Hirdetés

Amikor a piac rosszul diktál



|

Konzol, nyomtató vagy mobil: több, olyan informatikai terméket próbálnak eladni nekünk, amelyeknél a bújtatott költségek horrorisztikusak. Vajon kihalóban vagy terjedőben ez a praktika?

Hirdetés

A számítástechnikai iparban több cég is hajlamos a rossz piaci stratégiákat lelkesen követni. A lényeg, hogy saját ökoszisztémájukba, saját termékeikhez csábítsák a felhasználót, majd mintegy drogként rászoktassák a technológiára. Itt a szabványosításnak azonnal búcsút mondhatunk, az olcsó kínai cserealkatrészeknek szintén, ahogy a fenntartás, karbantartás is költséges lesz, hosszútávú terveink pedig ne is legyenek.


Hirdetés


Ökoszisztéma, mint drog

A klasszikusan Gilette-stratégiának nevezett trükkel kezdjük, ahol az alapkészülék csábítóan olcsó, azonban a kellékanyagok méregdrágák. Erre jó példa a nyomtatók világa, de a játékkonzoloktól sincsen távol ez a fajta hozzáállás. Utóbbinál a játékokra pakolt óriási jogdíjból jut a konzolgyártóknak szép summa. Ja, hogy eladják a használt játékot vagy kölcsönadják a barátoknak? Készítsünk sok DLC-t, online aktiválható modult és a használt alapjáték értékét redukáljuk minimálisra.



Ennek továbbfejlesztett változata az, amikor a nyomott áron áruba bocsájtott eszközt is úgy alakítják ki, hogy hamarosan újat kelljen belőle vásárolni. Ha pedig már újat kell vásárolni, hát kínál a cég vagy 20-50-félét is. No nem azért, mert ennyire színes a szolgáltatásválaszték: az egyes változatok között minimális az eltérés, viszont így a hírekben mindig ott lehetnek valami "újdonsággal" és a boltok polcain is szép nagy helyet foglalnak el. Ha pedig ez kapja a legnagyobb helyet a boltban, az a márka már nem lehet rossz, hiszen csak tudja, mi kell a felhasználónak.


Túlintegrált telefonok

Aztán itt vannak a mobilok. Számtalan előnye van annak, hogy a telefonok egybeöntött készülékházat kaptak nagyon kevés nyílással: a készülékek így vékonyabbak, kisebbek, masszívabbak, ráadásul por- és vízállók lehetnek. Ezek jó tulajdonságok, de láttunk már példát arra is, hogy emellett azért nyitható a telefon. Merthogy ha igazán jó egy mobil, akkor 2-3 évig is használjuk szívesen, csupán akkumulátort kell benne cserélni. Márpedig ezt igyekeznek megakadályozni a gyártók, mondván inkább vásároljunk új készüléket.



Szabványosítás vs. egyedi megoldások

Ha valami túl szabványos és univerzális, azt azonnal lekoppintják és nehéz lesz az olcsóval másolattal felvenni a versenyt. Éppen ezért legyen minden egyedi, még a kábelek, csatlakozók és töltők, cserealkatrészek is, sőt, a legutolsó mobiltokon is licencdíjat kell megfizettetni a vásárlóval. Cserébe a gyártó kimossa a vásárlók agyát a temérdek reklámmal és gondoskodik róla, hogy aki befizette a díjat, annak a termékét "megvédi". Az "egyedi" technológia megalkotásához nem erőltetik meg magukat a cégek: változtatnak egy-egy apróságot egy adott, univerzális komponensen, kicsit átformálják és máris lehet levédeni.



Reménysugár

A pesszimista jelent ellensúlyozandó azért van némi reménysugár is. Például a nyomtatók piacán megjelentek a mindezidáig ismert árakhoz képest hihetetlenül olcsón dolgozó nyomtatók. Persze a vonzóan alacsony alapárat már nem lehet tartani, de olyan tintás megoldásokat kapunk cserébe, hogy akár a gyári alapszett is elegendő 2 évre.


A játékkonzoloknál a havi előfizetési díjat érdemes kiemelni. Néhány euróért cserébe minden hónapban kapunk egy teljes játékot, ami innentől kezdve, amíg tagok vagyunk, a miénk. A játékkönyvtárak online megosztása is egészen barátságos megoldás.


Végül itt az USB Type-C, amely egyre több eszközön jelenik meg, és a villámgyors adatátvitel mellett PCIe, ThunderBolt 3, DisplayPort kapcsolatokra is használható, sőt, tölthetjük is rajta keresztül mobilunkat, notebookunkat stb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.