Hirdetés

Az 5 évig időtálló PC titka



|

Kéne egy gép, amit 5 év múlva sem röhögnek ki a szoftverek. Ez a titka, de egyet elárulunk: nem lesz olcsó beleugrani.

Hirdetés

Az asztali PC szépsége, hogy nem feltétlenül kell masszívan túllőni az igényeinkhez passzoló konfiguráción ahhoz, hogy sokáig jó gépünk lehessen. Helyette megfelelő alapok megválasztásával mindig akkor fejleszthetünk a gép adott elemén, amikor az már nem eléggé erős a feladathoz (és pénztárcánk is engedi a bővítést). Van azonban egy másik út is, méghozzá olyan, amit viszonylag sokan választanak: itt inkább a vásárlásnál ráköltik a prémium felárat a nagyon erős összeállításra, viszont utána évekig nem is akarnak hozzáérni. Ez is járható út és most is van olyan platform, amely 5 év múlva sem lesz irodai kisgép kategória.

 

Hirdetés

Intel a fedélzeten

A válasz nem is olyan bonyolult: Intel HEDT, azaz High End Desktop. Ez jelenleg az LGA2011-3 platformot jelenti, amely az abszolút csúcs az asztali gépek piacán a számítási teljesítmény tekintetében. Amikor 5 évre próbáljuk bebiztosítani PC vásárlásunkat, az alapok még többet számítanak, mint máskor. Szerencsére az X99-es alaplapok viszonylag jónak számítanak jövőállóságban. A processzorok között már most kapunk 8 magos példányt és a hírek szerint érkeznek még erre a platformra sokkal erősebb központi magok is. A rendszermemória sem lesz szűk keresztmetszet: itt már DDR4-et használhatunk és akár 64 GB sem okoz gondot 8 DIMM foglalatba szétdobva.

 

 

Fontos még a tárhierarchiában a rendszermeghajtó, amely jelenleg lehet például RAID 0-ba szervezett SSD, de később a legtöbb X99 alaplapba M.2-es NVMe SSD-t is szerelhetünk, melyeknél a sávszélesség akár 32 Gb/s is lehet.

A csatlakozókból itt rengeteg SATA6G-t és USB 3.0-t kapunk, ha pedig valami hiányozna, hát a sok-sok PCIe foglalatba csak beszerelünk egy vezérlőkártyát és máris kapunk USB 3.1-et vagy bármilyen, új generációs csatlakozást.

 

 

 

Végösszeg

Egy belépőszintű, Core i7-5820-as X99 gép elsőre nem tűnik jó vételnek. Nagyon drága, emellett pedig nem ad érezhetően többet, mint az LGA1150 sem teljesítményben, sem pedig szolgáltatásban. Ugyanakkor az LGA1150-et év végén, 2016 elején váltja a Skylake, míg az LGA-2011-3 velünk marad és a felső határ itt a csillagos ég számítási teljesítményben: kezdhetünk most egy 5820-as CPU-val, amely már eleve van olyan gyors, mint a legerősebb LGA-1150 CPU-k, majd később, az öt év során szimpla CPU cserével feljebb léphetünk 5860X-ig vagy egy újabb CPU-ig.

 

 

Ha pedig tényleg nem akarunk csavarhúzóval közelíteni a géphez 5 évig (azért takarítani illik egy gépet 5 év alatt), most megvehetjük a Core i7-5930K-t, 32 GB RAM-ot, RAID 0 SSD-t és egy GTX 980-at, hogy 5 év múlva is jó teljesítményű gépünk legyen, ami nem esik kétségbe, bármilyen feladattal is bízzuk meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.