha processzorok fejlesztésének.



A Cray szuperszámítógépek piacának egyik úttörője, és több, nagy teljesítmény nyújtó termékcsaláddal rendelkezik, amelyek közül sok a cég saját, belső fejlesztésű processzorjait tartalmazza. 2002-es megjelenésekor valószínűleg ezen saját rendszerek egyike lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépe, az SV2. A Cray azonban sok olyan szuperszámítógépet is árul, amelyek alapját Alpha processzorok képezik. Azonban a Compaq a továbbiakban nem fogja gyártani ezeket a processzorokat, így az erre az architektúrára alapozott jelenlegi és jövőbeli rendszerek a hűvösre kerülnek.



Ez nagy visszaesést jelenthet a Cray-nek, hiszen az utóbbi időben átélt hullámvölgy után a társaság abban reménykedett, hogy visszanyerheti régi fényét. A cég 1993 óta árul Alpha processzorokra épülő rendszereket, ekkor még Cray Research néven voltak ismertek. A társaságot 1996-ban megvásárolta a Silicon Graphics, a tavalyi évben azonban tovább is adta egy szuperszámítógépekkel foglalkozó kisebb társaságnak, a Tera Computernek.

 

A várakozások szerint a Cray év végén fogja bejelenteni következő generációs, Alpha processzorokra épülő nagyteljesítményű rendszerét. A SuperCluster nevű szuperszámítógép maximálisan 2048 darab 833 MHz-es Alpha processzor használatát támogatja egyszerre. A rendszereken Unix, Linux, és a Cray saját operációs rendszere lesz használható. A társaság egyik szóvivője határozottan állította, hogy a Compaq bejelentése ellenére nem változtatták meg a közeljövőre vonatkozó terveiket, és év végén már szállítani fogják a SuperCluster rendszereket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.