Hirdetés

Adattárolás: kvarcüveg az olcsó műanyag lemez helyett



|

Millió évekig szavatos optikai tárolót fejleszt a Hitachi.

Hirdetés

Sokan bajlódnak régi CD és DVD alapú mentéseikkel, a hosszú élettartamúnak kikiáltott nyersanyagokkal is előfordul, hogy 4-5 év után bizony megtartják maguknak az adatokat, végleg. A napsütés, karcolás nagyon veszélyesek a vékony optikai adathordozó rétegre, de az is előfordul, hogy pusztán a hordozóanyag hibája miatt a korrózió falja fel múltunk digitális nyomait. Vannak, akik a fiókban tárolt merevlemezekre esküsznek, sok cégnél pedig a a magneto optikai meghajtók és lemezek jelentik a drága megoldást. Bármelyikre gondoljunk is, néhány száz évnél többet nem remélhetünk a mai adathordozóktól, az adatok piramisfalba való vésése pedig ugyan már nem áll szabadalmi oltalom alatt (régi technológia), de csak komoly anyagköltségekkel megvalósítható.

 

Kazuyoshi Torii a Hitachitól tartós megoldásokról beszélt az AFP hírügynökségnek, mikor bejelentette a cég fejlesztés alatt álló, kvarcüveg alapú lézeres adattárolási technológiáját. A prototípus már készen van, további részletek a Computerworld.hu cikkében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.