Hirdetés

Alaplap USB 3.0-val: ASUS P7P55D-E Premium



|

Egy éve már véglegesek az USB 3.0 szabványai, mostanra kezdenek csordogálni az első kézzel fogható hardverek. Az első itthon felbukkanó modellt vettük szemügyre.

Hirdetés

20091126-fokusz-asus_p7p55de_premium-usb3.jpg
Körülbelül egy évvel ezelőtt olvashattunk arról, hogy az USB 3.0 Promoter Group alá tartozó gyártók véglegesítették a szabvány specifikációit, így megkezdődhetett az új generációs eszközök és vezérlők, ha nem is tömeges, de már a felhasználók számára is érzékelhető számban történő fejlesztése és gyártása. A 2007-es San Francisco-i Intel Developer Forumon bemutatott technológia bevezetése égető szükséggé vált a külső perifériák, azon belül is leginkább az adattárak fejlődése miatt, ugyanis a folyamatosan növekvő tárhelyek megtöltéséhez manapság egyre nagyobb türelem kell az USB 2.0-s adatkapcsolat mellett. Egy vagy két terabájt adat mozgatása egy másodpercenként 30 megabájtos adatcserével igen hosszúra nyúlhat, nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek az eSATA-val vagy FireWire-aljzattal felszerelt külső HDD-k. Szerencsére a megváltásig már egy napot sem kell aludnunk, az USB 3.0 megérkezett és hazánkban is bárki számára elérhetővé vált.

Nem mind arany...

Egy kis szépséghiba azonban most is akad, sőt, ha pontosak akarunk lenni, akkor több is. A technológia egyelőre csak egy kiegészítő vezérlő révén jelent meg a végfelhasználói csatornákban, a frissen bejelentett alaplapok mindegyikén az NEC D720200F1 típusjelzésű megoldása kapott helyet. Ez önmagában még nem lenne baj, hiszen a chip stabilan, hibamentesen működik, aggasztó viszont, hogy az Intel például csak 2011-ben tervezi a szabvány natív, lapkakészlet által történő támogatását, és a pletykák alapján az AMD-től sem várhatunk USB 3.0-s tudású lapkát 2010 második fele előtt.

Problémát jelent továbbá a külső eszközök hiánya. Az USB 3.0 természetesen kompatibilis a korábbi protokollokra hangolt perifériákkal, a magasabb sebesség azonban ekkor értelemszerűen nem érhető el. A 3.0 minősítéssel rendelkező meghajtókból, pendrive-okból még bejelentés szintjén is hiány van, kézzel fogható termékekkel itthon valószínűleg idén már nem találkozunk – jó áron biztos nem. Az első komolyabb lökést a technológiának a jövő év elején rendezendő Las Vegas-i CES kiállítás adhatja, majd pedig a CeBIT-en és a Computexen is tömeges termékbejelentések várhatók, ám ekkor már 2010 második negyedévének végét tapossuk. Az USB 3.0 elterjedése tehát kissé lassan indul, szépen, lépcsőfokonként kapjuk meg az újabbnál újabb hardvereket, természetesen egyelőre horrorisztikus árakon.

20091126-asus_p7p55de_premium-usb3.jpg


Integrált haladás

A legjobb példa erre az ASUS P7P55D-E Premium alaplap, amely az első olyan példány a gyártó P55-ös kínálatában, amely nyomtatott áramkörén megtalálható a NEC lapkája. A bejelentés óta további két típussal gazdagodott a kínálat, ám cseppet sem meglepő, hogy az ASUS egyelőre csak a felső kategóriás – Premium, Deluxe, Pro – modelljeinél „erőlteti” az USB 3.0-t. A tesztlaborunkban járt példány jelenti most az abszolút csúcsot a felszereltség tekintetében, a bevezetés alatt álló alaplap hazánkban várhatóan körülbelül 70 000 forintos áron kerül majd forgalomba.

A P55-ös éra trónjára helyezett típusért tehát mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha pedig az USB 3.0-t is szeretnénk használni, akkor további keresgélésre leszünk kárhoztatva. Az ASUS magyarországi képviselete megkönnyítette a dolgunkat, és egy gyári tesztmerevlemezt mellékeltek az alaplap mellé, amelyben egy 500 gigabájtos Seagate ST35000418AS lemezes egység üzemelt.

A beüzemelés nem változott az előző szabvány óta, a külső tápegység mellett egy valamivel robusztusabb adatkábelt kell csatlakoztatnunk az eszközhöz, a kék kábel másik végét pedig a megegyező színnel festett hátlapi aljzatok egyikébe kell dugni. Különösebb konfigurálást nem igényel a vezérlő, csupán a BIOS-ban kell engedélyezni a funkciót, majd pedig a telepítő CD-n található eszközillesztőt kell feltelepíteni. Táblázatunkból kiderül, hogy a sebességnövekedés meglehetősen látványos, a kishíján négyszeres többlet egy igen jó kezdet a technológia elterjedésének hajnalán. Izgatottan várjuk az USB 3.0-s NAND Flash-alapú tárolók megjelenését.

 

20091126-asus-usb3-tablazat.jpg
 


Névjegy és értékelés:


Termék: ASUS P7P55D-E Premium
Forgalmazó: ASUS Magyarország
Ár: bevezetés alatt
Web: hopp.pcworld.hu/6512
Előny: csúcsfelszereltségű P55-ös alaplap, USB 3.0 és SATA 6 Gbps vezérlők
Hátrány: az eSATA viszont lemaradt
Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: -

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.