Hirdetés

Acer TravelMate P643 teszt: régi ház, erős belső



|

Mintha csak a TravelMate TimelineX 8473TG ugrott volna elő a dobozból. Az új széria külsőre megdöbbentően hasonlít a régire, de vajon mennyivel jobb nála?

Hirdetés

Az Acer Travelmate széria már sokféleképpen próbálkozott elnyerni az üzleti felhasználók kegyeit. A 2010-es évben diszkrét grafikus kártyával és csillogásmentes kijelzővel látta el a gyártó az épp aktuális szériáját. Az üzleti felhasználók a fürgén futó játékok helyett inkább tartós burkolatra, erős zsanérra és hosszabb üzemidőre vágytak. A felhasználók attitűdjét látva az Acer a következő év végén az üzleti notebookjai kialakítás során sokkal hagyományosabb megközelítési módot választott és hogy az otthoni felhasználóknak is kedveskedjen, ezért középkategóriás GPU is került a fedélzetre.

 

 

Tesztalanyunk ennek a vegyes, jól kiegyensúlyozott megközelítési módnak az örököse. Habár már nem találhatunk TimelineX jelzést a TravelMate P643-en a burkolatot elnézve, mintha visszautaztunk volna az időben, hiszen a ház szinte semmit sem változott.

 

 

Külső

Az Acer TravelMAte P643 a kecses ultrabookokat kedvelő emberek számára nem lesz túlságosan vonzó kialakítású. A gép elég vaskos és érezni lehet, hogy van benne anyag. 2,4 kilogrammos tömegével nem tartozik a pehelysúlyúak közé, de az üzleti felhasználókat ez nem fogja izgatni. Pláne azért sem, mert a nagyobb tömeg a minőségi anyaghasználat következménye. A ház nagy része magnézium alumínium ötvözetből és szálcsiszolt alumíniumból áll. Ezek a felületek szedik is rendesen az ujjlenyomatot. A vastag műanyag kávájú kijelzőt erős zsanérok tartják. A fedő kinyitva nem lötyög, stabilan tartja a pozícióját. A burkolat végre az optikai meghajtó felett nyomásra nem deformálódik.

 

 
 

 

A gyártó ennél a modellnél nem spórolt a csatlakozókkal. A TravelMate P643 bal oldalára egy RJ-45, egy d-sub, egy HDMI és egy ExpressCard olvasó került, míg a jobb oldalon 3 USB 3.0 egy DVD meghajtó és Kensington meghajtó pihen. A noti elején találunk még egy kártyaolvasót és a jack csatlakozókat.

 

Kijelző

A TravelMate P643 14 hüvelykes kijelzőjét az LG Philips szolgáltatta. Az 1366×768 pixeles felbontású TN panel megvilágítottsága egyenletes, de a fényereje nem ugrik az egekbe. Ahogy a színreprodukciós képességei sem. Fakó, kimosott színek köszönnek vissza a kijelzőn. A panel képességeiből adódóan a kinti használat nem lehetetlen, de nem ártana a nagyobb kontraszt, hogy ne hergeljük fel magunkat, ha a nap is előbújik.

 

 

A betekintési szögek a peneltípushoz képest kissé gyengébbek voltak. Amint kimozdulunk a megfelelő betekintési szögből a színek kezdenek átfordulni. Ez nem az a kijelző, melyet többen vigyorogva néznének. Egy felhasználónak ideális, a többiek meg nézzék a gép mellé rendelt irodai monitort.

 

Beviteli eszközök

Ahogy már a korábbi gépeken is a P643 billentyűi között szintén kevés a térköz. A billentyűk felszíne kissé bemélyesztett, illetve elegendő billentyű úttal rendelkeznek, hogy a gépelés kényelmes lehessen. A klaviatúra kiosztásával sincs baj. Nincsenek alulméretezett billentyűk. Egy valami azonban nagyon hiányzott: a háttérvilágítás.

 

 

Az egerészetet egy enyhén mélyen ülő Synaptics V7.5 touchpad hivatott elősegíteni. A kurzormozgatás nagyon pontos, a gumírozott tapintású műanyag egérgombok pedig jól reagálnak a nyomásra.

 

Zaj és melegedés

Az Acer TravelMate P643 nagyon jól vizsgázott a zajmérésen. Annak ellenére, hogy a gép folyamatosan pörgő ventilátorát mindig hallani lehetett, a zaj nagy részét elnyelte a burkolat. Üresjáratban és szövegszerkesztés közben a gép hangját egy átlagos zajszinttel rendelkező városi szobában épp, hogy csak hallani lehet. Terhelés esetén azonban már megmutatja a nem létező hangszálainak a képességét a noti hűtése.

 

 

A gépben keletkező hőmérsékletet a váz hasonlóan okosan vezeti el mint a hanghullámokat. Ennek ellenére alapjáraton a gép kissé melegebb a megszokottnál. Terhelésnél a hőmérséklet gyorsan emelkedik, de nem ér el semmilyen kritikus értéket. A csuklótámasz hőmérséklete például csak hosszú megterhelő játék után emelkedik 40 fok körülire. Ez már meleg, de még elviselhető. Általános használat során erre nem lesz példa.

 

Hardver és teljesítmény

Tesztalanyunk Ivy Bridges Core i5-3210M processzora jól bírta a gyűrődét. Ezzel az alapjáraton 2,5 GHz-en működő megoldással felszerelkezve a masina az elődjéhez képest érezhetően gyorsabb lett. A gépbe szerelt NVIDIA GeForce 640M erős középkategóriát képvisel. A játékok többsége kényelmesen, folyamatosan fut. Magas grafikai minőségen azonban az olyan erőforrás igényes játékok, mint a Battlefield 3 nem fog jól futni. Az ilyen címek még az asztali gépeket is képesek megviselni, nem hogy egy mobilmegoldásokkal telerakott noteszgépet.

 

 

A gépben egy 500 GB-os Western Digital Scorpion Black dolgozik, mely 7200 RPM-el pörgeti a tányérokat. Ez a HDD nem a lassabbak közül való, ennek ellenére továbbra is úgy véljük egy SSD sokat lendített volna a gép tempóján.

 

Üzemidő

Az Ace P643 tempója az elődjéhez képest nőtt, azonban az üzemidő nem tudott lépést tartani a többi komponens teljesítményével. A 6000 mAh-s kapacitású lítium polimer akkumulátor töltése rendkívül időigényes. Majdnem 4 óra kell hozzá, hogy csurig tölthessük. Ehhez képest a gép üzemideje nem túl rózsás. De csak ehhez képest. Wi-Fi-t használva a gép 6 órán keresztül gond nélkül teszi a dolgát.

 

 

Végszó

A GeForce GT 640M-mel felszerelt Acer TravelMate P643 otthon és az irodában is megállja a helyét. Útközben pedig semmi baja nem eshet a masinának, mert nagyon jó minőségű és jól összeszerelt burkolatot kapott. Az anyaghasználat miatt nehéz a gép, így aki nem szeret cipekedni, az hagyja nyugodtan a külön megvásárolható dokkolón a gépet. Utazások során, ha okosan bánunk az erőforrásokkal, akkor a gép több mint 6 órán keresztül is bírja. Összességében kellemes képet kapunk a gépről, de egy jobb felbontású, nagyobb betekintési szögekkel rendelkező panelt és egy SSD-t eltudnánk képzelni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.