Hirdetés

Asus ROG Maximus XII Formula: mit tud a csúcs-alaplap?



|

Szemkápráztató, ahogy megcsillan a napfény az ezüst pajzsba bújtatott Maximus alaplapon, amire a ma elérhető legmodernebb technológiákat zsúfolta össze az Asus. A cél egyértelműen a csúcsdöntés - minden tekintetben.

Hirdetés

Tizedik generációjához érkezett az Intel Core processzorcsalád, amit az Intel egy vadonatúj chipkészlettel és az ehhez tartozó új foglalattal ünnepelt meg. Az akár tízmagos CPU-k minden eddiginél nagyobb számítási teljesítményre képesek, ám ehhez megfelelően robusztus áramellátásra és modern szolgáltatásokra is szükség van.

Hirdetés

A ROG-család legújabb tagja, a Maximus XII Formula az Intel Z490-es chipkészlet köré épült, az Asus mérnökei pedig annyi extrát zsúfoltak az ATX-es alaplapra, hogy az ennek köszönhetően a csúcskategóriából is magasan kiemelkedik. A Formula modellek a kezdetek óta extrém tuningképességükről híresek, amelyhez az alaposan túlméretezett feszültségszabályzó áramkör az egyik legfontosabb komponens. A jelenlegi, XII-es alaplapon ezt egy 16 fázisú architektúrával oldották meg, amely ezúttal valós 16 fázis, nem tartalmaz duplázókat, ehelyett a PWM-vezérlő párhuzamosan képes kiszolgálni a fázisokat. Ezáltal az elektronika tisztább jelet produkál, sokkal gyorsabban reagál a CPU tápellátási igényeire, kevesebbet fogyaszt, és a tuning során jelentkező extrém igényeknek is jobban megfelel.

A csúcsminőségű alaplapi alkatrészek és a speciális tápellátás már önmagában javítja az alaplap hatékonyságát, ezáltal kevesebb hőt termelnek a komponensek, az Asus mérnökei azonban biztosra akartak menni, ezért bőségesen túlméretezték a hűtést is. A CrossChill EK III hibrid dizájn vastag hőcsövet és nagy méretű hűtőbordákat egyesít, amelyek képesek megfelelő hőmérsékleten tartani az alaplapi komponenseket. Tuning és tartós terhelés közben persze ennél többre lehet szükség, ezért a VRM-hűtőbordákat akár vízhűtési körbe is bekapcsolhatod. Természetesen emellett a fém hátlapi lemez, az M.2 SSD hűtőborda és a chipkészlethűtés sem maradt el, így a legmerészebb tuningvágyaidat is teljesíti a Maximus XII Formula.

A prémium, új generációs vezérlők és a rengeteg csatlakozási lehetőség mellett az Asustól megszokott minőségű és tudású szoftvercsomag is jár az alaplap mellé. Ezeknek köszönhetően a legapróbb részletekig testre szabhatod és akár csúcsra is pörgetheted.

Az Intel újdonságai

Az új, tízmagos, 10. generációs Intel Core processzorokkal együtt a chipkészlet szolgáltatásai is fejlődtek. Még több, maximális sebességen használható USB-t kapsz, és a tárhelykezelés is javult. A hálózati szekciónál a gigabites Wi-Fi 6 előnyeit használhatod ki, amely kiválóan egészíti ki a 10, illetve 2,5 Gbit/s sávszélességre képes LAN-vezérlőket.

16 fázisú feszültségszabályzó

Tizenhat valódi fázissal stabil és villámgyors tápellátást élvezhetsz, ami tuningesélyeidet is jelentősen növeli.

Hibrid VRM-hűtés

A nagy méretű, hőcsővel összekapcsolt bordákat bekötheted egyedi vízhűtéskörödbe is.

OLED-kijelző

A 2 colos kijelzőn hasznos adatokat, csapatod logóját vagy csak szimplán dizájnos grafikákat is megjeleníthetsz.

Kezelés és tuning

A POST-kijelző segít a tuning során, a ki-be kapcsoló melletti gomb funkcióját pedig tetszőlegesen beállíthatod.

Látvány és hűtés

Az Aura Sync világítással többi komponensedhez, perifériáidhoz igazíthatod alaplapod és RGB szalagjaid világítási effektjeit.

Prémium vezérlők

A 7.1-es, hifi minőségű hangrész mellett a legjobb hálózati modult is megkapod.

Az intelligens alaplap

MI tuning - A BIOS nem csupán osztályozza CPU-dat és hűtésedet, meg is mutatja, milyen tuningeredményre számíthatsz.
MI hűtés - Csatlakoztasd PC-d hűtését Maximus XII Formula lapodhoz, a vezérlést pedig bízd az AI Coolingra, amely garantálja, hogy géped csendes és jól hűtött lesz.
MI hálózat - Automatikusan az általad végzett feladathoz optimalizálja a hálózati kapcsolataidat a GameFirst VI technológia.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.