Hirdetés

A teremnyi méretű, vízzel működő számítógép



|

Sokan kísérelték meg leegyszerűsíteni valamilyen formában a számolást. Volt aki, fogaskereket, emelőkarokat és egyéb mechanikai eszközöket használt céljának elérése érdekében, de volt olyan is, aki csupán a vízben bízott.

Hirdetés

A Moszkvai Műszaki Múzeum tárlatában található információk szerint az 1936-ban készült vízzel működő gép volt az első olyan eszköz, mely a parciális differenciálegyenleteket képes volt megoldani. Ez pedig hatalmas teljesítmény, ugyanis közel egy fél évszázadig ezek voltak azok az egyenletek, melyekkel az összetettebb fizikai jelenségeket matematikailag képesek voltak leírni. A gép megalkotása, majd működtetése rengeteg egyébként papír felett görnyedős számolgatós időt spórolt meg használóinak.

 

A bonyolult differenciálegyenletek megoldásához Lukyanov pedig nem mást, mint szimplán egy sorozat összekapcsolt vízzel feltöltött üvegcsövet használt. Míg a csapok és a dugaszok állásának változtatásával a változókat lehetett állítani, addig a megoldást az egyes csövek vízszintjéről lehetett leolvasni.

 

 

Habár magát az eszközt a beton repedezésének problematikája miatt hozták létre, összeszerelésének és programozhatóságának egyszerűsége miatt későbbi modelljeit számos egyéb területen (geológia, termikus fizika, kohászat, rakéta gépészet) sikerrel alkalmazták.

 


A hidraulikus gép olyannyira erős számítási kapacitással rendelkezett, hogy a digitális gépek első két generációját kenterbe verte. Ezen tulajdonsága, valamint összeállításának alacsony költségei miatt ezeket a hidraulikus integrátorokat az 1970-es években még mindig 115 gyártó, kutató, illetve oktatási intézmény alkalmazta 40 szovjet városban. Az országban a digitális gépek csak a nyolcvanas évek elejére váltak elfogadhatóan olcsóvá, könnyen telepíthetővé és elég erőssé ahhoz, hogy felválthassák a komoly ”vízvezetékrendszereket”.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.