Hirdetés

Agyamra megy a PC!

|

Három roppant idegesítő dologba futottunk bele megint gépszerelés közben, amitől a hajunk az égnek állt (már akinek van annyi). Titeket is ki lehet kergetni ezekkel a világból?

Hirdetés

Panaszos, abszolút nagybetűs Felhasználó ismerősünk keresett meg azzal, hogy kiábrándult a PC-kből és neki többé ilyen soha nem kell. A telefonján gyorsabban jönnek be a weboldalak, nem működik semmi, homályos a kép és még sorolhatnánk. Szerencsére hosszas győzködéssel és bizonyítékokkal sikerült lenyugtatnunk, hogy nem reménytelen a klasszikus számítógépek helyzete.

Hirdetés


Windows Green HDD-n

Kezdjük az első és talán legégetőbb gonddal: a gép használhatatlanul lassú. Pedig a processzor nem is olyan gyenge és a 4 GB-nyi, ma már kötelező mennyiségűnek számító rendszermemória is adott. Némi nyomozás után aztán kiderül, hogy miért is olyan használhatatlan a PC: a rendszer és minden adat a lehető legolcsóbb, Green HDD-n tárolódik. Ezek a merevlemezek 5400 rpm-mel dolgoznak, ráadásul a régebbi modellekben még a gyorsítótár is lassú és kisméretű. Így már nem meglepő a panaszáradat: valóban 3-4 perc az egyébként rendben tartott Windows indulása, a böngésző betöltésére is rengeteget kell várni, egy interaktív webes modul pedig képes leakasztani az egész gépet.


A megoldás mi más lehetett volna, mint a lassú HDD hátrasorolása másodlagos tárolónak, előre pedig egy olcsó, de villámgyors SSD került.


A D-SUB örök

A kép homályos - ezt egészen addig a legtöbb felhasználó észre sem veszi, amíg nem látja, milyen is lehetne valójában a képminőség már egy olcsó monitoron is. Miután sok gyártó azzal is spórol, hogy a monitorhoz HDMI vagy DVI kábelt (esetleg DP-t) adjon, az átlagfelhasználó azt használja, amit kap és örül, hiszen a D-SUB kábelhez talál csatlakozót a gépen és a monitoron is. Amikor azonban lecseréltük az analóg kapcsolatot DVI-ra, a különbség zongorázható volt: "Nahát, miért nem így használom a gépemet a kezdetektől, miért nem szólt erről az óriási különbségről senki?".


Ősrégi szoftver, új rendszer

A lelkes felhasználók a Windows 10-es nyaggatásnak is előbb-utóbb beadják derekukat és kattintanak - mégis olyan sok jót hallani az új rendszerről. A telepítés, indítás minden megy is zökkenőmentesen, azonban a réges-régen feltelepített videoszerkesztő program Windows 10 alatt bedobja a törölközőt. Persze ezt kiváló alapja annak, hogy meg is induljon a Windows 10 szapulása, hogy bezzeg Windows 7 alatt ezzel nem volt gond.


Aztán némi kutatás után gyorsan kiderül, hogy egy újratelepítés nem ártana, illetve a kifogásolt szoftver igazából 2010 elején készült, a gyártó pedig már nem ajánlja Windows 8/8.1-hez sem. A megoldás is ott van a weboldalon: azóta kereken 5 darab, komplett verzióváltás történt. Persze ez már sajnos fizetős, de garantáltan gyorsabb, több funkciót kínál, modernebb és Windows 10 alatt is megy. Ha mégis a régi programhoz ragaszkodik a felhasználó, jöhet a fórumok átkutatása, mivel itt kodek-akadásokkal, kompatibilitási módba kapcsolással is számolni kell, de a lényeg, hogy még ez sem lehetetlen.


Nálatok melyik bosszantó PC-s jelenségnél gurul el a gyógyszer?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.