Hirdetés

ASUS ARES - limitált kiadású DirectX 11-es grafikus szörnyeteg



|

A márciusi CeBIT-en az európai felhasználók is megcsodálhatták az ASUS egyik legújabb hardveres alkotását, amely a MARS néven ismert kártyacsoda utódjának tekinthető. A tajvani Computexen a gyártó a hivatalos bejelentést is megtette.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy a nyár eleje és a közepe mindenképpen az NVIDIA-ról fog szólni, a Santa Clara-i vállalat sorra jelenti be az újabbnál-újabb Fermi-alapú grafikus vezérlőit. Az architektúra képességeit bemutató GTX 470 és 480 után következett a GTX 465, amit hamarosan egy még "butább", kisebb teljesítményre képes 460-as modell követ. Szinte biztos, hogy ezzel még nincs vége az új GeForce kártyák bemutatásának, ám egyelőre nem ismert, milyen további típusokkal kívánja megörvendeztetni a felhasználókat az NVIDIA.

Ha viszont a partnergyártók szintjéről vizsgáljuk meg a termékbemutatások sorát, akkor a Radeon oldalon is igen kellemes bejelentésekre lehet számítani. Új fő verzió egyelőre nem várható, viszont az egyedi nyomtatott áramkörrel és hűtéssel szerelt modellek gomba módjára szaporodnak. A tajvani Computexen egyes gyártók standján még olyan vezérlőket is lehetett látni, amelyek Európában vélhetően csak igen kicsi számban kerülnek majd forgalomba. Az úttörő címet egyértelműen a Powercolor érdemli meg, az itthon is ismert márka már-már elképesztő fejlesztéseket vitt végbe, melynek eredményeként érdekes hibrid grafikus megoldások láttak napvilágot. A Lucid Hydra lapkával felszerelt középkategóriás Radeon vagy a 12 mini-DisplayPort kimenetet adó csúcsmodellhez hasonlót sehol nem lehetett látni.

 



Látható, hogy az ATI grafikus lapkák igen népszerűek a gyártók körében, a mérnökök megpróbálják a lehető legtöbb lehetőséget kihozni a HD 5000-as generációból. Az AMD ugyan korábban határozottan cáfolta, hogy az alapból is nagyon gyors HD 5970-et egy még sebesebb változat váltana, ám később, ahogy közeledett a Fermi bemutatása, mégis létrejött egy olyan megállapodás, ami bizonyos partnerek számára engedélyezte a HD 5970 újraértelmezését. Egy kisebb reneszánszról van szó, hiszen a két GPU-s zászlóshajó nem az egylapkás csúcsmodell duplázásából jött létre, a különféle fogyasztási és termikus szabályok miatt az AMD csak az eggyel lassabb HD 5850-et "merte" megduplázni. Később persze kiderült, hogy többre még mind a mai napig nincs szükség, a HD 5970 újragyúrt változatai is inkább csak a presztízs miatt gördülnek le a gyártósorokról.

 



Az egyik ilyen speciális modellt az ASUS készíti, és ahogy azt a MARS-nál is láthattuk, ezúttal is csak limitált kiadású kártyáról van szó. A két GeForce GTX 285-as grafikus magot használó MARS akkoriban kisebb mérnöki bravúrnak számított, hasonló készterméket más nem csinált az NVIDIA megoldásait forgalmazó partnerek közül. A még ma is bődületesen erős kártyának számító "hiánycikk" természetesen nagyon melegedett, ventilátora épp emiatt elviselhetetlen zajt csapott. Az 1000 darabos példányszámban gyártott egyedi csúcsmodell viszonylag hamar elfogyott, de talán nem meglepő, hogy az 1000 euró feletti árcédula miatt sokan hamar továbbadták a kis számozott plakettel ellátott hardvert. Belsős informátorok már akkor azt rebesgették, hogy hamarosan egy ATI lapkán/lapkákon alapuló szörnyeteg is megjelenik, és akinek volt egy csöpp kis esze, azonnal valamiféle HD 5970-es mutánsra gondolt.

 

 

 



Nos, ha ilyen könnyen lehetne megtippelni pl. az ötös lottót, akkor sokan hamar meggazdagodnának. Az ASUS ARES pontosan az lett, amit várni lehetett, a gyártó az AMD két "Cypress" magjára épülő HD 5970-hez nyúlt hozzá. Ahogy arra fentebb utaltunk, ennél a terméknél pont az a lényeg, hogy az 1600 darab shader processzort tartalmazó lapkák a HD 5870-es referencia órajelét kapták, tehát a normál változatoknál ismert 725 MHz helyett 850 MHz-en ketyegnek a DirectX 11 kompatibilis tudással felvértezett magok. Ez már önmagában is tisztességes teljesítménybeli növekményt jelent, ám hogy a memória alrendszer se jelentsen szűk keresztmetszetet, ezért a mérnökök magonként 2 GB-nyi memóriát integráltak a nyomtatott áramkörre, azaz összes 4 GB-nyi VRAM található az ARES-en. A 256 bites memória buszra kapcsolt GDDR5-ös modulok órajele is emelkedett, a sima HD 5970-ekre jellemző 4000 MHz-es effektív érték 4800 MHz-re növekedett. Az ARES tehát tulajdonképpen egy kártyán adja azt a teljesítményt, amit két Radeon HD 5870-nel érhettek el eddig a felhasználók.

 

 



Ennek tudatában nem meglepő, ha egy teljesen új nyomtatott áramkörre, tápellátásra és hűtésre volt szükség. Képgalériánkban látható egy robbanton ábra a termékről, amin jól látszik, miképp kerültek elhelyezésre a különböző tápellátó áramkörök, a két grafikus mag, az ezeket összekötő PLX PCIe-vezérlő és a memória modulok. A NYÁK alatt látható méretes fekete fémlapon lévő hőátadó felületekből jól kivehető, hogy a nyomtatott áramkör másik oldalára is jutottak GDDR5-ös lapkák. Ami a tápellátást illeti, a szokványos 8+6 tűs felállás 8+8+6-ra változott, ami kicsit riasztó lehet, de legfőképpen azoknak lehet gondjuk ezzel, akik olyan, régi vágású tápegységgel rendelkeznek, amely teljesítményben ugyan képes helytállni, viszont kábelezés szempontjából problémás lehet használni mellette egy ARES-t. Erre tehát mindenképpen érdemes odafigyelnie a leendő tulajdonosoknak, bár ha valaki képes 1200 dollárt kifizetni egy VGA-ért, annak talán futja majd egy modern tápegységre is.

 

 



A hűtés mondhatni teljesen megváltozott a referencia tervekhez képest, a hőkamrás, a házból a levegőt kifelé terelő ventilátorral szerelt bordázatot egy kettéosztott rendszerre cserélték le a mérnökök. A grafikus lapkák egy-egy óriási réztömböt kaptak, amelyekbe 8 milliméter vastag hőcsövek futnak be. Ezt a két réz kockát egy középre helyezett, 100 milliméteres ventilátor hűti, ennek pontos fordulatszám tartományáról azonban egyelőre nem kaptunk információt. A PWM-vezérlés természetesen adott, illetve a gyártó egy olyan merész adatot is nyilvánossá tett, amely szerint ez a légkavaró 600 %-kal nagyobb légszállításra képes a referencia kártyákra szerelt ventilátorhoz képest. Már csak a két eszköz kialakításában felfedezhető különbségek miatt sem meglepő ez a szám, inkább az a nagy kérdés, hogy így miként alakul az 1-es és a 2-es GPU hőmérséklete, illetve a házon belül hőfokok mennyiben változnak meg eme kvázi nyitott hűtés hatására. A tápellátó áramköröket és a memóriákat hűtő fémlapok és bordák alkalmazása logikus lépés továbbra is, nem ezen a ponton fog elvérezni az ARES hűtése; ha egyáltalán valaha lesz is gond vele.

 

 



A hátlap kinézete szintén változott, itt viszont egyértelműen pozitív módosításról beszélhetünk. A két DVI+mini-DisplayPort helyett egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort látni az ARES-en, ami sokoldalúbb és kényelmesebb felhasználási lehetőségeket garantál. Sajnos számunkra nem ismert a csomagolás tartalma, de az elképesztően magas árba vélhetően belefért egy HDMI kábel is. Ami viszont biztos a körítéssel kapcsolatban, az az ajándék Republic of Gamers egér és az exkluzív fém bőrönd, amiben az egész pakk helyet kap.

 

 

 

Nemcsak maga a hardver, hanem a dobozolás is igen egyedire sikerült, arról viszont nem tudni, hogy esetleg teljes játék jár-e az ARES mellé. Úgy véljük, egy friss DirectX 11 -es cím mindenképpen jól mutatna a bőröndben, de ha dobozos játékot nem is, legalább egy DiRT 2 kupont rejthetne a doboz. Ígérjük, amint jut hazánkba is ebből a termékből, kiderítjük ezeket az apró részleteket is.

 

 

ASUS ARES/2DIS/4GD5

 

 

Az ASUS ARES-ről készült többi képet képgalériánkban tekinthetik meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.