Hirdetés

Android: megbízhatatlanok az ingyenes VPN-ek



|

A vizsgált szolgáltatások 84 százaléka szivárogtatott böngészési adatokat.

Hirdetés

Szerencsére a magyar internetezőknek csak elvétve lehet szükségük VPN-szolgáltatásra, hiszen a fontos és népszerű médiastreamelő szolgáltatások java már minden további nélkül elérhető az országból. Persze bármikor jöhet egy újabb szolgáltatás, amely esetében megérheti a fáradtságot a régiózár kikerülése, így érdemes tudni, hogy nem szabad fenntartás nélkül megbízni a VPN-ekben.


Hirdetés


Egy frissen nyilvánosságra hozott kutatásban (PDF) közel 300, nagyrészt ingyenes VPN-szolgáltatás androidos kliensét vették górcső alá, az eredmény pedig lelombozó: különböző módokon 84 százalékuk böngészési adatokat szivárogtatott, 38 százalékuk kártevőt tartalmazott vagy kártevőket terjesztő hirdetéseket ágyazott a weblapok kódjaiba, 18 százalékuk pedig egyáltalán nem titkosította a felhasználók adatforgalmát. Végül megemlítendő, hogy három VPN konkrétan kémkedett a felhasználók után, tanúsítványok hamisításával közösségi és kommunikációs szolgáltatásokban használt jelszavakat próbáltak lopni a felhasználóktól.


TOP10: a tanulmány készítésekor legrosszabbnak talált VPN-ek 


Narseo Vallina-Rodriguez, a kutatásban részt vett egyik biztonsági szakember szerint a kimondottan kártékony manipulációktól eltekintve a felfedezett problémák többsége feltehetően a VPN-technológia nem megfelelő szintű megértéséből fakadó rossz implementációra vezethető vissza. A kutató szerint a fizetős VPN használata semmiféle garanciát sem jelent a biztonságra, de az efféle szolgáltatások üzemeltetőiknek legalább nincs jó okuk a felhasználóik alternatív jellegű monetizálására, részben mivel nem névtelenek és arctalanok.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: Uncalno Tekno)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.