Hirdetés

Asztali gép helyett notebook



|

A desktop replacement kategória, vagyis az asztali PC-t helyettesítő, még hordozhatónak nevezhető gépek, némi kompromisszum árán noteszgépként és asztali gépként egyaránt remekül használhatók.

Hirdetés

Nem pusztán az asztali gépekhez mért árcsökkenésnek köszönhető a noteszgépek térnyerése, hanem annak is, hogy mára már nincs olyan számítógépes szolgáltatás, amelyet a hordozható gépek ne nyújtanának. Így szinte bármilyen feladatra alkalmasak, amire az otthoni PC-t használhatjuk.

 

A nagy kijelző és teljesítmény kedvelőinek találták ki mostani tesztünk résztvevőit, amelyek lenyűgöző teljesítményük ellenére kevés helyet foglalnak el, és a lehetőségekhez képest még mobilnak is nevezhetők. A soron következő készülékeket elsősorban az otthoni felhasználók szempontjainak figyelembevételével alkották, irodai társaiknál megnyerőbb külsővel, valamint számos - elsősorban a házimozi lehetőségeket érintő - kényelmi szolgáltatással.

 

fusi1.jpg

 

Mielőtt beleugranánk egy gép megvásárlásába, fontos, hogy átgondoljuk, mire van jelenleg szükségünk, és várhatóan mire lesz még az elkövetkező néhány évben. Elvégre noteszgépet általában hosszabb időre veszünk, és bővíteni is nehezebb, illetve költségesebb őket, mint asztali társaikat, legyünk tehát nagyon körültekintőek. Jelenlegi tesztünk résztvevői egytől egyig nagyszerű technikai paraméterekkel büszkélkedhetnek, hiszen mindegyiket erős processzorral szerelték, hatalmas kijelzőjük és saját grafikus kártyájuk van, emellett rengeteg memóriát tartalmaznak. Mindezt persze meg is kell fizetni. Aktuális mezőnyünk esetében a magas ár egyik legmeghatározóbb tényezője a grafikus kártya. Akik nem szeretnék gépüket játékra vagy valamilyen komolyabb grafikai számítást igénylő tervezői munkára használni, csupán nagy kijelzőre vágynak, azok minden szempontból jobban járnak egy alaplapi grafikus maggal ellátott géppel. Ez egyrészt pénztárcájukra is jótékony hatást gyakorol, másrészt az üzemidő is növekszik valamelyest (de másfél-két óránál többre ekkor se számítsunk).

 


 

 

Olcsó elegancia

 

Tesztünk legimpozánsabb megjelenésű készüléke kétségkívül a Fujitsu Siemens gyártósoráról lekerült Amilo Xa 1526-os modell, amely külseje mellett alacsony árával vonja magára a figyelmet. Szerencsére az olcsóság nem ment képességeinek rovására, és bár teljesítménymutatói társai hasonló paramétereihez viszonyítva némileg szerényebbek, szolgáltatásokban egyáltalán nem marad le, sőt bizonyos szempontokból még előttük is jár. A készülék háza kissé megtévesztő: bár műanyagból készült, az igényes kidolgozásnak köszönhetően látványra és tapintásra egyaránt szálkoptatott alumínium hatását kelti. Kinyitva pedig tovább nőhet elégedettségünk, ugyanazzal a letisztult forma- és színvilággal szembesülve.

 

fusi2.jpg

 

A 17 hüvelykes kijelző miatt meglehetősen szélesre sikeredett géptestet igyekeztek a lehető legjobban kihasználni, s ennek megfelelően teljes értékű billentyűzettel szerelték fel. A készülék oldala látszólag a szokásos kiegészítőkkel van ellátva, ám a kép kicsit csalóka. A bővítőkártya helyén ugyanis nem a szokásos műanyag lapot találjuk, hanem egy távirányítót, amelynek segítségével a Windows Media Centerét vezérelhetjük teljeskörűen. Ebből is látszik, hogy a gyártó inkább a multimédiás vonalat próbálja erősíteni, és azoknak a vásárlóknak a szemében szeretné vonzóvá tenni az eszközt, akiknek viszonylag nagy teljesítményű gépre van szükségük, de azt nem játékra akarják használni. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy bármi gond lenne az erejével, hiszen azokat a feladatokat, amelyekre a gyártó szándéka szerint használni fogják, gond nélkül teljesíti. Egyetlen hátránya, hogy mindössze három darab USB 2.0-s csatlakozási pont van rajta, amely egy ilyen kategóriás készülék esetében csak az elégséges szintet üti meg. Azok tehát, akik nem egy csúcsteljesítményű erőműre vágynak, hanem beérik egy kicsit szerényebb - ám a napi feladatokra és a szórakozáshoz az elkövetkező néhány évben még jócskán elegendő - képességekkel is, kiváló társra lelhetnek az Amilo Xa1526-ban.

Megtestesült tökély?

 

Jelen tesztünkben a nyers erőt a Dell Inspiron 9400-as modellje képviseli. A készülék minden porcikája tükrözi is ezt, hiszen tervezésénél szemmel láthatóan alig foglalkoztak a külsőségekkel: a mérnökök mindent alárendeltek a teljesítménynek, valamint a kényelmet szolgáló alkalmazások tökéletesítésének. Ennek persze meg is lett az eredménye, mert az Inspiron 9400 a vizsgált mezőnyben magasan a legjobb teljesítményre képes, ennélfogva bármilyen feladat elvégzésében kiváló társunk.

 

dell.jpg

 

Specifikációja alapján Vista futtatására is alkalmas, ehelyett azonban a jól bevált XP-vel érkezett szerkesztőségünkbe. Esetünkben ez kifejezett előny, hiszen az asztali gépeknél gyakran sarokpontnak számító játékoknak egyelőre még nem mindegyike működik tökéletesen az új operációs rendszer alatt, míg XP-n gond nélkül futnak. Nem feledkeztek meg a multimédiás alkalmazásokról sem. Mivel az XP-ben nincs Media Center, a Dell kifejlesztette saját, nagyjából a Microsoft programjának megfelelő alkalmazását. Ebben többek között találunk zene- és filmlejátszó szoftvert, valamint képnézegetőt is. Külön gombot dedikáltak a program indításának, amellyel akár be is kapcsolhatjuk a gépet (ilyenkor az operációs rendszer elindulása után automatikusan betöltődik a program).

 

Ezt a modelljét a Dell minden földi jóval felszerelte, és egyetlen dolgot leszámítva nem is találni rajta semmi kivetnivalót. Kissé érthetetlen módon ugyanis egy hagyományos noteszgép-billentyűzetet kapott, amelyről lespórolták a numerikus panelt, pedig hely bőven lett volna számára. Ettől eltekintve azonban maradéktalanul elégedettek voltunk vele. Ha a teljesítményhez hozzávesszük, hogy a Dell többek között kiemelkedő megbízhatóságáról és strapabírásáról híres, akkor mindenképpen jó választásnak tűnik.

 

notebook.jpg

Arany középúton

 

Strapabíró, erős, jó megjelenésű és ehhez képest árképzése is megfelelő a HP Compaq 9420-nak. Ránézésre szolid megjelenésű gép, amelyet inkább irodai munkásnak nézünk, mintsem otthoni eszköznek, de természetesen utóbbi szerepkörben is remekül megállja a helyét. A készülék kivitelezése példás, a nagy helyet kihasználva teljes értékű billentyűzetet kapott, amelynek a noteszgép-tulajdonosok általában felettébb örülnek. Tervezői egyszerű formavilágra törekedtek, és mindent a funkcionalitásnak rendeltek alá. A hatalmas kijelző tövében egy apró érzékelőt találunk, amely folyamatosan figyeli környezetünk fényviszonyait, és ahhoz igazítva állítja be a képernyő fényerejét, mindig optimális megvilágításban láttatva azt. Hálózati és egyéb csatlakozók vonatkozásában remekül felszerelt darab, minden van rajta, amire csak szükségünk lehet - ha pedig mégis hiányát éreznénk valaminek, azt a bővítőkártyán vagy az USB-csatolón keresztül szinte biztosan pótolni tudjuk. A kézhez kapott példány már az új operációs rendszert, a Vistát futtatja, és ezzel tapasztalataink szerint gyorsan és gondmentesen boldogul. Mint említettük, elsősorban irodai alkalmazásokra szánt típus, ezért „csak" egy középkategóriás grafikus kártyát kapott. Ez a gyakorlatban szab némi korlátot a játékok terén, de azért korántsem kell lemondanunk az effajta szórakozásról. Technikai paraméterei (processzor, memória, merevlemez) kifejezetten jók, ezért bátran kijelenthetjük, hogy általános munkáink során vagy multimédiás alkalmazásokat futtatva az elkövetkezendő pár évben nem nagyon lehet vele problémánk.

 

hp.jpg

 

Bár látszólag azonos kategóriába tartoznak, valójában három, egymástól jól elhatárolható területre szánt darabbal van dolgunk. Ezért aztán a választás is némiképpen leegyszerűsödik. Aki általános felhasználásra való otthoni gépet szeretne, annak a Fujitsu Siemens modelljét ajánljuk. Aki egy minierőműre vágyik, az megtalálja számítását a Dell készülékében, akinek pedig megbízható munkatársra van szüksége, annak a HP noteszét javasoljuk. Bárhogyan döntsünk is, semmiképpen sem fogunk rosszul járni, hiszen a maga nemében mindhárom darab kiemelkedő teljesítményre képes.

 

notebook2.jpg

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.