Acer Aspire M5-481PTG teszt: két világ között

|

Érdemes rárepülni az Acer nagyobbacska Ultrabookjára, mert van benne kraft és hibái ellenére is jó vásár.

Elődjeihez hasonlóan tesztünk alanya, valahol fél úton helyezkedik el a kedvező árú noteszgépek és a csúcskategóriás Ultrabookok között. Utóbbinak kicsit nehéz és nagy, de ezért cserébe kapunk DVD-RW meghajtót és 14 hüvelykes kijelzőt. Technikailag persze az M5 érintőkijelzős ultrabooknak számít, hiszen teljesíti az Intel Ivy Bridges ultrahordozható gépeinek követelményeit. A ház azonban nem az az elvékonyodó fajta, amit több gyártó is kedvel. Szemünket optikailag nem tévesztheti meg semmi, itt azt kapjuk, amit látunk. Egy masszív házat, mely főleg műanyagból építkezik. De van itt szálcsiszolt aluminium-magnézium ötvözet is, még ha vékonyka felületű is, de van. Ezt az anyagot használja a kijelző fedele és a kezünk alatt meghúzódó klaviatúrás rész teteje is.

 

 

A hardveres elemek nagy részét magába záró alsó burkolati elem teljesen műanyagból készült, de matt fekete kialakításának köszönhetően a többi anyagtól nem üt el, sőt segít ráterelni a figyelmet a szem számára olyan értékesebb területekre, mint a kijelző. Összességében, ha kekeckdeni akarunk, akkor elmondhatjuk, hogy prémium érzetünk nem lesz, de nagyon kevés választ el tőle, pontosabban pár burkolati gyengeség.

 

 

Ilyen a kijelző fedele, mely hajlításra túlságosan is jól reagál. Persze ez csak akkor probléma, ha terepre visszük a gépet. Otthoni használat során nem valószínű, hogy akkorát böknénk az ujjainkkal, hogy ideiglenes deformációval reagáljon a kijelző mögött húzódó vékonyka fedő. A műanyaggal burkolt zsanérok kitartó munkát végeznek, a kijelző tapogatása közben minimális kitéréssel egy helyen tartják a fedőt.

 

 

Másik apró fájdalmunk, szintén a kijelzőhöz kapcsolódik. A káva alul és felül lehetne kisebb is, mert fizikailag van rá hely, illetve a Microsoft Windows 8 érintőkijelzőkre vonatkozó specifikáció is engednék. Ettől függetlenül a többablakos munka így is kényelmesen kivitelezhető.

Billentyűzet

A gépelés pozitív benyomást hagy bennünk. A chiclet elrendezésű klaviatúra gombjai a gép fizikai méretéből adódóan még a nagyujjú felhasználók számára is megfelelő távolságra kerültek. Összeakadni a kezdő pötyögő ujjai sem fognak, pláne azért sem, mert háttérvilágítás is segíti a tájékozódást. Legyen félhomály, esti vak sötét, a kedvezőtlen fényviszonyok nem jelentenek akadályt. Arra azért érdemes figyelni, hogy akkumulátorról üzemelve a gép az energiagazdálkodási séma beállítások alapján hajlamos lekapcsolni a billentyűzet háttérvilágítását, ha nem pötyögünk. A gépelés kicsit hangos, pedig a rövid billentyűúttal rendelkező gombok lenyomása nem megfeszítő feladat, nem kell erőt kifejteni, hogy a kijelzőn megjelenhessen egy karakter. Összességében azonban a gépelés kényelmes és nagyon gyors.

 

 

 

Tapipad

Az M5-481PTG méretes tapipadjával sajnos már nem leszünk annyira megelégedve, mint a fentebb boncolgatott beviteli eszközzel. Az Elantechtől érkező megoldás hajlamos fáradtan és alkalomadtán pontatlanul reagálni. Ráadásul ezen a driver-frissítés sem segít. Egyedüli megoldás a tapasztalatszerzés lehet. Ki kell ismerni például, hogy a touchpad gombjait hol érdemes lenyomnunk ahhoz, hogy a kurzor ne szaladjon el. Kár, hogy az igényes kialakítás és a véletlen tenyerezést elkerülő elhelyezés mellé, nem tartozik pontos, gördülékeny működés.

 

 

Csatlakozók

Habár a gép mérete engedné, mégsem találunk csatlakozó hadsereget az oldalakon. A maréknyi aljzatok zöme hátul helyezkedik el. Itt találjuk a két USB 3.0-t, az egy szem külső kijelző használatára alkalmas megoldást, a HDMI-t és a pörgős internetezés egyik elengedhetetlen csatlakozóját a Gigabit Ethernetet. Az aljzatok kissé közel kerültek egymáshoz, főleg az USB-k. Ideális esetben nincs gond, de ha két nagyobb pendrivot szeretnénk csatlakoztatni, akkor bizony lesz fejvakargatás.

 

 

 

A kártyaolvasó és a kombó jack aljzat (fejhallgató/mikrofon) a készülék jobb oldalán kapott helyet, szemben a gép jobb szélén a bekapcsológomb várakozik, míg a bal oldalon az optikai meghajtó várja a lemezeket. Az utóbbi sokak számára továbbra is üdvözölt eszköz. Az Acer pedig tett róla, hogy még többen örülhessenek neki: a meghajtó támogatja az M disk technológiát. Utóbbi megfelelő íróprogram segítségével és a szükséges lemezzel (a géppel együtt kapunk mindkettőt) aggodalom nélküli archiválást tesz lehetővé, ugyanis az adatok a tartós lemezen tovább bírják majd, mint mi a földön.

 

 

 

Kijelző

Az M5-481PTG LED háttérvilágítású, 1366×768 pixeles felbontású, 14 hüvelykes kijelzője mondjuk azt, hogy nem a legerősebb TN panel, amit eddig láttunk. Alacsony képpontsűrűsége, színpontossága és fényereje mellett a betekintési szögek csak átlagosak. A helyzeten tovább ront, hogy a kijelzőn tükröződő felületű üveg húzódik. Kinti használatra és professzionális képeszerkesztésre a fentiek miatt nem javasolnánk. Bent szövegszerkesztésre, filmezésre, általános célú dokumentum tervezésre persze megfelelő lesz, csak üljünk a kijelzőtől kellő távolságban.

 

 
 
 
 
 

 

A panel másik, megjelenítéstől eltérő vezérlő funkciója azonban nagyszerű. A 10 pontos multitouch gyorsan és pontosan reagál, ha nem félünk összekenni a megjelenítőt, akkor többet fogjuk használni mint a tapipadot. Egyébként az üveg bizonyos mértékig ellenáll a zsírozódásnak is, de alkalmanként nem árt majd a géphez mellékelt kendővel áttörölgetni.

 

Teljesítmény

Ennek a gépnek lelke van. Alvás után hajlamos fáradtan kedvetlenül ébredni, de egy nyújtózás után, úgy rohan, mint aki erős kávét ivott. Teljesítmény szempontjából hát vegyes a kép. Az M5 20 gigabájtos SSD gyorsítótára felgyorsítja az indulást és az ébredést is, de az SSD-s gépekhez képest a rendszer érezhetően lassabb. Ez javarészt a nagy tárhellyel rendelkező, de alacsony fordulatszámú, 500 GB-os, 5400 RPM-es Seagate Momentus Thin számlájára írható. A 7 mm-es tányérforgató lecserélése azonban nem lesz egyszerű feladat, mert ehhez a művelethez le kell bontani a gépet.

 

 

Hasonló a helyzet a memóriával is. Csere esetén szintén bontani kell, ezért ha tehetjük és a garancia idő nem járt le, vigyük szervizbe a masinát. Egyébként tesztmodellünk 4 GB-nyi memóriája a legtöbb célra az irodában és otthon is tökéletesen elég lesz. Akár csak az alacsony fogyasztású, kétmagos Intel Core i5-3337U teljesítménye is. Sőt, a 17 wattos TDP limittel rendelkező 22 nanométer csíkszélességen gyártott processzor a mindennapos feladatokat kivállóan látja el. Ekkor egyébként a processzorba integrált HD 4000 végzi a grafikus feladatokat.

 

 

Az Nvidia Optimus technológia csak akkor hozza működésbe a harapós középkategóriás GeForce GT 640M LE-t, ha arra valóban szükség van. A terhelés alatt 570 Mhz-re felpörgő GPU a kijelző nativ felbontásán a játékokat magas képminőségi beállítások mellett is simán futtatja. A pár éves címek, játéktól függően 30-45 fps-sel szaladnak. Az újabbakkal azonban már akadhat gondja a gépnek. Ezek képminőségét érdemes alacsonyabbra állítani, hogy élvezhetők maradjanak.

 

 

Zaj

Az Acer Aspire M5-481PTG két hangszíne van. A csendes és a süvítő, fülkaparó. Mindennapos használat során szinte alig lehet hallani az odabent forgó lapátokat. Szövegszerkesztés, böngészés közben iszonyatosan halk a gép. DVD-zés közben az ODD miatt ugyan zajosabbá válik, de ekkor sem a hűtés csap zajt. Játék vagy erőforrás igényes alkalmazások futtatása során a helyzet megváltozik. A gép csendes bőréből kibújva visítva próbálja hűvösen tartani magát. Ilyenkor a gép alján két oldalt található, laptopokhoz képest megfelelő erős hangerejű hangszóró munkájába is belesusog a ventilátor. Ez pedig zavaró. Fülest nem viselhetünk mindig, ha gép előtt ülünk. Persze ha basszust szeretnénk, akkor vegyük fel.

Melegedés

Terhelés alatt a tenyértartó hűvös marad, nem kellemetlen rajta a szórakozás. Ölbe azonban ne vegyük a gépet, 40-45 fok ruhán keresztül sem kellemes. Ráadásul a hőkibocsátásnak nem csak az izzadás vagy rosszabb esetben, az érzékeny bőrűek számára az égés a következménye. Ilyenkor használjunk alátétet, máskülönben meg tartsuk az asztalon a gépet.

Töltőre dugva általános használat során a gép nagy része teljesen hűvös marad. Csak a jobb alsó rész hőmérséklete növekszik meg érezhetően. A gép hűtése és az alacsony fogyasztású processzor jelenléte hőkibocsátás szempontjából többszörösen kamatozik. Jó mutatókkal bír a gép.

 

 

Üzemidő

A gép egyik ütőkártyája az üzemidő. Az akkumulátor egy általános 6 órás munkanapot kibír, ha Wi-Firől közepes fényerőn csak szöveget szerkesztünk és böngészünk. A komolyabb feladatok megcsapolják az üzemidőt, de a gép egy töltéssel ekkor is kibírja 4,5-5 óráig. Ellenben ha játszunk, akkor 1 óránál tovább nem tarthatjuk konnektortól távol a gépet.

 

 

Összegzés

Az M5-481PTG igyekszik a legtöbb felhasználó igényének megfelelni. Erről árulkodik az optikai meghajtó is, másrészről a csatlakozófelhozatal kissé szegényes. Kijelző csatlakoztatásához HDMI-t kapunk, ami köztudottan a HDTV-ékhez való csatlakoztatásra való. Monitorokat továbbra is DVI-on keresztül, vagy az azt leváltó DisplayPorton csatlakoztatunk/csatlakoztatnánk. A gép mellé ezért egy HDMI-DVI átalakító (kb. 1600 Ft) beszerzése erősen ajánlott.

 

 

 

Összeszerelés és anyaghasználat szempontjából ezen az árszinten nincs mi miatt panaszkodni. A masszív műanyag házra vitt alumínium-magnézium ötvözet jól néz ki. A gép fizikai méreteit nézve, aláírhatjuk, hogy nem a legmobilabb eszköz, amit eddig láttunk, ám ezért cserébe széleskörű felhasználási területet kapunk. Általános célú kép/kiadvány/dokumentumszerkesztésre, irodai munkára, játékra és filmezésre is alkalmas. A komolyabb programok azonban képesek belassítani és alkalomadtán hosszabb időre gondolkozásra késztetni a gépet. Mindent mérlegelve, aki otthonra keres gépet, annak kifejezetten ajánlani tudjuk az érintős Acer M5-öt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!