Hirdetés

ASUS RoG Striker GTX 760 teszt - Túlárazott játékos



|

Kipróbáltuk az ASUS felextrázott GTX 760-asát, ami 4 GB memóriával veszi célba a játékosokat.

Hirdetés

Mivel sem a GTX Titan Z, sem a szintén csúcskategóriás AMD R9 295X2 nem érkezett meg hozzánk, pihenésképpen kipróbáltunk egy megfizethető, de játékra szintén ajánlható kártyát a 80 ezres ársávból. Az ASUS játékosoknak szánt RoG (Gamers of Republic) sorozata ezúttal a Striker névvel egészül ki, ami most is a jól bejáratott GK104-es chipre épül és a GTX 760-as családot egészíti ki egy alaposan felextrázott változattal. A Striker Platinum modell egyik érdekessége, hogy nem a jól megszokott 2 GB-nyi memória mennyiséggel operál, a mérnökök dupláztak, és összesen 4 GB fedélzeti RAM-ot pakoltak a nyákra. Ezen felül a kártya kapott egy minőségi DirectCU II hűtést is, ami egy 10 milliméteres heatpipe-ra és egy speciális dupla ventilátoros megoldásra támaszkodik.

Hirdetés

Technikai nyalánkságok

Már első ránézésre látszik, hogy ezt a kártyát vérbeli játékosoknak szánták, azon belül is főként a nyitott gépházzal rendelkezőknek, hiszen számukra lehet csak fontos a külcsín. A piros-fekete dizájn tényleg jól néz ki, a tetején látható piros megvilágítású RoG logó pedig barátságon megvilágítja a gépház belsejét. Ez főként plexi ablakos házaknál lesz hasznos extra, egy szintén piros NZXT 440-es gamer házban például piszok jól mutatna.

Láthatatlan, de fontos megoldás az egyedi nyák is. A DiGi+ VRM áramkörhöz Super Alloy Power komponenseket társítottak, ami összességében stabil és kiszámítható energiagazdálkodást eredményez. A GK104-es GPU-nak fontos a megbízható áramellátás, főként, ha a gyári emelésen kívül szeretnénk még tovább rángatni az órajeleket. Erre egyébként nem csak a komoly hűtőrendszer ad lehetőséget, de a mellékelt DVD-n is ott lapul az ASUS saját tuning programja, az ASUS GPU Tweak. Ezen egyébként helyet kapott egy stream program is, amivel élőben közvetíthetjük, vagy merevlemezre rögzíthetjük a legjobb meccseinket.

A kép elég csalóka, a kártya majdnem 30 centi

Aki nem követi nyomon a VGA kártyák fejlődését, annak azért elmondjuk, hogy a 28 nm-es csíkszélességgel készülő GTX 760-as nem egy új gyerek, már két éve a piacon van. Ettől függetlenül még mindig igen jó választás, hiszen összesen 1152 CUDA magból áll, valamint 32 renderelő és 96 textúrázó egységet tud felmutatni és mindez már akár 60 ezertől elérhető. De erről még bőven lesz szó, amikor a kártya gazdaságosságot fogjuk taglalni az elért fps eredmények tükrében.

Lássuk most, hogy még mit kínál a gyártó a spéci kiadásért és a drágább árcéduláért cserébe. Az ASUS kb. 10 százalékos teljesítménynövekedést garantál a Platinum kiszerelésben, amit elvileg úgy érnek el, hogy a kártya referencia értékeit jelentősen mósodították. Ennél a típusú grafikus chipnél alapból 980 MHz-es órajelet, valamint 1033 MHz-es GPU Boost 2.0-ás órajelet kínálnak a gyáriak. Ezt a Striker most 1085 MHz-es alap- és 1150 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajellel fejeli meg, ami természetesen tovább növelhető szoftveresen.

Memóriából 4 GB-nyi 6008 MHz-es változat kapaszkodik a kártyára, amit jó szokás szerint most is a Hynix szállít. Ez a GDDR5 memória mennyiség 256-bites adatsínen keresztül csatlakozik a grafikus chiphez, amit egy méretes hűtőborda és a hátlapra rögzített alumínium panel fog közre. Ez részben esztétikai célt szolgál, részben pedig a hűtési képességet hivatott növelni. A játék közben felmelegedő GPU a kártya hátulján is képes leadni a hőt, ezáltal talán kevésbé is melegszik, mint az egyszerűbb társai.

A gépházat barátságosabbá teszi a pirosan világító RoG logó

Gyorsabb lett, de megéri ezt választani?

A rögtönzött tesztgépünket egy MSI Z87I Gaming AC alaplapra építettük, amihez 8 GB (2 x 4 GB) Kingston PC3-12800 DDR3 memóriát és 128 GB-os Samsung 840 Evo SSD-t használtunk. Az ASUS Rog Striker GTX 760 Platinum mellé pedig a szokásos Intel i7 4770 Haswell processzort választottuk. Mindezt megfejeltük egy nagyon csöndes és egyébként komoly hűtési potenciállal is rendelkező Noctua NF-P12-vel. Hogy legyen viszonyítási alapunk, betettünk még mellé jó néhány szóba kerülő kártyát. Például egy Gainward GTX 760-ast 2 GB memóriával - hogy lássuk a 2 és 4 GB közötti különbséget - valamint egy picit gyorsabb GTX 770-est. Az AMD-től rajthoz állítottunk egy R9 280X-et, amit nem csak sebesség, de ár/érték arányt tekintve is komoly alternatívának tartunk.

Átlag fps értékek, Fraps 3.5.99 verzióval mérve

Kezdésnek a Frostbite 3 motort használó Battlefield 4-et próbáltuk ki, ezt is ultra beállítással futtattuk, és a megjelenítőn a lehető legnagyobb natív felbontást (2560 x 1440) választottuk. A sima GTX 760-hoz képest a Striker átlagosan 2-3 fps értékkel tudott csak többet. Érdemes megnézni a 2 GB-os GTX 770-es eredményét is, ami jó 6-10 fps-t rávert a Strikerre. Ekkora felbontásnál azért ez nem kevés, pláne, hogy a GTX 770 érdekes mód olcsóbb is a cikkünk főszereplőjénél. Az R9 280X már az első tesztben megsemmisítette a GeForce kártyákat. Hasonló volt a helyzet a Crysis 3-nál is, a 2 GB-os és 4 GB-os GTX 760 közöt alig 2-3 fps volt, míg a GTX 770 és R9 280X fej-fej mellett vezette a mezőnyt. A Tomb Raider némileg kisebb gépigényű, de Lara copfja itt is megizzasztotta a kártyákat. Ultra beállítás (FXAA) mellett sikerült a Strikernek elhúzni, itt 7 fps pluszt mutatott a 2 GB-os változattal szemben. A GTX 770 és R9 280X-nél most is változatlan volt a helyzet, mind a ketten 10-10 fps előnyt halmoztak fel, ami árazást tekintve az AMD felé billenti a mérleg serpenyőjét.

Csatlakozókban gazdag: DVI-I, DVI-D, HDMI és Display Port
 

Hűvös és viszonylag csöndes

Az ASUS újratervezett hűtője tartogat pár extra meglepetést. Például a koncentráltabb légáram miatt két teljesen eltérő ventilátort kapunk, az egyiknek a tövénél ráadásul plusz lapátsort is kialakítottak. Ez elvileg koncentráltabban zúdítja a levegőt a lamellákra, az alatt található DiGi+ VRM áramkörrel, illetve a memória chipekre. Végezetül a rendszer lelke a nagy, 10 milliméter vastagságú hőcső, ami áttekereg a majdnem 29 centis hűtőbordán. Vásárlás előtt érdemes is méricskélni, hogy van e elég hely a kártyának, mert tényleg nem apró.

A fémből készült hátlap lyukacsos, az eredményesebb hűtést szolgálja

A Direct CU II-vel szerelt Striker GTX 760 mindössze 30-31 fokot mutatott alapjáraton, ami június közepén nem is rossz. Viszonyításképpen egy jóval gyengébb GTX 560 Ti is kb. ennyire meleg. Terhelés alatt némileg változott a kép, 30 perces játék után a kezdeti hőmérséklet a duplájára, 63 fokra nőtt. Ez az érték az R9 280X-hez képest 6-7 fokkal alacsonyabb, saját családján belül pedig átlagosan 4-5 fokot profitálhatunk az extra hűtési megoldásból. A jobb ventilátor és hűtőborda elvileg kisebb zajjal is jár, ami csak részben igaz. Nálunk üresjáratban 29 dBA, terhelés mellett pedig 38 dBA közötti zajszintet mértünk. A Cooler Master Silencio 550 gépházban a legtöbb gyártó hangosabbnak bizonyult, a CrossFire és SLI-t leszámítva viszont csak 4-5 dBA különbséget lehet felfedezni. Ezt igazából egy jól szigetelő gépházban észre sem lehet venni, pláne, ha játék közben a hangfalak is dübörögnek.

A GPU Tweak Streaming programmal online is közvetiíthetjük a játékunkat

Melyik kártyát válasszuk?

Mindig nehéz megmondani, hogy éppen most mi a jó vétel, mivel gyakorlatilag folyamatosan változik a piac, és az árak is hektikusan mozognak. Az biztos, hogy az ASUS RoG Striker GTX 760 Platinum jó kártya, de az extrákat figyelmen kívül hagyva a 85 ezer forint túl sok érte. A legolcsóbb 2 GB-os GTX 760 már 60-62 ezerért beszerezhető, nem feltétlenül éri meg plusz 23 ezer forintot kiadni érte, a dupla memória játék közben alig-alig manifesztálódik 2-3 fps-ben. Talán videóvágásnál és professzionális, multi-GPU alkalmazásoknál lenne értelme a több memóriának, de nem ez a Striker igazi küldetése. Az is igaz, hogy aki például Watch Dogs-ban gondolkozik és ultra részletességen szeretne játszani, annak nem elég a 2 GB, minimum 3 GB VRAM-ra lesz szüksége. Ellenben ebben az esetben is találni a boltokban 4 GB-os GTX 760-ast, ami már 70 ezer környékén megvásárolható.

Választás során tehát ne csak a memória mennyiséget, hanem az órajeleket és az extrákat is figyeljük és mérlegeljük az ár tekintetében. Jelen esetben már családon kívül is érdemes megfontolni a döntést, mivel az a furcsa helyzet állt elő, hogy a GTX 770 olcsóbb is, mint a Striker verziós GTX 760. A recept egyszerű: ha spórolni szeretnénk, akkor 62 ezerért vegyünk egy sima 2 GB-os GTX 760-ast, ha pedig kell a több memória, (pl. Watch Dogs0) akkor vegyünk 70 ezer környékén egy 4 GB-os modellt. Ellenben, ha még ennél is jobban szeretnénk járni és nem ragaszkodunk az nVidiához, akkor érdemes AMD fronton is szétnézni, az R9 280X mindegyik itteni kártyát lenyomta és csupán 72 ezer forintba kerül.

 

Grafikus kártya (átlag) árak:

- ASUS RoG Striker GeForce GTX 760 Platinum 4 GB - kb. 85 000 forint
- Gainward GeForce GTX 760 2 GB - kb. 62 000 forint
- Gigabyte GeForce GTX 770 2 GB: - kb. 84 000 forint
- Sapphire R9 280X 3 GB: - kb. 72 000 forint

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.