Hirdetés

AVerMedia HomeFree Combo - tévézzünk Wi-Fi-n!



|

Nem éppen hagyományos módon tévézhetünk a HomeFree Combo segítségével: a helyi hálózaton keresztül nézhetjük a kiválasztott csatornákat, akár iPadról is.

Hirdetés

Nem az AVerMedia HomeFree családja az első kísérlet, amely a helyi hálózaton kívánja kiterjeszteni a tévétuner lehetőségeit, de az eddigi próbálkozások nem hoztak tartós sikert. Az AVerMedia HomeFree Combo már egy rövid ideje piacon van és lévén MPEG-4-kompatibilis, mi is kipróbálhattuk, hogy milyen úgy tévézni, hogy nem vagyunk a koaxiális kábellel kényelmetlenül helyhez kötve.

 


Megjelenésében a HomeFree Combo leginkább egy internetes útválasztóra emlékeztet, csakhogy itt a hátoldalba csupán egyetlen Ethernet- (RJ45) kábel csatlakozhat, ezen keresztül kapcsolódik az eszköz a helyi hálózatra (rendszerint egy útválasztóhoz), esetleg közvetlenül a számítógéphez. Külön antennacsatlakozást építettek ki a DVB-T és analóg kábelhez is, továbbcsatlakozási lehetőséggel (RF out is a rendelkezésünkre áll). A készülék kis méretei miatt Scart-csatlakozó nem található rajta, a képi be- és kimenetek kompozit video-, sztereó hang- (RCA) és S-Video-aljzatok formájában állnak rendelkezésre. Ezek a csatlakozások a mellékelt infra jeltovábbítóval együtt lehetővé teszik, hogy ne csak az analóg és DVB-T forrásból dolgozhasson a hardver, hanem gyakorlatilag tetszőleges set top box (szatellit vagy DVB-C is) képét fogadhassa és annak csatornáit a távirányítót utánozva váltsa. (Az eredeti set top box távvezérlőjével tanítható a rendszer.)

 

 

 

 

Vezeték nélkül és iPadről is

 

A gyártó a vezeték nélküli tévézés szabadságát ígéri a weboldalon, ami valóban a miénk lehet, ha rendelkezünk egy wifis (802.11g vagy jobb) útválasztóval. (Természetesen Ethernet-kábelen keresztül is használhatjuk a szolgáltatást, viszont akkor ismét egy kábel korlátozza a szabad mozgásunkat.)
A készülék egyik vonzereje lehet, főleg Apple- és táblagép-rajongók számára, hogy az AVerMedia elkészítette az AverTV alkalmazás iPadre készült változatait is - eszerint mindössze standard felbontásban ugyan, de az iPad-tulajdonosok is kényelmesen tévézhetnek, mindenféle egyéb kiegészítő hardver beszerzése nélkül. Az ingyenes HomeFree alkalmazást az Apple App Store-ban szerezhetjük be, a legújabb változata már támogatja az itthoni DVB-T-n használt H.264-es kódolású adásokat - sajnos a HD-t az iPad korlátai miatt nem.

 

 

A HomeFree-hez PC-re a legújabb AVerTV alkalmazást kell feltelepítenünk, amely a termék weboldaláról tölthető le. Első indításkor a beállításokat tartalmazó ablak ugrik fel, amely automatikusan megtalálja a HomeFree Combo eszközt a helyi hálózaton, ehhez nem szükséges az IP-címét sem ismernünk. Külön csatornalistán kell hangolnunk az analóg és a DVB-T adókat.

 

Két tuner egy csárdában

 

Nem mellékes, hogy hibrid eszközről van szó, azaz DVB-T- és USB-tuner is található benne. Egy AverTV HomeFree alkalmazáson belül ugyan egy időben csak egyiket használhatjuk, de addig egy második gépről vagy iPadről zavartalanul hangolhatjuk a másikat. Ha már nézzük az adást, akkor - PC-ről - fel is vehetjük a helyi gép merevlemezére, DVB-T esetén natív kódolással MP4 videoformátumban, analóg forrásból pedig MPEG-2 kódolással.


A beállítás egyszerű, az üzembe helyezés mintegy negyedórát vehet igénybe. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű az antennánk, milyen pontosan van beállítva, tehát mennyire jó a vétel. A HomeFree Combo megfelelő DVB-T-vételhez kifejezetten erős, üzembiztos jelet kíván (lehetőleg 85-90% felett). Sajnos nem képes rátáplálni az antennára és ezzel javítani a helyzetet, így a jó antenna alapvető kérdés.

 

 

 

Az AVerMedia mérnökeinek sikerült üzembiztos, jól kezelhető megoldást összeállítaniuk. Részünkről persze még jobban örülnénk, ha egy szimpla böngészőből is vezérelhetnénk a készüléket, illetve követhetnénk a tévéadást, de egyelőre a tévéalkalmazásokra vagyunk utalva - szerencsére ezek megbízhatóan működnek. Egy kéttuneres hibrid tévévevőért sem kér sokkal kevesebbet a gyártó, mint a HomeFree Combóért, így kifejezetten azt mondhatjuk, hogy az AVerMedia hálózatos tévéállomása még olcsóra is sikeredett.

 

 

 

 

Névjegy


Termék: AVerMedia HomeFree Combo
Forgalmazó: AVerMedia
Ár: 29 900 Ft

 

Adatok

 


- Hibrid hálózati tuner

- DVB-T (MPEG-2 és H.264) és analóg (PAL/SECAM/NTSC) vétel

- AV és S-Video be-, illetve kimenetek

- Analóg és digitális RF-bemenetek és továbbcsatlakozások

- Ethernet-csatlakozás

- Beépített IR-blaster set top box készülékek vezérléséhez

- AVerTV 6 HomeFree tévéalkalmazás beállításhoz, kép- és videorögzítéshez

- Csúsztatott lejátszás, azonnali és időzített felvétel minden forrásból

- Letölthető ipades AverTV HomeFree szoftver

 


Értékelés


AVerMedia HomeFree Combo
Előny: kéttuneres, kényelmes tévéforrás iPadhez is
Hátrány: erős DVB-T jelet igényel
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4,5
Ár/Érték: 4,5

 

Kapcsolódó fórumtémák:

Tévétuner vásárlás

VHS digitalizálás

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.