Hirdetés

A végén csak egy maradhat!



|

Korábban adtunk hírt arról, hogy már a küszöbünkön van az ATI legújabb csúcskártyája -- sikerült megtalálni útját tesztlaborunkba.

Hirdetés

Persze aki úgy gondolja, hogy ez egy sima frissítés, téved. Az X1900-as szériának több hibája is volt, amit az új jövevényben igyekeztek kijavítani. Az egyik ilyen gyenge pont a hűtés volt. Nem is annak hatékonyságával volt gond, mint inkább a zajszintjével. A ventilátor lapátai az előző modellekben viszonylag kicsik, és nagy motorzajt csapnak. Az X1950 esetében megfordították a hűtés elrendezését, és a ventilátor a kártya tápcsatlakozó felé eső felén kapott helyet. A lapátok jóval nagyobbak, és ferde elrendezésűek, és egy kisebb hőcsöves megoldást is implementáltak a memóriát fedő és a fő hűtőborda között -- a lényeg, hogy sikerült szinte teljesen megszűntetni az imént említett motorzajt, és ezáltal az X1950 egy nagyon csendes kártya lett.

ATI Radeon X1950XT-X CrossFire

De mint tudjuk, egy csúcskategóriás kártyánál is bármilyen csendes is, az elsődleges szempont a teljesítmény. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb megemlítendő újdonság a fedélzeti memória. Az X1950 ugyanis az első olyan VGA vezérlő, amelyen már a vadiúj GDDR4-es memóriamodulok kaptak helyet. Ezeknek alapórajele eléri az 1000 megahertzet, amely egyelőre példátlan ezen a piacon. Ezzel óriási sávszélesség áll rendelkezésre a GPU és a memória között, amely jelentősen felgyorsítja a két egység közötti kommunikációt. A GDDR4 leglényegesebb előnye, hogy jelentősen kevesebb energiát fogyaszt, mivel a hasonló frekvenciák eléréséhez kisebb feszültséget igényel (1,5V alapból, 1,9, amennyiben tuningolunk).

Specifikációk

Szerkesztőségünkben a CrossFire változat járt, ami azt jelenti, hogy ehhez egy "mezei" X1950 dukálna, amellyel CrossFire módban jelentős sebességnövekedést érhetünk el az egykártyás megoldáshoz képest. Ami a többi specifikációt illeti, nincs változás, de ahogy az az eredményekből is kitűnik, az ATI-nak tényleg sikerült utolérni az NVIDIA-t. Akiben felmerül a kérdés, miért teszteltük a kártyákat olyan felbontásokban, amelyeket csak nagyon kevesen tudnak kihasználni -- nos azért, mert ezek a vezérlők nem tudják 1024×768, és az alatti felbontásban megmutatni, mire képesek, nem lesznek különbségek az eredmények között. De nem is erre tervezték őket -- hanem arra, hogy extrém magas felbontásokban, akár több képernyőn egyszerre tudjanak működni, akadozás-mentesen.

Eredmények

Ami a játékokat illeti, F.E.A.R-ben az X1950-en érezhető a javulás, a 7900GTX-et lazán veri, és nagyon megszorongatja a két GPU-s 7950GX2-t. Ezúttal felhasználtuk az egyik legújabb és legkedveltebb FPS játékot is, a Preyt. Mivel OpenGL alapú a játék, ezért azt vártuk, hogy az ATI kártyák leszerepelnek -- tévedtünk. Az X1950 nem csak, hogy megközelíti, de még rá is ver néhány FPS-sel a 7900GTX-re. Ez annyit jelent, hogy látványos javításokat sikerült eszközölni az ATI szoftvermérnökeinek az OpenGL támogatás terén -- így nem kell senkinek azért ragaszkodnia NVIDIA kártyájához, mert OpenGL alatt játszik. Feltűnhet, hogy az NVIDIA csúcsszereplője rendkívül alacsony értékekkel végzett a Prey tesztekben. Itt mutatkozik meg az SLI technológia talán egyetlen, de jelentős gyengesége: a meghajtóprogramnak támogatnia kell az adott játékokat, a Prey-t viszont sajnos nem ismeri a ForceWare. Ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem is fogja, hiszen mind az NVIDIA, mind pedig az ATI folyamatos, szoros együttműködésben van a fontosabb játékfejlesztőkkel, így több, mint valószínű, hogy a ForceWare következő revíziójában lesz a Prey-nek is SLI támogatása.



Az ATI-nak egyébként nem csak a teljesítményben jelent előrelépést a GDDR4 implementálása -- eddig is tudtuk, hogy az egyik legnagyobb problémája az X1900XT-X kártyának a terhelés alatti fogyasztása volt. Az utód, amellett, hogy jóval gyorsabb, mintegy 20 wattal kevesebbet fogyaszt terhelés alatt. Ugyan a GeForce 7900GTX-től még mindig jelentősen elmarad takarékosságban, ugyanakkor ez is óriási haladást jelent.

Az eredményeket többféle módon értelmezhetjük. Mi akkor tartjuk korrektnek az értékelést, ha két részre osztjuk: az egy kártyahelyet igénylő kártyák közt a 7950GX2 az első. Azonban ha az egy GPU-s megoldásokat tekintjük, akkor az 1950XT-X az új király. Ha az árakat tekintjük elsőként, (és persze hiszünk az ATI ígéretének), akkor a kanadaiak lehetnek egy ideig a nyertesei a nagy háborúnak, hiszen az 1950XT-X induló ára lesz annyi, amennyit jelenleg egy 7900GTX-ért fizetnünk kell. A 7950GX2 sajnos árban nem tud versenyezni jelenleg az ATI-val. Kíváncsian várjuk a küzdelem következő menetét, amelyre valószínűleg még ebben az évben sor kerül, hiszen a G80 és az R600 a tervek szerint még 2006-ban napvilágot lát majd.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.