Hirdetés

A tökéletes gamer notebook 2016



|

Ajánlatból nincs hiány, mégis nehéz megtalálni a tökéletes gamer notebookot. Összeszedtük, mire figyelj oda, ha nem akarsz 400 ezer forintos diavetítést és mérhetetlen csalódást.

Hirdetés

Nem is olyan régen még álom volt csupán, hogy játékra is alkalmas notebookot szerezzünk. Pontosabban kínálat volt, csak hát ezek vagy harmatgyengék voltak, vagy mobilnak nem igazán nevezhetők (értsd: óriási méretűek és dögnehezek). Azóta szerencsésen megváltozott mindez, így ma már nem zárja ki egymást a nagy teljesítmény és a kis méret. De mire érdemes odafigyelni, ha játékra keresünk hordozható számítógépet?

Hirdetés


Méretezés

A 17 colos gamer notebook azért előnyös, mert értelemszerűen nagy kijelzőt kapunk, de ezek nagyon nehéz, akár 5 kg-os és óriási gépek, így a mobilitás erősen csorbul. Egyre több a piacon a 14 colos modell is, ám itt súlyban nem sokat nyerünk a 15,6"-os modellekhez képest, ezért ez az utóbbi az ideális méret. Ez még pont akkora, hogy akár egy vonaton vagy mondjuk repülőtéren elő tudjuk kapni, hogy néhány órát játsszunk kedvenc játékunkkal, ha pedig asztalon használjuk, még mindig van akkora a kijelző, hogy nem feltétlenül sóvárgunk külön monitor után.


A 15,6"-os méretnél további előny, hogy a billentyűzetet nem kell összenyomni kis helyre, marad hely a kurzormozgató iránygomboknak, akár makró billentyűk is elférnek, a csuklótámasz is kellő méretű és van hely a megfelelő hűtésnek is. A billentyűzetnél még a háttérvilágítás lesz hasznos, de a touchpadot szándékosan nem emeljük ki - játékhoz úgyis egérre lesz szükségünk.


A súlynál 2-2,5 kg-mal számolhatunk, már amennyiben középkategóriás teljesítményre lövünk, de az igazi, vérbeli gamer notebookoknál akár 3-3,5 kg is lehet, cserébe a legerősebb GPU-ért és egyéb extrákért.


Komponensek

A kijelző tehát 15,6"-os, de ne dőljünk be a marketingnek, a Full HD ideális felbontás, talán még a WQHD elfogadható, de utóbbihoz már nagyon erős GPU-ra lesz szükség. Érdemes matt kijelzőt választani, az érintőfelület nem kritérium, viszont az IPS-panel igen. Néhány gyártó kínál G-Synces, 60 Hz-nél gyorsabban frissítő kijelzőt, ami nagyon-nagyon hasznos, ajánlanánk is, de ritka és kemény felárral jár, ezért mégsem tudjuk tiszta szívvel javasolni.


A gép szíve természetesen egy közepesen erős processzor legyen, aminél mi nem igazán javasoljuk az "U"-verziót. Meglepő, de még a Haswell 47xx-es Core i7 széria is nagyon erős, ha azonban a legújabbra vágyunk, a Core i5/i7 6000-es szériából válasszunk "HQ" végződésű modellt.


A memóriánál sem érdemes túlságosan elszállni, a 8 GB bőségesen elegendő, esetleges későbbi bővítési lehetőséggel. A háttértárnál ne elégedjünk meg HDD-vel - ez lassú és visszafogja az egész gépet. Helyette egy minimum 240/256 GB-os SSD-t követeljünk meg gépünk elsődleges tárolójának, másodlagosnak pedig jöhet egy nagyobb, például 1 TB-os HDD. Persze, ha nem nagy az árkülönbség, egyből jöhet egy 500 GB-os SSD is, amire már minden kényelmesen elfér.


Lehet akármennyire jól összeválogatott a gépünk, ilyen komponensek mellett nem elsősorban az alacsony fogyasztás lesz a fő vonzereje, így túlzottan hosszú üzemidőre se számítsunk. Ennek ellenére a nagyobb házba szerelt modelleknél nagyobb, sokcellás akkumulátorban bízhatunk, amivel még ez az összeállítás is bírja az átlagos felhasználást, netezést, munkát 5-6 órán keresztül, csak éppen játéknál nem lesz több az üzemidő 1-2 óránál.


A hangot is meg kell említenünk. Itt már nem elegendő, ha két kicsi hangszórót szerelnek a gép aljára. Helyette a 2-4, felénk irányuló hangszóró elvárható, sőt, nem extrém kívánság a mélynyomó sem, ami sokat dob egy gamer notebook hangján. Persze ehhez megfelelően jó erősítő-részleg is szükséges, aminek headset-kimenete is hasonlóan jó minőségű.


A rádiós részlegnél Wi-Fi ac alá már ne adjuk, sőt, itt se érjük be egyantennás megoldással, és ha sokat játszunk online, a gigabites LAN is mindenképpen legyen meg. A gamer modelleknél Intel vagy Killer vezérlőket alkalmaznak, amelyek egyformán nagyon jó kapcsolatot biztosítanak kellően alacsony Ping értékekkel.


GPU, GPU és GPU

És végül a legfontosabb komponens, a GPU. Sajnos az AMD itt az utóbbi időben nem remekelt, bár van egy-két egészen erős GPU-ja mobil PC-kbe is. Az NVIDIA ezzel szemben letarolta a piacot 9-es szériás GeForce-aival. A belépőnk legyen a GT 940M, bár itt fontos tudni, hogy ezzel full HD játékban nem reménykedhetünk, a maximum a HD-felbontás és a közepes részletesség. Ez nem éppen asztali PC-színvonal, de azért sokkal jobb, mint integrált grafikus vezérlővel "bohóckodni".


A GTX 960M már jó választás, ráadásul a legtöbb cég a 4 GB-os modellt használja. A full HD-felbontás itt legtöbbször nem gond, de HD-re visszaváltva minden hasítani fog maximális részletességgel. Ha az FHD-hez ragaszkodunk, lehet, hogy 1-2 effektet szerényebbre kell majd állítanunk, de még így is elérhető a játszható sebesség.


A legjobb választás a GTX 980M, ami ugyan még mindig nem éri el az asztali GTX 980 teljesítményét, de már nincsen olyan messze tőle (kb. 20%-kal marad le). Ez bőségesen elegendő FHD-hez minden játék alatt, miközben maximálisra tekerhetjük a részletességet, az élsimítást és bekapcsolhatunk olyan finomságokat, mint például a PhysX vagy az NVIDIA HairWorks.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.