Hirdetés

ASUS Xonar Essence STX - Botfülűek kizárva!



|

Ha valóban szereti a zenét, akkor felejtse el az integrált hangkártyát! Az ASUS Xonar Essence STX kizárólag audiofil felhasználóknak készült.

Hirdetés

Töbször érezhettük az utóbbi időben, hogy amibe az ASUS belekezd, az csak jól sülhet el. A gyártónak vannak olyan termékei, amelyekkel egyetlen, szűkebb célközönséget kíván kiszolgálni, de van olyan hardvere is, ami azonnal arannyá válik – ilyen például az EEE sorozat. Nemrégiben a hangkártyák piacán is megvetették a lábukat, de a korábbi Xonar sorozat tagjai nem arattak osztatlan sikert, amiért a felhasználók – hangkeltőkkel szemben támasztott – alacsonyabb igényei okolható.

 

xonar_stx_1_k.jpg


Ez a szempont nagyjából érthető, hisz minek külön hangkártya, ha van az alaplapon – a játékoknál és MP3-as zenéknél pedig úgysem a hangminőség a döntő. Ugyanakkor a Xonar eddigi mérsékelt sikeréért az ASUS is felelős, hiszen nem tudott olyan világrengető újítást bevezetni, amire azonnal ráharaptak volna a vásárlók. Bár a Xonar D2-nél volt egy adu ász, mégpedig a PCI-Express csatolófelület, ám ezt sem sikerült megjátszani. Ha az ASUS ismét a játékosokat célozta volna meg, akkor az STX is esélyes lenne a Darwin-díjra, ám ezúttal egyáltalán nem őket célozza meg a gyártó.


Akkor mégis kinek készült?


A válasz szinte adja magát, ha ránézünk a hangkártya kimeneteire: aranyozott RCA- és 6,3 milliméteres jack kimenetek, amelyek nem nevezhetők szokványosnak, inkább a hifiknél alkalmaznak ilyeneket. Ebből már könnyen kitalálható, hogy az új ASUS Xonar Essence STX audiofil célokra készült, azaz kifejezetten a zene szerelmeseit célozza meg, legfőképpen fejhallgatókra optimalizálva. Persze nincs akadálya annak, hogy az RCA-kimeneteket erősítőre kössük, ráadásul az eszköz a digitális S/PDIF-kimenete révén házimozinak is használható. Hogy mégse kelljen másik hangkártyát venni a játékok mellé, a kártya rendelkezik Dolby Digital Live szolgáltatással, tehát a játékok többcsatornás hangja kivezethető dekóderrel rendelkező házimozi-erősítőre, de hangsúlyozzuk, nem ez az elsődleges feladata.


A cikk még nem ért véget! Kíváncsi miben új és mit tud az új hangkártya? A választ a következő oldalon találja!



Az STX elsőre olyan, mint egy aranybánya, habár azt tudni kell, hogy PCI-Express x1 foglalatba illeszkedő kártya eredetileg nem natív PCI-E kártya, hanem PCI-os, csupán a régi bevált módszer szerint egy PLX Bridge fordítólapkával PCI-Express kompatibilissé tették, de ez semmit sem von le az értékéből. Fontos azt is kiemelni, hogy a kártyának plusz tápellátásra van szüksége, amit egy kártya végében található négytűs tápcsatlakozóból vesz fel.

 

xonar_stx_2_k.jpg


Az alkatrészek nagy része a fémből készült – zavarvédelmet ellátó – RFI/EMI-burkolat alá került, de a kártya lelkét adó ASUS AV100-as digitális jelfeldolgozó processzor (DSP), a komoly elismerésnek örvendő Cirrus Logic CS5381 A/D konverter, valamint a Texas Instruments PCM1792 D/A-konverter lapka nem került a fémsisak alá. Néhány szót kell szólnunk a kondenzátorokról, amelyek szintén nem a hétköznap használt filléres darabok, hanem a kifejezetten audiofil célokra tervezett Nichicon Fine Gold sorozatból kerültek ki. A tápellátást támogató részt sem aprózták el, ahol a Sanyo OS-CON szintén a legjobb választás.

 

xonar_stx_3_k.jpg


Ezek után már meg sem lepődtünk azon, amit a burkolat alatt találtunk: nagy impedanciájú Texas Instruments fejhallgató-erősítő (6120-as lapka), relék, külön RFI/EMI-védelem az analóg komponensek számára, valamint cserélhető OP-AMP modulok. Utóbbi különösen fontos azok számára, akik komolyabban foglalkoznak a zenével, így kicserélhetik a műveleti erősítőket számukra kedvesebbre vagy éppen jobbra – bár a gyárilag beépített JRC2114 sem rossz, általában a drágább CD-lejátszókban találunk ilyet.


Pótolható az élő zenekar?


Igen jól vizsgázott teszteléskor az új Xonar hangkártya. Maximálisan dinamikusan és tisztán szólt, zajnak nyomát sem véltük felfedezni. Ezen a szinten már komolyabb hifi-fejhallgatóra lesz szükségünk, nem lesz elegendő a 10 ezer forintos árkategória. Természetesen ez a hangkártya sem lehel életet az MP3 és egyéb tömörített formátumokba – sőt, még inkább kihangsúlyozza a tömörítési hibákat – tehát ilyen célra egyáltalán nem ajánljuk, viszont jó minőségben digitalizált, veszteségmentesen tömörített hangállományok esetében nem fogunk csalódni.


Hogy megéri-e, arra nehéz választ adni, mivel a kártya idehaza még mindig nem kapható. Az előzetes információk szerint 200-230 dolláros árral számolhatunk, ami legalább 50 ezer forintot jelent, de inkább 60–65 ezerre számíthatunk, ami komoly hifis szemmel nézve nem is olyan drága.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.