Hirdetés

Arm-Intel táblagép háború indult a CES-en



|

Idén már választhatunk az Intel és az Arm között, lesznek Android és Windows modellek, Wi-Fi és LTE.

Hirdetés

A táblagépek állnak a CES középpontjában egyelőre, de a Microsoft nagy bejelentése és az Intel és AMD processzor áradata körül is nagy a felhajtás. Az ez évi kiállításon várhatóan összesen mintegy 100 táblagépet mutatnak be különféle gyártók.

 

Android 3.0, avagy Honeycomb

Az ASUS nem marad meg egyetlen operációs rendszernél, a négy kedden bejelentett modell közül az Eee Pad Slider az Android új, táblagép-optimalizált Honeycomb változatát használja, míg az Eee Slate E121 Microsoft Windows 7-et futtat.

 

 

Már beszámoltunk a Lenovo első táblájáról, a LePadról, mely Android 2.2 rendszert futtat és először Kínában lesz elérhető. A gyártó további modellek piacra dobását tervezi még ebben az évben, de az még kérdéses, hogy a LePad modellt más piacokon is bevetik-e.

 

A Toshiba legújabb tabletjének még nincs neve, de ez nem jelent akadályt a termék bemutatását illetően. Piacra dobása a második negyedévre várható és demonstrációs változatán egyelőre az Android 2.2 fut, amit a gyártó Android Honeycombra igyekszik lecserélni a megjelenésig.

 

A jelenlegi második legnagyobb táblagép gyártó, a Samsung ezúttal a Galaxy Tab olyan változatát mutatta be, mely csak Wi-Fi adapterrel rendelkezik - az eddigi modellben 3G adapter is volt. Ezen az Android 2.2. fut, amit 7 hüvelykes érintőképernyőn kommandírozhatunk. További részletek nem ismertek, várhatóan már az első negyedévben kapni lehet majd a terméket.

 

Laptop fronton is akadnak jellegzetes újdonságok. A Samsung bejelentette 9 Series ultrahordozható noteszgépét, melyet afféle Macbook Air-gyilkosnak szán. Kevesebb, mint 3 fontot (mintegy másfél kilogramm) nyom a 13,3 hüvelykes képernyővel és Core i5 processzorral szerelt eszköz, mely csupán 0,64 hüvelyk (1,6 cm) vastag. Árban is hasonlít a MacBook Air-re, 1600 dollárért lesz majd kapható tavasztól.

 

 

Új játékos a tábla bizniszben a Motorola, mely Xoom néven mutatta be 10.0 hüvelykes érintőképernyővel felszerelt Honeycomb lapú modelljét. Még márciusban piacra kerül a Wi-Fi/3G változat, amit a rá következő negyedévben követhet az LTE mobilhálózatokhoz csatlakoztatható modell. Az ára még egyik változatnak sem ismert.

 

Processzor áradat: Arm vagy Intel?

Nem kétséges, hogy processzor vonalon az Intel új Sandy Bridge családja jelenti a legfajsúlyosabb hírt, a termékcsaládban két, négy, hat és nyolcmagos CPU-k egyaránt megtalálhatóak, laptopokhoz és munkaállomásokhoz. Az AMD is piacra lép Fusion lapkáival így beszámolhattunk már egy AMD Fusion alapú HP noteszgépről is. Elsők közt volt még a CES-en Sandy Bridge alapú alaplapjaival és laptopjaival az MSI.

 

Az Intel igyekszik megvetni a lábát a táblagépek világában is, ahol eddig az Arm processzorok számítottak mértékadónak. Az Intel vezére, Paul Otellini szerdán azonban a CES-t megelőző sajtókonferencián egy árnyaltabb tábla-processzor jövőképet igyekezett felvázolni, mikor bejelentette, hogy már több, mint 100 olyan táblagép tervezése folyik világszerte különféle gyártók műhelyeiben, melyek mind az Intel új Oak Trail lapkájára alapulnak. Sokat közülük láthatnak a CES alkalmával és némelyek árusítása még 2011. első félévében megkezdődik. Az egyik első Ok Trail-fecske a Motion Computing kedden bejlentett CL900-as táblagépe, mely Windows 7-et futtat. Az eszköz képes lesz Full HD videolejátszásra és 9 órás működési időt biztosít telepről.

 

Az Oak Trail fejlesztésébe szervesen bevonta a processzor gyártó a Microsoft-ot, akinek legújabb dobása szinte árulásnak hathat az Intel szemében. A szoftveróriás épp a CES alkalmával jelentette be, hogy elkészíti Windows 7 operációs rendszerét Arm processzorokra is. Az Arm processzorai hajtották eddig a tábla piacot - még az iPad is egy módosított Arm CPU-ra épül -, melyek ugyan teljesítményben nem veszik fel a versenyt az Intel processzorokkal, de energiatakarékosságban sokkal jobbak. Úgy tűnik, hogy a Microsoft elérkezettnek látta az időt, és Intel-partnerség ide vagy oda, nem nézi tovább tétlenül, hogy a versenytárs operációs rendszerekre rászokjanak a felhasználók.

 

Az egyik Arm alapú CPU újdonság, a szerdán bejelentett NVIDIA Denver az elsők között lehet az új Arm alapú Windows 7-et futtató hardverek sorában.

 

Cikkünket a ComputerWorld online-ról vettük át.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.