Hirdetés

Acer 2016: A PC ma, és ami utána jön



|

PC utáni világról beszél mindenki, pedig olyan gépeket láttunk, amiket még nem szabad leírni. Persze emellett a mobil világra is gondolt az Acer olyan termékkel is, amire nem is számított senki sem.

Hirdetés

Hatalmas feladatot vállalt magára az Acer: ledönteni a kerítést a technika és az emberek között. Ezt olyan termékekkel igyekszik a vállalat megoldani, ami valami újat, jobbat hoz a PC-k és egyéb eszközök világába, vagy éppenséggel valami olyat, amit sok felhasználó kért már hosszú ideje, de még egyik cég sem hozta el nekik. Szép küldetés, nagy kihívás, de vajon mit sikerült az Acernek összehoznia 2016-ra?

 

Hirdetés

Erősítés mobil fronton

A mobiltelefonok piacáról nem hiányozhat senki, így az Acer sem, aki két új terméket is bemutatott. A Liquid Zest és Zest Plus középkategóriás, MediaTek-alapú mobilok a manapság elvárható felszereltséggel. Két érdekességet találtunk ezekben a telefonokban: az egyik, hogy a Plusban 5000 mAh-s akkumulátor lapul, amivel a kétnapos üzemidő nem kihívás többé. A másik érdekesség a gyári, kinyitható okostok, ahol a kivágás nem köralakú vagy a felső részre korlátozott, hanem a képernyő közepét hosszában mutatja. Ezáltal hosszabb értesítések és ujjunkkal könnyen elérhető gyorsgombokat kapunk, ami tényleg jól kézreáll. Elkaptunk egy olyan híresztelést is, miszerint ez még csak a kezdet, hamarosan alumínium-borítású, felsőkategóriás készülékek is érkeznek és megindul a teljes frontos Acer-mobil támadás. Állunk elébe.

A Liquid családban egy új fitnesz karperec is megjelent, a Leap Fit, amely hosszúkás kijelzőt és pulzusmérőt is kapott. Az akkumulátor itt is viszonylag nagy, így az üzemidővel nem lesz gond, de hogy milyen egyedi extrákat kapunk, mikor és mennyiért, arról még nem sokat sikerült kideríteni.

 

PC-t a biciklire

Ennél érdekesebb eszköz a teljesen új Xplova X5, ami mindenkit meglepetésként ért. Ez egy színes érintőkijelzős, strapabíró bicikli-computer, ami képes kapcsolódni telefonunkra, sőt, akár pulzusmérő mellpánthoz is. Az Xplova X5 elejébe egy akciókamera is került, és beállíthatjuk, hogy csak bizonyos eseményekre, például megemelkedett pulzusra kapcsoljon be, vagy csak bizonyos sebesség felett rögzítsen stb.

 

A PC nem halt meg

A PC-s üzletág minden téren jól muzsikál - legalábbis az Acernél jönnek a számok és a növekedés is kimutatható. A fő kiemelt termékcsoportok az ultravékony notebook, a hibridek és a gamer PC-k, így ezekből kaptunk igazán látványos újdonságokat.

 

Alpha 12

Az egyik azonnali kedvenc a Switch Alpha 12, ami egy prémium külsejű, de elérhető árú hibrid PC hátul kihajtható, fém támasztókarral. A 12 colos, 3:2-arányú, 2160×1440 felbontású, sajnálatosan fényes kijelzővel szerelt tabletben Intel Core i3/5/7 processzor dolgozik, a Windows 10 pedig nem holmi eMMC-ről, hanem Kingston SSD-ről fut. A gép teljes alumínium borítást kapott és nagyon masszív, miközben nem vészesen nehéz (kb. 0,9+,02 kg). A billentyűzet első próbára nem is olyan rossz, viszonylag kemény alapokra épített és a kiosztás is teljes értékű. Az Alpha-ra USB Type-C is került teljes funkcionalitással (DisplayPort, töltés, USB 3.1), így választhatunk hozzá USB Type-C dokkolót is, de ami ennél is fontosabb, hogy a gép teljesen passzív hűtést kapott. A LiquidLoop technológia egyedi fejlesztés és lehetővé teszi, hogy még teljes terhelés alatt se forrósodjon túl a gép. A Surface-vetélytárs hamarosan hazánkban is kapható lesz, és már vágjuk a centit, hogy mikor érkezik meg tesztlaborunkba az első példány.

 

Aspire S 13

Az ultra slim notebookok is keresettek, ahol az Acernek már volt pár látványos terméke. Az S 13 koncepciója az volt, hogy készítsenek egy szép és erős gépet a konkurencia árazásánál sokkal barátságosabb árcetlivel. Az S 13 így műanyag borítást kapott, de kinyitva a billentyűzet körüli rész és a csuklótámasz alumínium, ami masszívabbá teszi a gépet. Az érintőkijelzővel is kérhető gép Core i processzort és SSD-t kapott, mindössze 14,8 mm vastag, 1,3 kg, a 13,3 colos kijelző pedig matt és full HD felbontású. És hogy mindezért mennyit kérnek? Az indulóár 700 dollár, de már ebben a modellben sem kell Celeron/Pentiumtól tartanunk, Core i3 a belépő és az SSD is obligát.

 

Chrome-ot az ölbe

A Chromebookok világa itthon még nem ismert, pedig lassan érdemes lenne megbarátkozni vele. Két új modellt is készített az Acer 2016-ban - egyet munkára, egyet pedig annak, aki valami mást szeretne, mint Windowst. A Chromebook 14 For Work fedlapja Gorilla Glass borítást kapott és viszonylag erős konfiguráció egy kompakt, ultrakönnyű házban. Fontos, hogy katonai szintű minősítést kapott a gép a különböző teszteken (lejtés, pára, hőmérséklet, vibráció stb.).

Jobban ki szeretnénk emelni azonban a sima Chromebook 14-et: ez ugyanis azonnali kedvencünk lett. A könnyű és vékony (1,55 kg, 17 mm), 14 colos gép teljes egészében alumínium borítású, a billentyűzete rendkívül jó és nem túlkomplikált, a full HD kijelző szuper, a sebesség még Celeron CPU-val is szédületes, az üzemidő akár 14 óra is lehet és mindez elérhető árú. Mindenképpen lobbizni fogunk legalább egy tesztért, és azért is, hogy Magyarországon is megjelenjen ez a gép - akár Chrome OS-sel, akár módosítva Windowszal.

 

Játékosok előnyben

A Predator-családot senkinek nem kell már bemutatni: dögös gamer PC-k notebook és asztali kivitelben, akár elérhető áron is. A G1-es asztali gép azonban kb. negyedakkora, mint a G6 előd, de nem teljesítményben, ugyanis a kis gépben Core i7 CPU és egy teljes értékű NVIDIA GeForce GTX Titan X dolgozik - nem is csoda, hogy a VR Ready minősítést is megkapta.

 

"A notebook-vízhűtés butaság" - ezt állítja az Acer, ezért inkább a léghűtést fejlesztette tovább, nem pedig vízhűtéses dokkolót álmodott legerősebb, Predator 17X notebookjához. A 17,3 colos, G-Sync kijelzőt itt már asztali teljesítményű GeForce GTX 980 hajtja, a CPU pedig akár Core i7-6820HK is lehet. NVMe SSD-ről futhat a rendszer, a memória akár 64 GB is lehet, és adottak a korábbi Predator notebooknál megismert extrák is. Ilyen a makró gombsor, az RGB-világítású billentyűzet, az extra hangrendszer és még sorolhatnánk.

A bivalyerős gép hűtését három ventilátorral oldotta meg az Acer, ahol a harmadik ventilátor feladata, hogy előröl hideg levegőt szívjon be a gépbe, amivel hatékonyan tudja hűteni a kritikusan melegedő CPU-t és GPU-t. Az eredmény meggyőző, még tuningra is marad némi hely ezzel a hűtéssel, bár a hangzavar miatt azt még nem tudtuk letesztelni, hogy mindezt milyen zajszint mellett hozza a Predator 17X.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.