Hirdetés

AMD Hammer architektúra



|

Az AMD az elmúlt hetekben számos újdonságot mutatott be. Ezek között voltak az Athlon XP és az Athlon MP processzorok is. A cég azonban nem elégedett meg ennyivel, hiszen ma a Hammer architektúrájáról is beszámolt.

Hirdetés

Fred Weber elnök szerint az új, Hammer processzorok páratlan teljesítményt fognak nyújtani a szerverek, a munkaállomások valamint az asztali és a hordozható számítógépek esetében is.



Az AMD a Hammer architektúráját több különbözõ teljesítményû processzorában is fel fogja használni. Ezen CPU-k mindegyike 0,13 mikronos, SOI (silicon-on-insulator) technológiákkal készül majd. További közös jellemzõjük, hogy a 32 bites utasítások mellett a 64 bites utasításokat is támogatják. Az AMD szerint az új CPU-k a következõ fontosabb egységekbõl épülnek fel: 32/64 bites MPU, integrált DDR SDRAM memóriavezérlõ, L1 utasítás és L1 adatcache, L2 cache és HyperTransport I/O. A memóriavezérlõ a PC1600, a PC2100 és a PC2700 DDR SDRAM memóriákat is támogatja. A L1 cache-ek kapacitása 64KB lehet, míg az L2 cache maximum 1MB-ig bõvíthetõ.



Az AMD kezdetben három különbözõ, Hammer architektúrára épülõ processzort fog gyártani. Ezek között lesz egy asztali számítógépekhez készülõ változat, és két másik, nagy teljesítményû szerverekhez és munkaállomásokhoz alkalmazható modell is. A csúcskategóriás CPU a SledgeHammer lesz, amely a cég szerint nagyon hatékonyan képes mûködni a négy- és a nyolcutas rendszerekben is. A kisebb teljesítményû processzor a ClawHammer kódnevet kapta, és az egy- illetve a kétutas számítógépekben lehet majd elõnyösen alkalmazni. Az AMD olyan Hammer CPU-t is be szeretne mutatni, amelyet a hordozható számítógépekbe is bele lehet építeni, de erre a cég szerint csak a távolabbi jövõben kerülhet sor.



Szakértõk szerint, amikor az AMD új processzorai piacra kerülnek, akkor a 64 bites CPU-k piacán jelentõsen kiélezõdik majd a cégek közötti versengés, hiszen a Hammer chipeknek például az Intel Itanium processzorokkal is fel kell venniük a versenyt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.