Hirdetés

Asus VivoBook U38N teszt: AMD ultrabook testben



|

Elegáns ZenBook házban érkezett hozzánk az Asus tavaly bejelentett AMD platformra épülő Windows 8-as gépe, az U38N. Kíváncsiak voltunk, megnéztük.

Hirdetés

Az Asus VivoBook U38N noteszgépére pillantva az az érzésünk támadhat, hogy egy újabb ultrabook került tesztelésre. Formavilágát szemlélve ráadásul egy Zenbook képe is megelevenedhet előttünk. A látszat ne tévesszen meg minket, a külső design nem egy ultrabookot rejt. Hol itt a turpisság? Akik követik az Asus háza táján történő eseményeket, azoknak egyáltalán nem lesz újdonság, hogy ebben a könnyűszerrel hordozható gépben a lelket az AMD Trinity platform adja. A többiek most talán meglepődtek, de vegyetek egy nagy levegőt és vágjunk bele.

 

 

Az AMD kedvelőinek korábban nem sok választási lehetősége volt, ha teljes Windows 8-as élményre vágytak. Sőt, ilyen termékekkel most sem lehet Dunát rekeszteni. Az Asus U38N pedig nem csupán egy noti melyre rátolható a Windows 8. Ez a masina érintőkijelzőt is kapott és mint tudjuk igazán csak ezzel igazi a Windows 8 élmény.

 

 

Külső

Az U38N külsejére nem lehet panasz. A szálcsiszolt burkolat gyönyörű, masszív, illesztési hézagokkal nem lehet találkozni. Nyomásra nincs se recsegés és a billentyűzetnél sem hullámzik az anyag. A 18,6 milliméter vastag gép sötét szürke alumínium burkolata nagyon jól mutat, ezért bátran magunkkal cipelhetjük és még csak amiatt sem kell aggódnunk, hogy ránk fogják; már megint valamilyen almás klón utazik a kezünkben. Méretéhez képest a noteszgép tömege kissé meglepő, de úgy véljük, hogy 1,55 kilogrammtól senki karjában nem pattannak el a hajszálerek.

 

 
 
 

 

Az U38N picit nehezebb az átlagnál, ám ettől függetlenül jó magunkkal hordozni. Ráadásul a kompakt méret nem ment a csatlakozók rovására. A bal oldal port felhozatalára kukkantva kissé megszeppenhetünk, hiszen itt csak egy USB 3.0 és egy 3-az-1-ben SD kártya olvasó található, de a másik oldal látványa már megnyugvást hoz. Itt a töltésre szolgáló aljzaton túl kapunk két USB 3.0 portot, egy HDMI-t, egy mini VGA portot, valamint egy jack csatlakozót. Ez az elrendezés a balkezeseket részesíti előnyben, mivel őket nem fogja zavarni, ha a jobboldalt teletűzdelik perifériával.

 

 

Kijelző

A gép fedelét felpattintva, majd a bekapcsoló gombot megérintve hamarosan életre kel a 13,3 hüvelykes, 1920×1080 pixeles kijelző. Amennyiben nem tudnánk, hogy érintőpanelről van szó, a csillogó felület árulkodó lehet, de a specifikációk ismerete nélkül csak tapizással dönthetjük el, hogy valóban azzal van-e szerelve a gép. Jelen esetben nem érhet meglepetés minket, hiszen már korábban is tudtuk, hogy itt bizony érintőpanel szolgál. Nem is akármilyen. Az IPS panel az érintésre gyorsan reagál, nagy betekintési szöggel és fényerővel rendelkezik, valamint a színreprodukciós képességei miatt sem kell aggódni. Az RGB skálát ugyan nem fedi teljesen, de általános célra ettől kevés szebb panellal lehet találkozni. Az UX32VD tulajok persze nap mint nap láthatnak ilyet, hiszen ugyanez a CMN1343 jelzésű panel szolgál ebben a gépben is.

 

 

Beviteli eszközök

Amennyire meg voltunk elégedve a kijelzővel, legalább olyan jó volt püfölni az ASUS U38N háttérvilágítással rendelkező billentyűzetét. Itt nem akadály, ha megnyúlnak az árnyékok odakint és közeleg a sötétség. A chiclet vagyis szigetes elrendezésű klaviatúra fényereje állítható és mellesleg nagyon jó tapintásúak a gombjai. A gépelés ebből kifolyólag gyors és kényelmes.

 

 

A touchpad azonban nem érdemel dicséretet. A kattintható felület mechanikája puha, a megszokottnál erősebben kell nyomnunk a gombokat és az sem mindegy, hogy hol próbálkozunk. A tapipad a Windows 8-as gesztusokkal szerencsére mind ismeri és már csak egy kis finomhangolásra van szükség, hogy homlokráncolás nélkül vezérelhessük vele a rendszert.

Zörejek a gépből

Először talán a kollégiumi szobák, az albérletek és a csendes irodák felforgatójával, a Bang & Olufsen ICE Power hangrendszerrel érdemes kezdenünk. Ez a dolog kellemesebb fele. A 2,5 W-os hangszórók csendes környezetben meglepően tisztán és erősen szólnak. Teszik ezt mindaddig, amíg nem takarjuk el a nyílásaikat. Ekkor jelentősen lehalkulnak és feltűnhet, hogy alapfeladatok közben is mennyire ég a munka a hűtés lapátjai alatt. Ez a dolog kellemetlenebbik fele. Már szövegszerkesztésnél is nagy sustorgás támad, pedig ez nem egy erőforrás igényes művelet. Valójában szinte folyamatosan duruzsol a hűtés.

 

 

Hardver

Tesztalanyunk elegáns burkolata alatt, a Hudson chipsetes alaplapon egy A10-4655M APU ül. A négymagos processzor magonként alapjáraton 2 GHz-en dolgozik. A trinitys mobil megoldás erős grafikus gyorsítót, egy Radeon HD7620G-t kapott, mely 384 shaderezőt vonultat fel. Az utóbbi alaposan beint az Intel HD 4000-nek, azonban az APU processzor oldala nem képes versenyre kelni a Core i5 processzorokkal.

 

 

Az alaplapra integrálva kapunk 2 GB 1600 MHz-es memóriát, valamint kiépítéstől függően a DIMM slotban egy 2 GB-os vagy egy 4 GB-os modul fáradozik. Nálunk az utóbbi fordult meg. Ahogy a memória kiépítést úgy a háttértárat is kiválaszthatják a felhasználók. A gép beszerezhető 500 GB-os 5400 RPM-es merevlemezzel vagy 128 GB SSD-vel is. A mozgóalkatrészektől mentes SanDisk SSD U100 megoldással szerelt gépen a rendszer szinte azonnal feláll és a fájlmozgatás is tempósan zajlik.

 

 

Teljesítmény

Az U38N vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk. Egyrészt már tudjuk, hogy a processzor nem röpíti az egekbe a gépet, de a grafikus megoldástól többet vártunk. Sajnos az A10-4655M és az egycsatornás memóriakiépítés szűk keresztmetszetnek bizonyul, így bizonyos körülmények között az Inteles megoldások gyengébb integrált GPU-val is jobb értékeket képesek produkálni.

 

 

Üzemidő

Ahhoz képest, hogy a gép fogyasztását akár 10 wattra is vissza lehet szorítani, a masina akkumulátora nem bírja túlságosan sokáig az általános terhelést. Ennek egyik oka a magas fényerejű panel, mely alaposan kiszipolyozhatja a 48 Wh-s akkumulátort. Számokban ez azt jelenti, hogy a gépet csúcsra járatva 2 és fél 3 óra alatt szárad fel az energiatenger. Nyugodt körülmények között (értsd. normál fényerő, Wi-Fi bekapcsolva) körülbelül pedig 4-5 órán keresztül bírja ébren a masina.

 

 

Végszó

Az Asus U38N formájában egy nagyon dögös általános célú gépet ismerhettünk meg, melyet otthonra, iskolába könnyen lehet hurcolni. A gép szép Full HD-s kijelzővel rendelkezik, mely érintésérzékeny felületet is kapott, így nem fogunk megőrülni a gyengén sikeredett tapipadtól.

 

 

Az AMD platform kedvelőinek külön felhívjuk a figyelmét, erre a karcsú masinára, mely árban egy szinten mozog a vetélytársakkal, de itt legalább Trinity-n zajlanak az események. A processzor visszafogott teljesítménye miatt azonban érdemes alaposan elgondolkozni a notesz megvásárlásán. Gondoljuk végig milyen alkalmazásokat szeretnénk futtatni. Kedves játékosok, ti pedig ne ezt a gépet válasszátok. Hiába az erős, 384 shaderezőt felvonultató integrált GPU, ha az hardveres akadályokba botlik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.