Hirdetés

ABBYY FineReader 11



|

A 11-es verzió új funkciókat, plusz nyelvek támogatását és a korábbinál gyorsabb működést hoz.

Hirdetés

Az ABBYY FineReader fő képessége a beszkennelt vagy lefényképezett szöveges dokumentumok analizálása és szerkeszthető formára alakítása, mégpedig az eredeti logikai elrendezés megtartásával. Ez azt jelenti, hogy különböző stílusokat hoz létre, felismeri a hasábokat, a lábjegyzeteket és egyéb formázási beállításokat és azokat ugyanúgy (vagy legalábbis legjobb tudása szerint) reprodukálja.

 

 



A FineReader 11 egy, a főbb funkciók gyors elérését biztosító ablakkal indul, csakúgy, mint elődje. Már itt is sok újdonság feltűnhet a programot jól ismerőknek, ezek közül az egyik legfontosabb a jobb felső sarokban található, Szín mód legördülőmenü. Ebben választhatjuk ki, hogy a dokumentum feldolgozása ne színesben, hanem fekete-fehérben történjen meg. Nyilván rengeteg olyan fájllal találkozunk nap mint nap, amelyeknél nem lényeges a színek feldolgozása, így a fekete-fehér üzemmód kiválasztásával lényegesen felgyorsíthatjuk a műveletek sebességét. A gyártó szerint a gyorsulás akár 45 százalékos is lehet, sőt kisméretű dokumentumoknál a javulás 70 százalékot is elérheti. A szoftver nemcsak ezen üzemmód kiválasztásánál dolgozik gyorsabban, mint elődje, egyrészt a „normális” feldolgozás is sebesebb, mint korábban, másrészt az egyszerűbb elrendezésű dokumentumokat feldolgozó Gyors értelmezési mód is fejlődött. (Az alkalmazást összehasonlítottuk elődjével, lásd lentebb.)

Természetesen nemcsak a feldolgozás sebességén, hanem a minőségén is javítottak a fejlesztők. Ez különösen a digitális fényképezőgéppel készített oldalakra vonatkozik, hiszen a szoftver beépített szerkesztőjével módosíthatjuk a bemeneti képek kontraszt- és fényerőértékét, a kép szintjeit is megváltoztathatjuk, ráadásul a módosításokat akár egyszerre több képre is alkalmazhatjuk. Mindezek mellett fejlődött a trapézkorrekciós algoritmus is.

 

 

 



Javult a margókon elhelyezett szövegek felismerése és feldolgozása, 25 százalékkal pontosabb a táblázatokat és a grafikonokat tartalmazó dokumentumok analizálása és szintén jobb lett a függőleges feliratok feldolgozása is.

Igen fontos, hogy a program a korábbinál többféle kimenet előállítására képes. Míg a tízes verzió „csak” RTF, DOC és PDF kimenetet volt képes produkálni, a FineReader 11-be már belekerült az OpenOffice natív formátumának, az ODF-nek a támogatása is. Ezenkívül az elektronikus könyvolvasók tulajdonosai számára örömteli, hogy a program elő tud állítani EPUB és FB2 formátumot, sőt ha rendelkezünk Amazon Kindle-fiókkal és -olvasóval, akkor a végeredményt azon keresztül közvetlenül a készülékre is küldhetjük. Szintén ide tartozik a DjVu formátum támogatása, valamint a korábbinál hatékonyabb PDF-készítés, amely egyrészt már automatikusan fejezetekre is bontja az állományt, valamint a hatékonyabb tömörítésnek köszönhetően a korábbinál kisebb fájlok előállítására képes.

 

 

 



A vállalati felhasználókat megcélzó Corporate verzió újdonsága a Névjegykártya-olvasó modul. Ez nemcsak felismeri a lefotózott vagy beszkennelt névjegyeken található szövegeket, hanem azokat automatikusan a megfelelő mezőbe illesztve vCard formátumú kimenetet gyárt belőlük, valamint akár az Outlook címjegyzékébe is beírja az adatokat.

Számunkra ugyan nem annyira lényeges, de mindenképpen érdemes kiemelni három új nyelv támogatását. A program mostantól képes feldolgozni és beépített szótárt is tartalmaz az arab, a vietnami és a latin karakterrel írt türkmén nyelvű szövegekhez.

Az említetteken kívül rengeteg újítás van még a szoftverben, lehetőségünk van a felismert stílusok módosítására és összevonására, a dokumentum oldalszámozásának gyors megváltoztatására és a szenzitív információk elrejtésére is (csak a Corporate változatban).

Mennyit gyorsult a FineReader 11?

Mi is kíváncsiak voltunk, hogy a mennyivel gyorsabb a FineReader 11, mint közvetlen elődje. Éppen ezért ugyanazon a gépen mindkét programváltozattal beolvastattuk és felismertettük ugyanazt a 357 oldalas szkennelt PDF dokumentumot különböző beállítások mellett. A gépet természetesen minden mérés után újraindítottuk.

 

 

 



Adatok

- optikai karakterfelismerés szkennelt vagy fényképezett dokumentumokon
- a dokumentumok logikai szerkezetének rekonstruálása
- Microsoft Office- és OpenOffice-támogatás
- fekete-fehér feldolgozási mód
- képjavító funkciók
- e-readerek támogatása
- automatizálási lehetőségek (Corporate változat)
- névjegykártya-felismerés és -feldolgozás (Corporate változat)
- Fejlesztő: ABBYY
- Ár: 37 500 Ft (Professional licenckód, letöltéssel)
- Web: finereader.abbyy.com

Értékelés

Előny: rengeteg újítás, tovább gyorsult az elődeihez képest
Hátrány: néhány funkció csak a Corporate változatban található meg

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 5
Ár/Érték: 4,5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.