Hirdetés

A tökéletes gamer egér 5 ismérve



|

Ha nagyon akarunk játszani, bármilyen egér megteszi - legfeljebb mindig vesztünk. Ez nem opció, ezért nézzük, mire kell figyelni választásnál.

Hirdetés

Jó néhány egér-generáció eltűnt már a süllyesztőben, mióta megjelent az első PC-s egér. A mai modellekben már nincsen golyó, nincsenek X-Y tengelyek, kötelező a görgő megléte és egyre kevesebb a zsinóros megoldás is. Ennek persze sok jó oldala is van, például már nem kell hetente szedegetnünk a porcicákat és szöszöket a golyó által pörgetett tengelyekről, ugyanakkor ott még nem tartunk, hogy bármilyen egér jó bármilyen feladatra. Összeszedtünk 5 olyan tulajdonságot, amelyre érdemes odafigyelni, ha tényleg nagyon jó egeret szeretnénk.
 

Hirdetés


Technikai paraméterek

Persze mindenki a technikai paraméterek átbogarászásával kezdi: ez vegytiszta matek, itt sok minden azonnal kiderül. Például hány DPI-s az érzékelő? 1000? Ez ma már kevés. Valahol 3000 dpi-nél a belépő, de egy gamer egérnél nem ritka az 5-6000 dpi, a drága modellek pedig már 10-12 ezer dpi-nél járnak, amire azért valljuk be, nem sok játékosnak van szüksége. A dpi szám további növelése majd a 4K monitorok elterjedésével fog ismét új lendületet venni. Full HD-hez, WQHD-hez már a 6000 dpi is rengeteg és vannak olyan egerek, amelyeknél a 10 ezer dpi egyszerű szoftveres interpolálással van megoldva. A magas dpi-szám mellett szintén fontos a pontosság és a rövid válaszidő is.


A fontos paraméterek közé tartozik még a mintavételezés gyakorisága. Ez azt mutatja meg, hogy a PC hányszor kérdezi le másodpercenként az egér helyzetét. Ez 500 Hz-nél átlagos, de a legtöbb játékos egérnél 1000 lekérdezés/másodperc az alapértelmezett, ami elegendő.
 


Sokan megnézik a feldolgozó chip típusát, a mikrokapcsolókat, melyekből az igazán profik ki tudnak hámozni néhány jellegzetes vonást, de átlag felhasználóknak ezek az adatok nem sokat fognak mondani.


Ergonómia

A technikai paraméterek fontosak, de az ergonómia kritikus kérdés, ráadásul igen szubjektív is. Van, aki a rövidebb egereket szereti és van olyan felhasználó is, aki teljes tenyerét az egéren akarja tudni. A legjobb helyzetben akkor vagyunk, ha ki tudjuk próbálni vásárlás előtt az egeret, a súlyát, a hosszát, a csúszás minőségét, a csúszásgátló részeket, a gombok elhelyezését. Sajnos ilyenkor elég csak egyetlen részben hibáznia a gyártónak és máris kényelmetlen, használhatatlan lesz a gamer egér, ahol a kialakításbeli kompromisszum nem mehet a pontosság, gyorsaság rovására. Vannak próbálkozások az ergonómia megváltoztatására utólag. Például lecserélhető egér-borítás, súly- és súlyelosztás-változtatás, de ezekért komoly felárat kell fizetnünk.
 


Gombok

A gombok minősége, száma és elhelyezése fontos tényező, ahogy az is, hogy milyen szoftver jár az egér mellé. Sokan azt szeretik, ha kevés gomb van az egéren, pedig az is hasznos tud lenni, ha a legfontosabb makrókat azonnal, az egérről elérjük. Viszonylag új trend a sniper gomb, amely a lenyomás idejére visszakapcsolja a felbontást alacsony (vagy általunk előre beállított) szintre. Ez mesterlövészként játékban elmondhatatlanul hasznos és könnyű hozzászokni. A dpi-választó gomb is hétköznapivá vált az egereken. Ezzel a dedikált gombbal (vagy két gombbal) valós időben válthatunk az előre rögzített dpi-beállítások között.
 


Makrózhatóság

A makrózás sem maradhat ki. A szoftvernél alapelvárás, hogy tetszőleges gombot, Windows funkciót vagy előre rögzített makrót rögzíthessünk az egyes gombokhoz. A drágább egereknél ezt elég egyszer elvégezni, a beállításokat a program feltölti az egér saját memóriájába, így amikor egy másik géphez csatlakoztatjuk az egeret, azonnal használhatjuk beállításainkat.
 


Szintén a drágább, újabb modelleknél érjük el a kalibrációt is, ami úgyszintén hasznos. A szoftverből indítva az adott egérpadhoz vagy felülethez igazíthatjuk az egér érzékelőjét, amivel jelentősen megnövelhető a pontosság.


Görgő

Görgő nélkül ma már nem kapunk egeret és ez nem is baj, hiszen az egyik legfontosabb gomb lett ebből a kicsi, luxus kényelmi szolgáltatásként indult kerékből. A gamereknek is hasznos egy jó görgő, de ehhez kellően nagyméretűnek kell ahhoz lennie, hogy bármikor pörgethessünk rajta egyet például fegyverváltás céljából.
 


Ilyenkor pontosan kell választani, ezért az is fontos, hogy mennyire pontosan lehet pörgetni a görgőt. A Logitech egyedi extrája, hogy egy gombbal átkapcsolhatjuk a görgőt szabad pörgésre. Ilyenkor egy ujjmozdulattal megpöckölve, a görgő szabadon pörög, akár egy lendkerék – hosszú oldalaknál kényelmes és gyors navigációt tesz lehetővé, de játékoknál nem túl előnyös.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.