Hirdetés

Amazon Echo - hangszóróba épített személyi asszisztens



|

Vajon mennyivel könnyíti meg az életünket, ha valaki folyton a kívánságainkat lesi? Elég csak kimondani amit akarunk, és megtörténik. Erre törekszik az Amazon új kütyüje.

Hirdetés

A virtuális személyi asszisztensek már jó ideje jelen vannak a mobilos piacon, Siri és Cortana párharca pedig a Windows 10 bevezetésével válhat igazán kiélezetté. Hiába vannak azonban ezek a kisegítő alkalmazások a telefonunkon, azt nem várhatjuk el, sőt, nem is nagyon szeretnénk, hogy 24/7 rögzítsék mindazt, amit mondunk. Az Xbox One Kinectje alapjáraton állandóan figyel, ezzel azonban csak a játékosok vannak beljebb, hiszen a konzol vezérlésén kívül másra nem igazán használható a dolog. Mi van akkor, ha valami fontosat akarunk feljegyezni vagy megtudni, de épp tele a kezünk? Az Amazon Echo-t pontossan erre találták ki, és többé-kevésbé el is látja a feladatát.

Hirdetés

Az Echo egy teniszlabdás-doboz méretű fekete henger, amely egy Bluetooth hangszóró és egy virtuális asszisztens keresztezéséből jött létre. A folyamatosan bekapcsolt, folyamatosan figyelő kütyü azonnal válaszol a kérdéseinkre, de képes bővíteni a bevásárlólistánkat vagy hozzáírni a jegyzeteinkhez is. Kérésre zenét játszik, beszámol az időjárásról, ébresztőt állít, sőt, akár olyan kérdésekre is válaszol, mint hogy  a receptben 1 csésze hány teáskanálnak felel meg. A jelenleg elérhető hangvezérelt kütyük közt kétség kívül az egyik legjobb, de megvannak a saját korlátai.

 

Sajnos magyarul még nem beszél, de egy kis angol tudással már elboldogulhatunk vele. Kéréseinket az "Alexa" felkiáltással nyitjuk, majd kiadjuk az utasítást vagy feltesszük a kérdést, és már érkezik is a válasz. Ha ne adj'isten egy másik Alexa is lenne a családban, a kulcsszót meg is változtathatjuk, az egyetlen alternatíva azonban az Amazon, amely kevéséb természetes.

 

 

Az egyszerűen megválaszolható kérdésekre, mint hogy mennyi az idő, esni fog-e holnap, vagy mikor született Dzsudzsák Balázs azonnal válaszol, ha pedig nem talál választ, vagy nem értette a kérdést, az iOS-en, Androidon és minden Kindle terméken elérhető társalkalmazás segítségével próbál minket közelebb vinni a válaszhoz. Ilyenkor egy Bing kereséssel (csak és kizárólag Bing) próbál minket közelebb vinni az igazsághoz. Ha az Echo tökéletes lenne, a társalkalmazásra csak az általa készített listák eléréséhez lenne szükség, azonban minden alkalom, amikor a mobilon kell befejeznünk a keresést, egy kicsit kudarcnak számít.

 

 

Sajnos nem minden esetben működik hibátlanul. A zenehallgatás még sosem volt ennyire egyszerű. "Alexa, play some Mozart", és már indulnak is a lágy dallamok. Ha konkrét dalt vagy előadót keresünk, tökéletesen működik, azonban érdemes óvatosnak lenni, ugyanis ha rábízzuk a dalok kiválasztását, akkor isten kezében vagyunk. Az egyik pillanatban még egy Boney M muzsika szól, a következőben pedig a "mivel bosszantsuk fel a szüleinket" lejátszási listáról válogat olyan dalokat, amiket ép hallással rendelkező ember soha az életben nem indítana el. "Alexa, stop!" kiáltanánk, de hiába, mert Alexa süket mint az ágyú. Hiába is kérleljük, túlságosan el van foglalva azzal, hogy tovább tekerje a hangerőt.

 

 

Ha csak Bluetooth hangszórót keresünk, az Amazon Echo az egyik legrosszabb választás. A válaszokkal érkező robothangok még megfelelőek, de a minőségi zenehallgatáshoz teljesen alkalmatlan az eszköz, ezért az árért sokkal minőségibb darabokat is kapunk, arról nem is beszélve, hogy csak hálózati áramról üzemeltethető. A beállítások is nehézkesek, ugyanis az Echo-t a Wi-Fi-re kell csatlakoztatnunk, hiszen a szükséges információkhoz csak így fér hozzá, de ha egy új hálózaton akarjuk használni, újra és újra végig kell szenvednünk a lépéseket.

 

 

Amint elindul a zene, felejtsük is el, hogy bármit hall majd belőlünk az eszköz, és ha oda kell sétálni, megnyomni a gombot, és még ezt követően sem hall minket, így csak manuálisan tudjuk lecsavarni a hangerőt, az igencsak lehangoló tud lenni. További probléma, hogy a rendszer korlátai sem ismertek. Nem tudni, milyen kérdésekre tud választ adni és milyenekre nem, illetve a kérdés / kérés rögzítésére vagy a hiba forrására sincs semmiféle visszacsatolás. Egy ideig figyel, aztán kialszik a lámpa, mi pedig találgathatunk.

 

 

A kérdéseinket persze feltehetjük a társalkalmazáson vagy az Echo mellé járó távirányítós mikrofonon keresztül is, de ezzel az egész kütyü értelmét veszti. Ha extra dolgokkal a zsebünkben és a telefonunkhoz beszélve akarunk élni, azt eddig is megtehettük, nincs szükségünk egy 200 dolláros hangszóróra. Az általunk feltett kérdéseket nem csak hogy rögzíti, de tárolja is az Echo, így az Amazon munkatársai ezeken keresztül fejleszthetik a rendszert.

 

 

Hosszú út áll még az Amazon Echo előtt, de rengeteg lehetőség van a fejlődésre, ha a hardvert egy kicsit erősebbre tervezik és a szoftveres támogatás is tovább bővül, fantasztikus eszköz lehet belőle. Ha nem csak a TuneIn-t és az iHeartRadio-t, hanem a Spotify-t és más streamer programokat is támogat majd, ha képes lesz hírek összegyűjtésére, akkor igazi társ lehet a mindennapokban. Az Amazonnál is tudják, hogy még közel sem végleges a termék, így egyelőre csak meghívásos alapon juthatunk hozzá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.