Hirdetés

Acer Aspire P3 teszt - Tablet, ultrabooknak álcázva



|

Az Acer új, P szériás hibrid tabletje egy billentyűzettel egybeépített tokkal próbál ultrabooknak tűnni.

Hirdetés

Az Acer koncepciója változott némileg az Iconia W700-as elődmodellhez képest, és most a gyártó egy olcsóbb, kifejezetten noteszgépnek álcázott Windows 8-as megoldással próbál labdába rúgni. Ez a 11,6 hüvelykes hibrid táblagép is azoknak szól, akik nem tudják eldönteni, hogy csempés ultrabookot, tabletet, vagy esetleg mindkettőt vegyenek. Elvileg itt jön képbe a P3 igazi fegyvere, a vékony Bluetooth billentyűzettel egybeépített dögös védőtok, melynek felső részébe bepattintva a készüléket egy teljes értékű ultrabookot kapunk. Azaz csak majdnem, mivel a tervezők elkövették azt a baklövést, hogy a tapipadot a maximális helykihasználás érdekében lehagyták róla.



A kurzort így csak a képernyő tapogatásával, vagy külső egér csatlakoztatásával lehet terelgetni, így ezen a ponton némileg sérül az ultrabook elképzelés. A vékony alumínium billentyűzet viszont kétségkívül megoldja a tabletek legfőbb problémáját, azaz kényelmesen és gyorsan lehet vele komolyabb szövegmennyiséget is bevinni.

Nem Full Hd, de megteszi
Az 1366 x 768 pixel felbontású IPS-panelt tapogatva elmondhatjuk, hogy jól reagál a 10 pontos érintési felület, és bár nem ver oda a Samsung ATIV Smart PC Pro XE700T1C kijelzőjének, cserébe igen magas betekintési szögekkel és feltűnően jó, közel 400 lux valós fényerővel rendelkezik. Magát a panelt egy szépen megmunkált alumínium házba bújtatták, közvetlenül egy tükröződő védőfelület alá, ami valószínűleg egész jól ellenáll majd a durvább behatásoknak is. A lekerekített sarkú, minőségi alumíniumból készült P3 és a tokba épített billentyűzet között nincs fizikális kapcsolat, vezeték nélkül kommunikálnak egymással. Mivel a tok végeredményben nem egy dokkoló, ezért nem számíthatunk plusz akkumulátorra sem, mint mondjuk egy ASUS VIVO Tab esetében. A gép 790 grammos súlya cserébe elfogadható, tokkal együtt is csak 1,39 kilogrammot nyom, amit talán még könnyedén lehet szállítani.



A memóriát rendesen alulméretezték
Az előtelepített magyar nyelvű 64-bites Windows 8 gördülékenyen fut a P3 kijelzőjén, és ez nem is nagy csoda, hiszen Intel Atom helyett itt egy két magos, harmadik generációs Core i5-33339Y processzor hajtja a szekeret. Ami a gyenge keresztmetszetet jelenti, az a szerény, mindössze 2 GB DDR3 memória. Főként multitasking során lehet érezni, hogy néha el-elgondolkozik a gép és kifogy a RAM-ból, ilyenkor valamivel lassabban is élednek a párhuzamosan futó programok. A processzorba integrált HD 4000-es GPU-t nem kell bemutatni, nem egy szélvész, ezt tükrözi a 3DMark 11 alatt elért 425 pont is. A komolyabb 3D-s játékokat leszámítva elég kraft van benne a hétköznapi multimédiás teendők lebonyolításához, képszerkesztéshez, vagy HD filmnézéshez akár külső LCD tévén.



A beépített 120 GB-os SSD egész fürgének bizonyul, a konkurens HP Envy X2-nél például háromszor gyorsabban, 4 másodperc alatt képes bootolni, bekapcsolt állapotban pedig 1 másodperc alatt feléleszthető a rendszer. Sajnáltuk viszont, hogy nem lehet bővíteni a háttértárat, a plusz kártyafoglalat multimédiás szempontból is nagyon hiányzik róla. A portokkal is igen szűkmarkú volt az Acer. A billentyűzeten ne is keressünk csatlakozót, csupán egy bekapcsoló gomb és egy töltésre szolgáló Micro USB port található rajta. A tablet bal oldalán egy USB 3.0 és egy Micro HDMI port árválkodik. Másik oldalra került a fülhallgató kimenet és a bekapcsoló gomb, valamint a kötelező hangerő szabályozó. Az előlapi 1 és a hátlapi 5 megapixeles kamerát sajnos a legtöbb középkategóriás okostelefon leiskolázza. Az 1080p-ben felvett teszt videó minősége is gyenge, ráadásul a tokra elfelejtettek nyílást vágni, így minden egyes kép, videó készítésekor szét kell bontani a rendszert.

 

 

Nem egy üzemidő bajnok
Egy-két extrém esetet leszámítva, manapság 6-7 órás üzemidőt várhatunk el joggal egy korrekt táblagéptől, amit a dokkolóba épített plusz energiaforrással akár duplázni is lehet. Az Aspire P3 kihagyja ezt a ziccert és jelentősen kilóg a sorból. A beépített 4-cellás, 5280-mAh kapacitású aksijával éppen csak eléri az 5 óra 20 perces maximális üzemidőt. Bekapcsolt WiFi-vel, aktívan netezve, néhány YouTube videót elfogyasztva pedig inkább csak 4 és negyed órára számíthatunk tőle, ami nem túl jó érték, erre a legtöbb piacon kapható konkurens is jó másfél órát ráver. Terhelés alatt viszonylag csöndes a gép, a tetején található két szellőző nyíláson át távozik a levegő, ami negyed órás játék után már érezhetően felhevül és elég forróvá válik.

 

Vegyes érzésekkel zártuk az Aspire P3 tesztet, hiszen egy egészen kellemes kialakítású, de összességében csak egy erős közepesre értékelhető Windows 8 tabletet sikerült az Acernek összeraknia. Emellett pedig a gép erősségének beharangozott tok is több sebből vérzik, ultrabookként egyáltalán nem tudja felvenni a versenyt a konkurenciával, erre a funkcióra egyáltalán nem ajánlható. Ilyen szempontból a HP Envy X2, vagy az Acer házatáján maradva a W510-es is sokkal jobb vételnek számít. Az olcsóbb 60 GB-os, Core i3 modellt 205 ezer forint körül, az általunk tesztelt Core i5-ös csúcsmodellt pedig körülbelül 250 ezer forintos áron lehet megvásárolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.