Hirdetés

Árgyilkos Asus, optimista Acer



|

Íme, az Asustek és az Acer negyedéves eredményei és jövő évi tervei.

Hirdetés

Az Asustek konszolidált bevételei 78,26 milliárd tajvani dollárra (2,39 milliárd amerikai dollár) rúgtak 2008 harmadik negyedévében, míg az adózás utáni nettó profitjuk elérte a 6,38 milliárd tajvani dollárt, 13 százalékkal többet, mint egy negyedévvel korábban, de 14,2 százalékkal kevesebbet mint 2007 hasonló időszakában. Az első három negyedév együttes, adózás utáni nettó profitja a cégnél elérte a 19,25 NT-t, ami 8,4 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly.

A bruttó árrés a cég alaplapjain 25-30 százalék körül, a grafikus vezérlőknél 15-20, míg a notebookok esetében 10-15 százalék körül mozgott a negyedév során. Mivel a cég a globális válság miatt képtelen felmérni az igényeket, valamint arra számít, hogy a valutaárfolyamok ingadozása miatt veszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni, arra számítanak, hogy a bevételek szintje a negyedik negyedévben hasonlóképp alakul, mint a harmadikban, de a profit valamelyest csökkenni fog. Jerry Shen az Asustek elnöke beismerte, hogy a 2009-es évet tekintve pedig teljesen bizonytalan.


A cég nagyjából 11 millió darab Asus márkájú alaplapot szállított le a cég az év első felében és hatmilliót a harmadik negyedévben. Arra számítanak, hogy az utolsó negyedévben 10 százalékkal csökken majd a kereslet, így 5,4 millió darabbal számolnak, azaz az éves noteszgép eladásuk eléri a 23 millió darabot.

Noteszgépből 2,5 millió darabot sikerült értékesíteni az év első felében, 1,7 milliót a harmadik negyedévben. Az Asusteknél arra számítanak, hogy 1,9 millió gépet értékesítenek még az év végéig, így legalább 6 millió értékesített darabot könyvelhetnek el az év végén. Az előző számok nem tartalmazzák az Eee PC-ket, melyből 1,7 millió darab talált gazdára a harmadik negyedévben és arra számítanak az Asusteknél, hogy a negyedévben még ennél is többet, 1,8 millió darabot sikerül majd eladni az év hátralévő hónapjaiban, így elérhető a kitűzött 5 millió darabos cél.

1103asus.jpg
 


Egyes hírek szerint az Asustek 20 millió noteszgépet szeretne eladni jövőre, de a cégnél tagadták az állítást, ugyanakkor az iparágban várt 10-20 százalékos növekedésnél nagyobb arányú növekedésre számítanak az értékesített noteszgépek tekintetében. Az alaplapok esetében tíz százaléknál alacsonyabb mértékű növekedésre számítanak, míg abban bíznak, hogy sikerül 30 százalékos szeletet kihasítani a netbook piacból 2009-ben és 6-7,5 millió gépet leszállítani a 20-25 millió gépet felvevő globális piacból.

Shen elmondta, hogy a cég átpozicionálja a belépő szintű és a középkategóriás Eee PC-k árát és a megcélzott piaci szegmenst és szándékszik egy 200 amerikai dolláros gépet is a piacra dobni. Sajnos erről egyelőre semmiféle paramétert nem árultak el. Jelenleg a cég értékesített netbookjainak mintegy 70 százalékában dolgozik merevlemez és mindössze 30 százalékukat adják el SSD-vel szerelve. Az előre installált operációs rendszerek aránya hét a háromhoz a Windows XP-javára, szemben a Linuxszal. A 200 dolláros Eee PC híre azért is érdekes, mert a cég elnöke azt is elmondta, hogy a 7 és 8,9 hüvelykes kijelzővel szerelt gépeket lassan kivezetik a piacról, hogy átadják a helyüket a 10 hüvelykes LCD-panellel szerelt gépeknek.

A cég legnagyobb piaca Európa és a harmadik negyedéves bevételek 53 százaléka innen származik, míg az Ázsia-Csendes Óceáni régióból a forgalom 36 százaléka származott. Az Asustek noteszgép üzletága produkálja a bevételek 47 százalékát, az alaplapok és grafikus kártyák értékesítéséből származik a bevételek 19 százaléka, míg az Eee PC-k értékesítése 22, míg az összes többi eszköz eladása 12 százalékot jelent az összes bevételből.

1103acer.jpg


Az Acer nagyon bizakodó és arról számolt be, hogy bár a gazdaság gyengélkedik, ennek nem sok jelét látják, és várakozásaik szerint a PC eladásaik meghaladják a 30 millió darabot 2008-ban. A cég 36-39 millió darab eladott számítógéppel számol 2009-re és a cég elnöke, JT Wang is a piaci növekedésnél nagyon arányú növekedést vár a notebook szállítmányoktól, konkrétan 25-35 százalék körülit. Ami a netbookokat illeti, az Acer 2,4 millió darab Aspire one-t szállított le a harmadik negyedévben, és köszönhetően az Egyesült Államokban a gép iránt növekvő igényeknek, a 2008-ban leszállított teljes mennyiség elérheti az 5-6 millió darabot is. Gianfranco Lanci a cég másik elnöke 2009-re a globális netbook piacot jóval nagyobbra jósolja, mint az Asustek. Az Acer szerint 30-35 millió darab gépet lesz képes felvenni a piac, aminek a cég 40-50 százalékát szeretné a magáénak tudni, azaz 12-15 millió darab számítógépet.


További piacelemzés - a hír egy kattintás után folytatódik! >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.