Hirdetés

AMD-tulajok figyelem! Eljött az upgrade-idő!



|

Ha valamikor, hát most igazán megéri bújni az árlistákat - fillérekért sokkal erősebb AMD-s gépünk lehet.

Hirdetés

A héten elrajtolt az AM4-es platform és vele együtt az új AMD Pro processzorok is. Az A12 és A10-es APU-k még nem a várva-várt Zen-alapokra épülnek, de már jobb teljesítményt nyújtanak minden eddigi AMD APU-nál. A legfontosabb mégis az, hogy elindult az áttérés az AM4-platformra, amely nem csupán új, az elődökkel nem kompatibilis foglalatot jelent, hanem DDR4 RAM-ot, új chipkészletet és megváltozott felfogatású CPU-hűtőket is. De vajon megéri egy meglévő AMD platformról ide továbblépni vagy van okosabb megoldás?


Hirdetés


Készletsöprés

Van bizony, méghozzá az, hogy most bővítsük, gyorsítsuk meglévő AMD-s gépünket. A helyzet ugyanaz FM2+ és AM3+ platformoknál egyaránt: mindkettő szépen lassan a múlt ködébe vész, ám ez nem jelenti azt, hogy teljesítményük és szolgáltatásaik nem elegendőek egy mai, fejlett géphez.



Az AM4 ígéretes platform, ugyanakkor még ha beigazolódik is az óriási teljesítményugrás, akkor sem biztos, hogy mindenkinek megéri majd azonnal váltania. Például ha nemrég újítottunk be egy FM2+ vagy AM3+ PC-re, nem szeretnénk máris alaplap+CPU+RAM cserét eszközölni. Ehelyett érdemesebb inkább megnézni, hogy az általunk választott platformon milyen, a meglévő APU/CPU-nál erősebb modellek léteznek, majd ezeknek a típusszámait felvésni egy cetlire.



Merthogy hamarosan megindulhat az árkereső robotok izzasztása és az eladó használt hardverek listáinak böngészése. Nem titok ugyanis, hogy az AMD és partnerei, illetve a gépfejlesztés szerelmesei szeretnének minél előbb megszabadulni a régebbi modellektől, ez pedig egyenlő az agresszívan nyomott árakkal. Például egy FM2+-os alapgépbe, amit általános, otthoni, családi, ártatlan gépnek vásároltunk, most jöhet egy A10-7860K alacsony fogyasztással és magas órajellel, vagy mondjuk egy Athlon X4 870K és mellé egy középkategóriás VGA kártya.



AM3+ platformon is van még hova fejleszteni, különösen akkor, ha FX-4300 vagy FX-6300 CPU-t választottunk anno. Most ezt nagyon előnyös áron fejleszthetjük mondjuk egy 8-magos FX-8370-re, vagy ha alacsony hőtermelést szeretnénk, hát ennek ez "E" változatára. Érdemes a Wraith-modelleket előnyben részesíteni, ezekhez nagyon jó minőségű, hatékony és csendes hűtőt csomagolnak.



Csak türelmesen

Ma még ugyan a boltokban az árak nem indultak meg látványosan lefelé, ám ez hamarosan megváltozik, és akkor nem érdemes lemaradni. Külföldről már érkeztek bíztató hírek, méghozzá agresszív készlet kisöprésről beszélnek. Egy ilyen, csúcsra járatott FM2+/AM3+ PC-vel még jó darabig kényelmesen elleszünk, jöjjön akár új játék vagy komolyabb szerkesztőprogram.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.