Hirdetés

Arcfelismerés, holdvideózás: 2009-es Panasonic újdonságok



|

Fényképezőgép, mely felismeri az embereket, holdvideózásra alkalmas kamera, plazma megjelenítő kétmilliós kontraszt aránnyal: a Panasonic termékbemutatóján számos érdekességgel szolgált.

Hirdetés

A Ramada Resort Aquaworld Budapest igényes előadótermében csodálhatták meg a meghívottak a Panasonic új termékvonalát. A rendezvényen felvonult termékek és technológiák szolgálnak válaszul arra képre, melyet a gyártó megfogalmazott magának a 2009-es fogyasztói igényekkel kapcsolatban. A Panasonic igényfelmérései szerint ez évben a fogyasztók a természetes hatású képeket, az alacsony energiafogyasztást, a vékony kiképzésű televíziókat és a kábelmentes csatlakoztatást részesítik majd előnyben. Összeállításunkban igyekszünk feleleveníteni a leglátványosabb újdonságokat.

 

Természetes képek

 

A világ egyik legismertebb plazma megjelenítő gyártója vitathatatlanul a Panasonic, így ha termékváltásról van szó, nem maradhat ki ez a kategória. Több, a legújabb generációs NeoPDP plazma panelra épülő modellt is indít a gyártó az idei évben, melyek közül az 54 és 46 hüvelykes méretben elérhető Z1 csúcsmodellt érdemes leginkább kiemelni. Az októbertől elérhető Z1 magában foglal minden technológiai újítást, ami csak megjelent a palettán. Közülük leglényegesebb a 600 Hz-es képfrissítés, ami finomabb, folyamatosabb mozgásokat hivatott szolgáltatni. A kis, leggyakrabban 24, 25 vagy 30  képismétlés számú videoanyagokba köztes fázisokat generál az elektronika, ezzel simítva el a mozgás darabosságát. A gyártó ígérete szerint a nagy felbontású,1080 soros, gyors mozgásokat megjelenítő felvételek esetében is képes minőségileg ellátni a feladatot a beépített algoritmus, vagyis felbontása mozgások megjelenítésekor is 1080 soros. Kétmillió az egyhez kontraszt arány, alapszínenként 6144 megjeleníthető árnyalat, beépített DivX lejátszás és hálózati médialejátszás (Viera Cast és DLNA kliens) teszi modern otthonokba jobban illeszthetővé a készüléket. Közvetlenül a tévékészülék távirányítójával elérhetők az internettel felszerelt otthonokban az Eurosport és a Bloomberg műsorai, a YouTube videói és a Picasa webalbumai is.


panasonic600hzpdp_.jpg

Kétmilliós kontraszt és 600 Hz képfrissítés: a Panasonic új plazmatévé
sorozata valóban látványos képminőséget produkált

 



Több készülék támogatja a gyártó célzott rádiójelekkel dolgozó Wireless HD képátviteli eljárását, így a televíziónak csupán tápellátásra van szüksége, a képet biztosító jel jöhet a szoba egy másik pontjáról is, vezeték nélkül. A technológia jelenleg még európai szabványosítás alatt áll.



panasonicpdplcdtoresdemocrash_.jpg

 Panasonic lapostévé törésteszt: 1 Joule energiájú ütközéstől
az LCD képernyő megadja magát, de a plazma bírja


Több más modellel kapcsolatban is kiemelték az előadók, hogy az NeoPDP panelek dupla energiahatékonysággal dicsekedhetnek az előző generációhoz képest, vagyis azonos képátló és fényerő mellett csupán feleannyi áramot fogyasztanak. Pontos adataink még nincsenek, de úgy tűnik, hogy az új plazma technológia a maga kategóriájában hatékonyan lesz képes szembeszállni a LED megvilágítású LCD panelek rohamával.


panasonic_viera_link_youtube_pdp_.jpg

Óriás távirányítóval próbálhattuk ki a Panasonic plazmatévé
beépített Youtube és web tv funkcióit

 



Hibrid kamerák: merevlemez és kártya


A tavaly nálunk megjelent HD videokamera teszt megismétlése az ígéretes felhozatal láttán úgy tűnik, elkerülhetetlen.  Végleg leáldozott a Mini-DVD alapú videokameráknak, mint adattároló egyértelműen az SDHC kártya és a beépített merevlemez vagy flash memória a nyertes. Két csúcsmodell ül a HD videokamera terméksor tetején, a HS300-as beépített 120 gigabájtos merevlemezt vagy SDHC kártyát használhat háttértárként, míg a TM300 32 gigabájt flash memóriát  mondhat magáénak, no és egy SDHC foglalatot is.


panasonic_hdc-hs300_full_hd_3mos_.jpg

120 gigabájtos merevlemez és több, mint 10 megapixeles 3MOS érzékelőrendszer révén
emelkedik ki a kínálatból a Panasonic HDC-HS300 Full HD videokamera

 



Mindkét modell a 3MOS képalkotó rendszerre és 43 milliméteres szűrőátmérővel épített Leica Dicomar objektívre épül. Az új 3MOS képalkotó rendszer igen erős hardveres alapokat kínál, három darab, egyenként mintegy 3 megapixeles MOS érzékelőből állítja elő a képet. 1080 soros videofelvételt készít, optikai képstabilizátora másodpercenként négyezerszer képes korrigálni, az előző generációs modelleknél négyszer nagyobb stabilizációs területen. Legfeljebb 10,6 megapixeles fotót is készíthetünk vele, illetve folyamatos mozgóképfelvétel közben lehetőségünk van 8,6 megapixeles képeket készíteni párhuzamosan. Az állóképek minőségének véleményünk szerint elvileg nem kedvez a pixel-eltolás mentes érzékelőhármas, így erről majd kiemelten beszámolunk, amint kézhez kapunk egy tesztpéldányt.

Kibővült a Panasonic videokamerák intelligens automatikus módja. A képstabilizátor, az arcérzékelés, a spontán témaválasztás és az automatikus kontraszt mellé beépítésre került a folyamatos célkövetés (AF Tracking). Ennek lényege, hogy az érintőképernyőn bárkit vagy bármit kijelölve a kamera azt a pontot követi, folyamatosan ahhoz igazítva a fókuszt és az expozíciót.

 

panasonic_sdr-h80_hdd_70x_zoom_youtube_.jpg

Standard felbontású mezőnyben fő attrakzió a 70× optikai zoom és a Youtube feltöltés


A standard felbontású mezőnyben az új H90-es, H80-as és S26-os modellek közös jellemzője az új 70-szeres optikai zoom. A gyártó ugyan optikai képstabilizátorral igyekszik kézben tartani a helyzetet, de azt nem állította az előadó, hogy ekkora arányú nagyítást kézzel remegés mentesen lehetne tartani. Állvánnyal vagy más stabil alátámasztással azonban meggyőző teljesítményt érhetünk el. Az új kamerák további közös jellemzője, hogy a mellékelt szoftverrel támogatják a Youtube egyszerű használatát, vagyis a feltöltést.

 

Hibrid fényképezőgépek

Nem csak a videokamerák, hanem a fényképezőgépek terén is találkozhattunk a hibrid kifejezéssel, ami ezúttal nem az alkalmazott háttértárra, hanem a kamera vegyes képességeire utal. Eddig is képesek voltak a gyártó kamerái legalább VGA némely esetben HD Ready minőségű mozgóképet rögzíteni, ahogy az legutóbbi HD video fényképezőgép teszt is bemutatja . Az új modellek közül a TZ7 és az FT1 még inkább rágyúrtak a videós képességekre. Ennél fogva a TZ7 külön videofelvétel indító gombot kapott, hogy ne kelljen egy ígéretes pillanat hevében a tárcsával bíbelődni. Sztereo mikrofon is került a bele, mely 48 kHz mintavételezési frekvenciával és beépített szélzaj csökkentéssel dicsekedhet. Továbbfejlesztették a HD Camcorder logóval jelzett készülékek zoom objektívjét is, mely videokameráktól megszokott finomsággal reagál az ujjmozdulatokra. A mini HDMI kimenet révén a videók megtekintése sem túl bonyolult. További újítás az AVCHD Lite kódolás bevezetése, ezt használja a készülék a 720 soros progresszív HD felvétel tárolásához. Ennek folyománya, hogy az előző generációban alkalmazott Motion JPEG kódolásnál kétszer többet vehetünk fel ugyanakkora tárterületre (4 gigabájtos SDHC kártyára 20 helyett 40 percet).

 

panasonicdmc-tz7avchdlitevideo.jpg

Sztereó szélzajcsökkentéssel támogatott mikrofont kapott a Panasonic DMC-TZ7,
mely most már AVCHD Lite kódolással rögzíti a HD videofelvételeket

 

 

Az FT1-es készülék előd nélkül jelent meg a palettán, egy új, strapabíró terméksor első elemeként. Ahogy más gyártók korábban is, úgy mostantól a Panasonic is kínál kiránduláshoz, sporthoz fényképezőgépet. A kis méretű FT1 gépsíkba forgatott tengelyű optikát, 12.1 megapixeles érzékelőt (1 / 2,33 hüvelykes CCD) és 28 milliméteres látószögű, 4,6-szoros zoom optikát kínál. Három méteres mélységig vízálló, kibírja, ha 1,5 méterről leejtik és porálló is. Ahogy több más új modell, divatos színekben (fémszálas narancs, zöld és világoskék) is elérhető.

 

panasonicdmc-ft1lumixhdavchdlitevideovizalloutesallo_.jpg


Extra színekben is elérhető az FT1, a Panasonic első vízálló, porálló és ütésálló fényképezőgépe

 


Általános fejlesztés fényképezőgép területen az intelligens autó mód kiterjesztése. Az iA eddig a MEGA O.I.S képstabilizátort, az intelligens ISO állítást, az arcérzékelést, a téma felismerését, kijelölt tárgy/személy követését és az intelligens expozíciót foglalta magában. A sor most kiegészül az arcfelismeréssel, vagyis a készülék képes személyeket felismerni a színen, illetve az arcokhoz nevek rendelhetők és ennek folytán lehetőségünk van a kiválasztott személyt tartalmazó képek visszajátszására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.