Hirdetés

ASUS P6X58D-E - kötelező frissítés elfogadható áron



|

A harmadik generációs adatátviteli szabványok - USB, SATA - újabb löketet adtak az alaplapokat gyártó vállalatoknak. A felső kategóriás X58-as lapkakészletre épülő termékkínálatok felfrissítésének minden bizonnyal mindenki örül, a tehetősebb felhasználók is egyre több olyan alternatíva közül választhatnak, amelyek támogatják az új technológiákat.

Hirdetés

A nagyobb gyártók szép lassan és fokozatosan - némi óvatossággal egyben - próbálják tudatosítani a felhasználókban azt, hogy ideje újabb sebességi fokozatra váltani az adattárolás terén. Az új szabványokat mindig nehezen szokja meg az ember, mivel még akkor is előfordulhatnak bizonyos kellemetlenségek, ha az adott friss technológia jellemzői között a kompatibilitásról is esik szó. Az USB 3.0 és a harmadik generációs SATA szabvány leírva remek tulajdonságokkal bírnak, előbbi elméleti síkon tízszeres, utóbbi kétszeres adatátviteli sebességre képes az előző generációkhoz képest. Valójában természetesen ezen számadatok töredékét lehet csak elérni, de véleményünk szerint így is megéri váltani. Megéri abban az esetben, ha nemcsak a konkrét vezérlőkkel, hanem a két szabványt támogató perifériákkal is rendelkezünk. Sajnos hazánkban egyelőre nagyon kevés olyan külső vagy belső eszköz érhető el, amelyek támogatnák az USB 3.0-t vagy a SATA 3-at. Ugyan folyamatosan szivárognak be a hazai piacra a sebesebb adatátvitelt támogató adattárolók, ám ez a folyamat még mindig elég lassú, ezáltal pedig az árazás sem alakul túl jól egyelőre.

 

Egy kis türelemre tehát feltétlenül szüksége lesz annak, akinek elege lett az USB 2.0 csiga lassú másolási és írási értékeiből, vagy netán RAID-tömböket építene egy SATA 6.0 Gbps-os vezérlőre. Jó vastag pénztárcával természetesen akár most is be lehet rendelni a kompatibilis eszközöket, a tömeges elterjedés azonban még messze van. Az alaplapgyártók ennek ellenére látványosan kiállnak az USB 3.0 és a SATA 3 mellett, és egyre több olyan típust jelentenek be, amelyek egyszerre támogatják mindkét szabványt. Érdekes módon az ASUS egy kicsit kivárt, és nem azonnal zúdította a piacra az új termékcsaládokat. Több termék - a cikkünkben szereplő alaplap is - hónapok óta készen van, mutogatják őket különféle kiállításokon, a végleges megjelenés azonban ennek ellenére bizonytalannak volt nevezhető. Az egyre jobban nyomuló versenytársak hatására azonban felbátorodott a gyártó, és mára több kategóriában is kínál az új generációs adatátviteli szabványokat támogató alaplapokat.

 

Hiánypótlásból jeles


A P6X58D-E az első olyan Intel X58-as lapkakészlettel szerelt alaplap, amely fel lett készítve az USB 3.0 és a SATA 3 eszközök fogadására. Valamivel jobb felszereltséggel elérhető ugyan a P6X58D Premium is, ám ez a típus olyan extra szolgáltatásokat tud felmutatni, amikre vélhetően kevés felhasználónak van szüksége még a Core i7-900-as tulajdonosok között is. Az "E" betűvel jelölt modell tehát felfogható amolyan ideális választásnak is, nincs agyonintegrálva felesleges vezérlőkkel, ugyanakkor mégis erős felső kategóriás jelleggel rendelkezik. Lényegében a P6T-sorozat olcsóbb tagjainak közvetlen utódjáról beszélhetünk, amely a már leírt módon támogat új technológiákat, tervezése során pedig figyelembe vették a hatmagos "Gulftown" processzor jellemzőit is. Ettől függetlenül nem hinnénk, hogy bárki egy 280000 Ft-os központi egység mellé ilyen alaplapot vásárolna, de mindenesetre jó tudni, hogy nemcsak egy átdolgozott, felturbózott P6T-ről van szó.

 

 

Az LGA1366-os foglalatba természetesen az összes létező steppinggel kiadott Core i7-900-as processzor belemegy, az új Extreme változatok mellett a régi 965-ös modell is működésre fogható a lapban. A tápellátás kialakítása ránézésre nem változott, továbbra is 16+2 fázisra épül, melyeken a processzor és a QPI-adatbusz/memória osztozik. A gyártó továbbra is előszeretettel hangoztatja ezen áramkörök magas minőségét, amely alacsonyabb hőmérsékletű és stabilabb működést és hosszabb élettartamot garantál. Mindig jó olvasni ilyen szavakat egy MOSFET-tel kapcsolatban, nyilvánvalóan nem ezen fog elvérezni a lap; ha egyáltalán el fog.

 

 

Az integrált memóriavezérlő képességeihez mérten alakították ki a RAM-foglalatokat, amelyekbe akár 2000 MHz-es órajelen is üzemeltethetők a háromcsatornás módba kapcsolt lapkák. Mennyiségre akár 24 GB-ig is elmehetünk, mivel azonban egy otthoni környezetbe szánt termékről beszélünk, ezért vélhetően a felhasználók 0,001 %-s fog 6×4 GB-os memória konfigurációt választani. Sokkal nagyobb az esély arra, hogy mindhárom PCI Express ×16-os foglalatban legyen valamilyen típusú grafikus kártya. A lap támogatja a két-, illetve háromkártyás CrossFireX és SLI összeköttetéseket, a portokhoz vezetett PCIe-vezetékek mind az X58-as északi hídból erednek. Ez tehát azt jelenti, hogy nincs plusz PCI Express vezérlő a nyomtatott áramkörön, aminek ezúttal csak örülni tudunk, ismerve az NVIDIA NF200 okozta plusz gyártási költségeket. Két grafikus vezérlő esetében kétszer ×16-os kapcsolat él, három VGA-nál viszont a második és harmadik bővítőhelynél "csak" ×8-as adatátvitelre lehet számítani. Még ez is elegendő csúcskategóriás videokártyák meghajtásához, pl. három Radeon HD 5850 esetében úgysem ezen a ponton, hanem a processzornál lesz a szűk keresztmetszet. Egyéb bővítőkártyáknak egy darab PCIe ×1 és két normál PCI áll rendelkezésre, utóbbiakba azonban elég nehéz lesz bármit is betenni, ha két kártyahelyet foglaló VGA-val - vagy többel - rendelkezünk.

 

Minden, ami kellhet


Az ICH10R déli híd tudásáról rengetegszer írtunk, ezért most csak annyit említenénk meg, hogy az ASUS lapján mind a hat darab SATA 3.0 Gbps-os port megtalálható, világos kék színekben pompáznak az Intel natív vezérlőjéhez tartozó aljzatok. Ezen felül további két csatolófelületet ad a Marvell 9128-as lapkája, a SATA 6.0 Gbps-os adatátvitelt a szürke színű portokon keresztül lehet elérni. RAID 0 és 1 tömböket is kezel ez a vezérlő, illetve természetesen visszafelé is kompatibilis a korábbi generációs merevlemezekkel, optikai meghajtókkal. Az USB 3.0-hoz szintén két aljzatot biztosítottak a mérnökök, a hátlapon a kék portokba lehet, illetve kell dugni a szabványt támogató eszközöket. A vezérlőlapka tekintetében nem számolhatunk be újdonságról, az ASUS is azt az NEC megoldást alkalmazza, ami a konkurens modelleken is megtalálható. Szintén a Marvelltől származik a gigabites vezetéke hálózati vezérlő, a nyolccsatornás ALC889-es hangkodeket viszont a Realteknek köszönhetjük. Ezen a szinten a FireWire lapka meglétén sincs mit csodálkozni, a VIA VT6308P-hez egy belső és egy hátlapi kivezetés tartozik.

 

 

Nem esett még szó az alaplapi hűtésről, amely ugyan hőcsöves, de csak igen visszafogott mértékben. Csupán az északi híd és a felső tápellátó áramkörök bordáit kapcsolták össze egy csővel, a többi helyen magányosan árválkodó alumínium bordázatok kerültek. A Premium modell kiváltsága lett a végigfutó hőcső, akinek ez netán számítana, válassza a drágább változatot.

 

Árban egész jó


A 75990 Ft-os végfelhasználói ár sokak számára sokkoló lehet, ennyi pénzért többen komplett számítógépet vesznek. Az X58-as kínálatban teljesen átlagos árcédulát kapott a P6X58D-E, sőt, házon belül a második revíziós P6T Deluxe-nál is kedvezőbb vételt jelent. A sima P6T-vel ugyan nem tud versenyre kelni, viszont tudásban mindenképp ez a modell a jobb választás. Ha tehát valaki épp Core i7-900-as processzorral szerelt konfiguráció összeállításán fáradozik, fontolja meg a P6X58D-E-t, ennél többre még a felső kategóriában sincs feltétlenül szükség.

 

 

 

ASUS P6X58D-E

 

Ár: 75990 Ft

Forgalmazó: Expert Computer Zrt.

Weboldal: ASUS P6X58D-E

Előny: remek felszereltség, USB 3.0 és SATA 3 támogatása

Hátrány: -

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.