Hirdetés

A UPC szórna 3D adást, de egyelőre nincs mit



|

A UPC demózta annak lehetőségét, hogy bármely előfizetője egy gombnyomásra hozzáférhet 3D videotartalmakhoz - már ha lenne tévéadó, aki ilyet szolgáltat.

Hirdetés

Angliában már januárban élvezhették a rögbidrukkerek az első közvetítést 3D-ben, mi a UPC mai sajtótájékoztatóján láthattuk, amint a rendszerén keresztül (egyelőre egy normál felhasználók számára nem elérhető, kódolt demó formájában) simán nézhető megfelelő 3D technológiával felvértezett televízió birtokában 3D HD adás.

 

A szolgáltató ügyvezetője szerint a hagyományos HD adás továbbítására és a 120 MBit/s sebességű Fiber Power internet-előfizetés érdekében a hálózatfejlesztésbe ölt több 10 millió eurós befektetésnek hála semmi plusz kiadásra nincs szüksége a UPC-nek ahhoz, hogy akár már holnap 3D-ben élvezzük a nappaliban bármely sportmeccset, vagy akciómozit. A hálózat készen áll, s mint azt a meghívott Can Communicate szakemberei bizonyították, a tartalmak rögzítésére például készen állnak - júniusban ők adják a technológiai alapot a foci VB 25 meccsének 3D közvetítéséhez. Ugyanígy, ahogy a PC World 3D tévé tesztjéből is kiderült, a gyártók is szép lassan a boltokba engedik a 3D képes készülékeiket.

 

 

UPC 3D tévéadás demó a reklámarcokkal
UPC 3D tévéadás demó a reklámarcokkal

 

 

S, hogy akkor mi hiányzik, ha mindenki alig várja a 3D tartalmakat? Egy nagyon fontos láncszem, mégpedig az a tévécsatorna, vagy tévétársaság, amely felvállalja az "ügyet". Ehhez viszont még természetesen azt is ki kell találni, hogy mi módon és kivel fizettessék meg a 3D filmek, tévéműsorok hagyományosnál magasabb előállítási költségeit - a UPC szakemberei szerint először nagy valószínűséggel on-demand rendszerben, azaz egyedileg kiszámlázott áron fognak megjelenni az első 3D tartalmak.

A szolgáltató ezen a területen is igyekszik fejlődni, s törekszik például arra, hogy a saját on-demand rendszerében, a Videotárban - ha nem is 3D - de a friss DVD-megjelenésekkel egy időben elérhetőek legyenek a legnagyobb címek. Az első ilyen egyébként az idén 6 Oscar-díjjal jutalmazott Bombák Földjén DVD lesz, ami ironikus módon a díjátadón is maga mögé utasította a 3D-s filmek népszerűségén óriásit lendító Avatart.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.