Hirdetés

Adatok odakint: külső merevlemezek tesztje



|

Egyre több a külső merevlemez. Nem apróztuk el, és az 1,5 terabájtos vagy annál nagyobb külső merevlemezek piacán kipróbáltuk a legnépszerűbb modelleket.

Hirdetés

Már az írható DVD-k virágkora óta vártuk egy olyan optikai adathordozó megjelenését, amely univerzális adatmentő eszközként alkalmas lesz nagyobb adattömegek tárolására is. A Blu-ray a kis kapacitása és a nyersanyagok magas ára miatt e téren egyáltalán nem váltja be a reményeket, így optikai vonalon nem tudunk használható megoldást. Látva a merevlemezek folyamatos technológiai fejlődését és áresését, a legkézenfekvőbb megoldás az, ha mentéshez is ugyanezt a technológiát alkalmazzuk.

20091123-hdd-osszes-kulso.jpg



Amennyiben folyamatosan két példányban tartjuk fenn adatainkat két merevlemezen, azzal eléggé csökkenthetjük az adatvesztés esélyét, hisz az egyidejű meghibásodás valószínűsége már igen kicsi. Arra azonban vigyáznunk kell, hogy a külső, rendszerint USB-s meghajtót ellophatják, illetve egy katasztrofális túláramlökés a számítógépbe épített meghajtóval együtt, egyazon mozdulattal használhatatlanná teheti mindkét meghajtót, erősen javasolt tehát legalább egy túláramvédő áramkörrel szerelt elosztó használata.

A készre szerelt megoldások piacán néztünk szét, ahol jobb minőségre számíthatunk, mintha magunk választanánk egy olcsó külső házat és beleszerelnénk egy meghajtót. Emellett kapunk adatmentő szoftvert is és esetenként olyan szolgáltatásokat, amelyek nagyban növelik az adatbiztonságot.

1000 kontra 1024

Amióta gigabájtos kapacitások léteznek, azóta már a gyakorlatban is számít, hogy az adattárolás mértékegységei (bájt, kilobájt, gigabájt és terabájt) között 1000 vagy 1024-e a váltószám. A számítástechnika és a hardverek alapszintű működése elválaszthatatlanul a kettes számrendszerre alapul, ezért sokan ma is elvárják az 1024-es szorzók használatát. Az IEC ajánlása szerint az 1024-es váltószámhoz más előtétszavakat kell használnunk az egyértelműség kedvéért, ám ezek még egyáltalán nem vetették meg a lábukat a közhasználatban.

A hagyományos SI-prefixumok (kilo, mega) tehát továbbra is 1000-es váltószámmal értendőek. Ez utóbbit használják a merevlemezgyártók is, hiszen így nagyobb kapacitás értékeket írhatnak a csomagolásra, így merevlemez-kapacitások esetében mi is számoljunk ezres alapon.

Samsung STORY Station 1,5 TB

20091123-hdd-samsung-kulso.jpg
A meghajtót megemelő lábazata révén jól hűtött, műanyag burkolatának felületén szálcsiszolt alumíniumot mintázó házba szerelték a Samsung STORY Stationt. Az USB 2.0 csatlakozású, 1,5 terabájtos külső merevlemez bekapcsológombbal is rendelkezik, amellyel egyúttal fehér színű LED-es díszkivilágításának erőssége is szabályozható, szerencsére sem a LED színe, sem elhelyezése nem zavaró. Kifejezetten házi adatmentő és tároló eszköznek szánták, amely feladatban komoly szerepet kaphatnak a mellékelt szoftverek is. A STORY Station gyárilag FAT32-formázással rendelkezik, így ha 4 GB-nál nagyobb fájlokat szeretnénk tárolni rajta, akkor újra kell formáznunk NTFS-rendszerben, ami tapasztalataink szerint USB-meghajtók esetében igen lassú folyamat.

Telepítő CD-t ugyan nem találunk a csomagolásban, de magán a meghajtón két hasznos szoftver telepítőprogramját is fellelhetjük, a PDF formátumú hardver- és szoftverdokumentációkkal egyetemben. A Samsung Auto Backup segítségével rendszeres, automatikus mentéseket állíthatunk be. A program képességeiben jóval túlmegy a minimumon, megengedi a jelszavas titkosítást, a havi, heti vagy napi ütemezést és azt is beállíthatjuk, hogy a munka végeztével távolítsa el magát a memóriából, illetve állítsa le a számítógépet. A program hátránya, hogy kizárólag Samsung külső meghajtókkal működik.
Személyes adataink illetéktelenek elől való elrejtésére hivatott a SecretZone alkalmazás, telepítése után jelszóval és AES-128 titkosítással védhetünk egy virtuális meghajtót, amelyet magunk hozhatunk létre a merevlemezen lévő üres helyből gazdálkodva.


Verbatim External Hard Drive eSATA & USB Combo


20091123-hdd-verbatim-kulso.jpg
A mezőny legolcsóbb meghajtója a 1,5 tera
dijak_2009_ajanlat-web.jpg
bájtos External Hard Drive eSATA & USB Combo, amely egyben a legjobb fajlagos adattárolási költséget biztosítja. Megjelenésében semmi extra, a gyártótól már többször látott fekete lakkfényű kivitel jellemzi. A hátoldalon viszont találunk egy szokatlan csatlakozást – az alapnak számító USB 2.0 mellett egy eSATA-alzatot is kiépítettek itt, ami gyakorlatilag a számítógépbe beépített merevlemezek teljesítményét teszi kinyerhetővé a külső meghajtóból.

Dicséretes módon megfelelő adatkábelt is mellékel a gyártó. Táblázatunkban mégis az USB-kapcsolaton mérhető sebességet tüntettük fel, mivel jelenleg az eSATA használata sok esetben lehet problémás, sok noteszgép BIOS-ában nem egyértelmű, hogy hol aktiválható ez a lehetőség. USB-n is az egyik leggyorsabbnak bizonyult a kombinált meghajtó, a Freecom meghajtó csak speciális beállítószoftvere révén előzte meg olvasási sebességben.


Nagyon jó áron kapunk tehát tekintélyes tárterületet a Verbatim kombimeghajtójával, így aki olcsón akar nagy tárhelyhez jutni, annak ez a legjobb választás. Apróbb hátrányai a nem teljes verziós backup szoftver és hogy gyakorlatilag csak fektetve üzemeltethető.


Western Digital MyBook Essential USB 2.0


20091123-hdd-wd-kulso.jpg
Létezik 1,5 terabájtos méretben is a MyBook Essential, de tesztünk alkalmával csak a 2 terabájtos változathoz tudtunk hozzájutni. Nem véletlen, hogy a világ egyik legsikeresebb külső merevlemez-sorozata a MyBook Essential, a nem túl hivalkodó, de ízléses dizájn egy igen nagy merevlemezt és némi extra tudást is rejt, a meghajtót ugyanis hardveres titkosítóval látták el, és jelszóval zárolhatjuk az illetéktelenek elől. Arányai miatt oldalára állítva is biztonságosan üzemeltethető. Az Essential sorozat tagjait gyárilag NTFS-re formázták, ami PC-s szemszögből szerencsésebb, mint a nagy állományok tárolására nem használható FAT32.

Nagyon jól kidolgozott WD SmartWare szoftvereket kapunk a meghajtóhoz, ami igen könnyen értelmezhető formában jelzi ki a szabad kapacitást. Diagnosztikai modul is helyet kapott benne és a meghajtó energiatakarékos beállításait is hangolhatjuk.


A gépház belsejében egy WD Green merevlemez dolgozik, amely mintegy 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt más asztali merevlemezeknél. A MyBook energiatakarékos üzemmóddal is csökkenti a zajt és az energiafogyasztást, valamint automatikusan be-,illetve kikapcsol a számítógéppel együtt.

Egy minimális sebességhátrányt könyvelhettünk el a MyBook esetében, de a hardver–szoftver együttes kiforrottsága miatt továbbra is nagy népszerűségre számíthat ez a terméksorozat, igaz, a két terabájtos változat ára egyelőre kissé magas.


Freecom Hard Drive Secure


20091123-hdd-freecom-kulso.jpg
Abszolút
dijak_2009_technologiai-web.jpg
a biztonságra hajt a kisméretű, nyers alumíniumházba bújtatott Freecom Hard Drive Secure, amely két mellékelt gumi lábazat révén rezgésmentesen üzemeltethető oldalra állítva. Ezúttal nem a mechanikai behatások, hanem az illetéktelen felhasználók ellen épített be a gyártó védelmet, a Hard Drive Secure ugyanis nemcsak simán, hanem hardveres titkosítással is védhető. A beépített DFID-azonosítónak meg kell mutatnunk a mellékelt két kártyát a titkosítás élesítésekor és egyiket azután is, valahányszor bekapcsoljuk a gépet. Egy figyelmeztető LED jelzi, hogy nem tudunk hozzáférni a tartalomhoz, ha elmulasztottuk a bekapcsolás utáni élesítést és hangjelzést is kapunk.

A titkosítás használata nem lassítja a meghajtó működését és a meghajtó használatához semmilyen szoftvertelepítésre nincs szükség más gépeken sem, csak a kártyára.

Figyelemre méltó, akár 15%-os teljesítményelőnyt jelenthet a mellékelt Turbo USB 2.0 szoftver használata, ám ez az előny nem minden konfiguráción érvényesül. Apró ajándék lapul még a csomagolásban: az eMusic kínálatából 35 ingyenes dalt és egy hangoskönyvet tölthetnek le a Freecom Hard Drive Secure-tulajdonosok. Meglepően jó teljesítménye és a meghajtó hardveres, kártyával aktiválható adatvédelme miatt a jelszavunkat sem lehet ellopni. Érzékenyebb adatok helyi tárolására, például nyílt irodákban kifejezetten ajánljuk a több technológiai újítást is felvonultató Hard Drive Secure-t.

20091123-kulso-merevlemez-teszt-01.jpg
 
20091123-kulso-merevlemez-teszt-02.jpg
 
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.