Hirdetés

A vártnál is nagyobbat szólnak az AMD Ryzen 7000-es processzorai



|

A nyár elején bejelentett teljesítményt is sikerült túlszárnyalni az AMD mérnökeinek, miközben az árazás kifejezetten baráti maradt.

Hirdetés

Közvetlenül a gamescom előtt mutatta be az ASUS az AM5-ös alaplapjait, a gyártó egy rakás különböző modellel várja, hogy befusson az AMD új processzorgenerációja. Lisa Su és csapata nem is váratta tovább a vásárlókat, és egy kifejezetten izgalmas bemutató keretében árultak el minden fontos részletet a Ryzen 7000 kapcsán. Meglepő módon nemhogy kozmetikázni kellett a nyáron belengetett számokat, hanem sikerült még azokat is túlszárnyalni.

Júniusban a Computexen még azt mondta a gyártó, hogy az előző generációhoz képest a Zen 4 processzorok 8-10%-os IPC-növekedés (Instructions Per Cycle, magyarul egy órajelciklus alatt elvégzett műveletek száma) várható, a tegnapi keynote-on viszont már kb. 13%-ról beszéltek. A Zen 3 anno 19%-os ugrást hozott a Zen 2-höz képest, amit akkor történelmi jelentőségűnek tituláltak, és ahhoz képest, hogy most is csak óvatos fejlesztéseket vártunk, ez kifejezetten izgalmasnak tűnik.

Hirdetés

Azt persze már most az elején érdemes leszögezni, hogy ez az eredmény ki tudja hány benchmark átlagából jött ki, szóval amíg a saját szemünkkel nem látjuk a teszteredményeket, a pulzusszámunkat is érdemes viszonylag alacsonyan tartani.

De van néhány konkrétum, amik kapcsán azért megéri izgatottnak lenni. Az egyik ilyen például a szeptember 27-én debütáló Ryzen 9 7950x, amit 699 dollárért küld a boltok polcaira a gyártó, így a 16 magos, 32 szálas szörnyetegért 100 dollárral kevesebbet kell leszurkolni, mint ami a Zen 3-as Ryzen 9 5950x induló ára volt. De nemcsak a csúcskategóriában kínál gamer teljesítményt az AMD: a bemutatón megvillantott Ryzen 5 7600x átlagban 5%-kal verte különböző játékokban (F1 2022-ben például 11%-kal) az Intel Core-i9 12900K-t, és tekintve, hogy a pirosak fele annyiért kínálják a processzort, bizony van mire büszkének lenniük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.