Hirdetés

AVM FRITZ!Box Fon WLAN 7140



|

VoIP-os, wifis útválasztó tűzfallal, ez a FRITZ!Box röviden. Igazából egy biztonságos házi kommunikációs központ.

Hirdetés

Itthon a szakmában már jó ideje ismerik az AVM termékeit, az otthoni felhasználóknak viszont még újdonságnak számítanak. Nevezzük a nevén: drága, Európában készült minőségi gyártmányokról van szó, ráadásul cikkünk is egy olyan termékről szól, amelynek minden hasznos tulajdonságát csak a nagy sávszélességű internet bevezetése óta lehet kihasználni. Esetünkben ez a VoIP-telefónia, amelyhez persze szolgáltatók is kellenek. Mivel a lakossági VoIP-szolgáltatások alig több mint egy éve jelentek meg hivatalosan kis hazánkban, nem csoda, hogy az AVM most látta elérkezettnek az időt, hogy elkezdjen itthon is terjeszkedni.

 

avm_fritz.jpg

 

Minden egyben

A FRITZ!Boxot házi kommunikációs központnak neveztük, nem véletlenül. Alapvető bemenete egy telefoncsatlakozó, azaz egy ADSL-modemről van szó, amely azért ennél sokkal többet is tud. Ráköthetünk két darab „mezei” telefonkészüléket, amelyek hagyományos telefonként és VoIP-készülékként is hívhatók. Ha mi tárcsázunk kifelé, akkor a FRITZ!Boxban tárolt telefonkönyv alapján dől el, hogy hívásunk a rendes telefonhálózaton vagy valamely hozzárendelt VoIP-szolgáltatón (a készülékbe több szolgáltató is beprogramozható) keresztül indul világgá.

 

Bordó dobozkánk a telefonáláson túl routerként és tűzfalként is szolgál, így osztva meg a saját modemjén keresztül elérhető internetet. Erre négyportos vezetékes és/vagy egycsatornás (antennás) Wi-Fi eszközként is képes. A dobozra USB-csatlakozásán keresztül nyomtatókat és USB-s merevlemezeket is ráköthetünk, ezzel hálózati nyomtatóvá és fájlszerverré téve azokat.

 

Biztonságos internet a nagyinak is

A FRITZ!Boxok talán legizgalmasabb funkciója bolondbiztos telepítési folyamatuk. A készülékhez adott CD tényleg a teljesen hozzá nem értőknek is segít a pontos konfigurálásban, nem kell rendszergazdának lenni, lépésenként végigvezet a beállításokon. Sajnos a magyar nincs a kiválasztható nyelvek közt, ezért nem árt, ha a nagyi beszél valamilyen világnyelvet, ha rábízzuk a telepítést.

 

avm_setup.jpg

Bolondbiztos telepítő: „Biztos, hogy már áram alá helyezte a készüléket?”


 

Az igazi nagy durranás azonban a Wi-Fi hálózatok titkosításának beállítása. A külön megvásárolható (körülbelül 10 000 forint) FRITZ!WLAN USB Sticket elég bedugni számítógépünkbe, arról azonnal fel is települ saját meghajtóprogramja. Az adattitkosítás beállítása innentől csak pár mozdulat: kihúzzuk ezt a kulcsot a gépünkből, behelyezzük a FRITZ!Box USB-aljzatába – ekkor kicserélik egymással a titkosítási információkat –, kihúzzuk, majd visszahelyezzük e Wi-Fi adaptert a gépünkbe, és már kész is biztonságos Wi-Fi kapcsolatunk. Ennyi!

 

avm_stick.jpg

Külön kell megvenni az egyszerűen telepíthető Wi-Fi adaptert, de megéri


 

FRITZ!Box mindenkinek

Természetesen léteznek hasonlóan egyszerűen kezelhető, de az ADSL-modemet vagy VoIP-klienst is nélkülöző FRITZ!Box modellek. Egységesen öt év garancia, valamint öt év terméktámogatás jár hozzájuk, utóbbi az adott típus gyártásának befejeztétől értendő. Érdemes gyakran benéznünk a terméktámogatási oldalra, mert az esetleges biztonsági javításokon túl rendszeresen egyre újabb és újabb funkciókat megvalósító firmware-eket is letölthetünk a készülékekhez. A dobozokban – akárcsak a konkurens termékekben – Linux fut, ám sok más cégtől eltérően az AVM-nél büszkén vallják, hogy minden kivitelezhető felhasználói ötletet szívesen „beleépítenek” a termékbe utólag is, letölthetően, ily módon nem kell új készüléket venni a meglévő hardveren még futtatható új funkció megvalósításához.

 

 

Adatok

  • ADSL/ADSL 2+ modem
  • SIP (RFC 3261) VoIP-kliens
  • Két hagyományos telefoncsatlakozó
  • DHCP-kiszolgáló, NAT-támogatás
  • Útválasztó és tűzfal
  • Négy 10/100 Mbps-os Ethernet port
  • 802.11b (11 Mbit/s), 802.11g (54 Mbit/s) és 802.11g++ (125 Mbit/s) szabványok szerinti WLAN-csatlakozás
  • WPA, WPA2, WEP–64 és WEP–128 WLAN-titkosítás támogatása
  • Automatikus titkosításbeállítás FRITZ!WLAN USB Stick használatakor
  • USB-port nyomtatók, merevlemezek és egyéb eszközök csatlakoztatására
  • Öt év garancia és terméktámogatás
  • Frissíthető firmware
  • „Bolondbiztos” telepítőszoftver
  • Forgalmazó: MACROgate IPsytems
  • Ár: 50 000 Ft

 

 

Értékelés

Előny: egyszerűen telepíthető, bővíthető, „mindent egyben” megoldás

Hátrány: nincs magyar telepítő

Teljesítmény: 95

Szolgáltatás: 98

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.