Hirdetés

Az életét változtassa meg, ne a billentyűzetet!



|

Jelenlegi tanulmányok azt mutatják, hogy a holland dolgozók 40 százaléka panaszkodik nyaktáji és végtagi fájdalmakra, melyet a munkahelyi körülményeknek tulajdonítanak.

Hirdetés

A munka sok dolog miatt lehet kellemetlen. Időbeosztásra késztet, túl gyakran és túl hosszú időre választ el szeretteidtől, és akár ismétlődő húzódásos rendellenességet is okozhat. Jelenlegi tanulmányok azt mutatják, hogy a holland dolgozók 40 százaléka panaszkodik nyaktáji és végtagi fájdalmakra, melyet a munkahelyi körülményeknek tulajdonítanak. Angliában 17 százaléknak vannak hasonló panaszai. Nem könnyű meghatározni a panaszok kiváltóját, a szakemberek pillanatnyilag 21 lehetőséggel számolnak.

Ha a munkahelyi számítástechnika a ludas a dologban, akkor legtöbben az oly gyakran használt billentyűzetre kezdenek gyanakodni. Manapság már sokféle feltehetően "ergonómikus" billentyűzet létezik, amely csökkenti a munkaközben kialakuló felső-végtagi rendellenességeket, könnyebbé téve a gépelést és a számítógéppel történő kommunikációt.

Némelyik félbevágott, hogy könnyebben elérhetőek legyenek a billentyűk, van ahol a gombok egy speciális alakú panelen helyezkednek el, ami az ujjak számára teszi kényelmesebbé az elérést, és végül vannak olyanok, melyeken egyszerűen átrendezték a billentyűket. Megint mások egy puha csíkot illesztettek a billentyűzet és a felhasználó közé, ez a csuklót hivatott egyenesen tartani gépelés közben.

Olyan szoftvert vásárlására is van lehetőség, ami figyelmeztet az időszakos szünetek tartására és akár a képernyőn is megjeleníti a kéz és csukló lazító gyakorlatokat. Peter Buckle professzor szerint - aki ebben a témában írt jelentést az Európai Közösség számára - a billentyűzet cseréje még nem oldja meg a problémákat, illetve nagyon kevés kutatás vizsgálja a speciális billentyűzetek hatékonyságát. "Az ergonómikus billentyűzetek megoldást jelenthetnek néhány problémára, de nem mindegyikre" - mondta.

Ha a billentyűzet segít a testtartás javításában, akkor képes csökkenteni a rendellenességek kialakulását, de nem szünteti meg a kockázatot. "Legtöbbjüket egy ember fejlesztette ki, ami számára jó, de ez nem jelenti azt, hogy másoknak is ez a megoldás" - tette hozzá. Sőt, a billentyűzet cseréje akár az ellenkező irányba is elsülhet, ugyanis az új szerkezet megváltoztathatja a használójának munka stílusát. Az ilyen változás sokkal inkább csökkenti a hatékonyságot és növeli a stressz szintjét. A rendellenességek kulcsa a stressz és a munkahely társasági és lélektani légköre.

A szűk határidők, az erőn felüli teljesítés kényszere és a segítségnyújtás hiánya sokkal inkább okozhatja a kialakuló panaszokat. Állítását azzal támasztja alá, hogy a számítógépen játszóknál, akik órákon át nyüstölik a billentyűzetet és a joystickot szinte megállás nélkül, sokkal kevésbé jelentkeznek a sérülések. Fontosabb kérdés azonban, hogy hogyan alakulhatott ki egy olyan társadalom, melynek ennyi monitorra révedő emberre van szüksége. Ennek az orvoslásához azonban több kell, mint egy billentyűzet csere.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.