Hirdetés

Átrendezi a processzorpiacot a DirectX 12?

|

Forradalom, botrány, a változás szele, sok újdonság, szebb látvány, zavaros kompatibilitás - igazi rocksztár a DX12, de amit a CPU-piaccal művelhet, az ki fog borítani jó pár embert.

Hirdetés

A DirectX 12-t már nagyon-nagyon várjuk itt, a tesztlaborban - pontosabban az API itt van, most is elérhető a gépünkön, sőt, bizonyos mértékig a hardver is támogatja és a papírra vetett funkciókat is többször átrágtuk már. Tudjuk, hogy tökéletesen párhuzamossá teszi a grafikai feldolgozást, mind a játékmotor és API, mind az API és Driver, valamint a GPU között. Ez nagyon jó hír, mivel így a rengeteg shader, nagy VRAM mind optimálisan kihasználható, nem igazán lesz szűk keresztmetszet. A 3DMark13 azt is megmutatta, hogy a határok kitolásával és ezzel a párhuzamosítással akár 15×-ös gyorsulás is elérhető egyes, specializált területeken. De vajon ez lenne minden? Hát nem!

Hirdetés


A processzor-tényező

A párhuzamosítás kellett a GPU-knak, mint egy falat kenyér, de ha jobban megnézzük a játékok sebességméréseit, az is kiderül, hogy a processzorokra is ráférne egy kicsit jobb támogatás. Ma ott tartunk, hogy már egy magasan órajelezett, kétmagos CPU-val is egészen jó eredményt érhetünk el, de a négymagos processzorok már komoly videokártyákat is képesek a végletekig kihajtani. Hiába váltunk Hyper-Threading technológiával szerelt Core i7-re vagy valós, nyolcmagos AMD vagy Intel CPU-ra, a sebesség maximum 1-2 fps-sel nő csupán. Ez több, mint gyanús.


A DirectX 12 ezen is változtat végre és kihasználja a többmagos processzorok nyújtotta jelentősen nagyobb erőforrást. A hívások, az egész API nem csupán a soros végrehajtásnál fontos IPC-re (Instructions per Clock) és órajelre érzékeny, sőt, kifejezetten a párhuzamos felépítést, vagyis a minél több magot preferálja.


Ezt jól mutatja, hogy a duplamagos, egyszerre négy programszálat feldolgozni képes Core i3 a 3DMark13 Draw Call tesztjében feleannyira gyors, mint a 4/8 mag/szál feldolgozására képes Core i7.


Ez már önmagában jó hír (főleg a Core i7-tulajoknak), de még izgalmasabbá válik a történet, amint bevonjuk az AMD-t. Az FX processzorok alaposan ki tudnak kapni az LGA1150/1151 Intel Core i7-es CPU-któl, pedig az FX-8000-es központi egységek dupla annyi magot tartalmaznak, mint az inteles modellek (azért nem igazi, teljes nyolc mag, mert vannak megosztott erőforrások a modulokon belül). Nagyon fontos, hogy az L1 cache minden CPU magnak a sajátja, nem osztott az AMD-nél, ami úgy tűnik, rengeteget számít. A 3DMark13 mérésekben az AMD FX nemcsak, hogy képes felzárkózni a Haswell Intel Core modellekhez, de olykor még gyorsabb is náluk. Mindezt úgy, hogy egy FX-8000-es CPU-t az Intel Core-nál jelentősen olcsóbban megszerezhetünk.


Ne rohanjunk gépet fejleszteni

Mindez még nem jelenti azt, hogy azonnal, mindenki dobja el Core i5/7 processzorát és rohanjon AMD FX processzorért, mert ez a felzárkózás, vagy gyorsulás csak a processzor-intenzív feladatoknál jelentkezik ilyen markánsan, ettől még nem fog megbokrosodni többéves AMD gépünk DirectX 12 alatt - de azért arra számítsunk, hogy gyorsabb lesz.


Ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan hihetetlen véletlen és még csak nem is a Microsoft jó fejsége az AMD irányába: egyszerűen arról van szó, hogy az Xbox One AMD APU-ra épül, amely éppen az ilyenfajta párhuzamosítástól működik még hatékonyabban. Innen már következik is, hogy erre az architektúrára kell optimalizálni a soron következő grafikus API-t.


Tisztában vagyunk vele, hogy ez még mindennek az eleje és teljes, DX12-es játékra még várni kell, de azért nekünk máris van titkos kívánságunk: reméljük, hogy ezt az előnyt ügyesen használja ki az AMD és kicsit megerősödve mind az Intelnek, mind az NVIDIA-nak veszélyes(ebb) konkurenciát fog jelenteni, ezzel sarkallva őket jobb fejlesztésekre és alacsonyabb árakra.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.