Hirdetés

Az Ethernet következő nagy dobása



|

Mindig minden a Wi-Fi-ről szól, de ha tényleg gyors és stabil adatkapcsolat kell, azért csak a kábel a biztos megoldás. Ezt a gyártók is jól látják, ezért nem hagyták veszni a technológiát.

Hirdetés

A Wi-Fi-gyorsításban már számtalan trükköt láttunk, beleértve az 5 GHz-re váltást, a MU-MIMO-t, a beamformingot és még sorolhatnánk. A sávszélesség és a térerő így már akár egészen jó is lehet, de aki használt már Wi-Fi-t, tudja jól, hogy a sávszélesség, a térerő is időnként ugrálhat, nem teljesen stabil és ha csak egy apró, zavaró jel bejön, a sebesség akár töredékére is visszaeshet. A legstabilabb, gyos adatkapcsolat így még mindig a kábeles, ahol azonban már nagyon hosszú ideje a gigabites sebességnél rostokol a fejlesztés. Ez most megváltozik!


Hirdetés


10 GbE nem otthonra

Az 1 Gbit/s sebesség nem rossz, sőt, még a mai, Wi-Fi ac-technológiákhoz képest is gyors adatátvitelt tesz lehetővé, azonban az otthonokba szánt hálózatos eszközök ennél már sokkal többre is képesek lennének. A routerek között már az egészen olcsó, 20 ezer forint alatti modellek is képesek 1 Gb/s-s hálózatot vezérelni, a legtöbb eszközön pedig ilyen csatlakozást találunk.




Ugyanakkor a FHD után, a 4K terjedésével egyre nagyobb az igény a sávszélesség növelésére. Az internet-szolgáltatók lassan átlépik a gigabites kapcsolatot, azonban megfelelő eszköz hiányában ez nagyon nehéz (és felesleges). Persze van megoldás, lehet 10 Gb/s-s hálózatra váltani, ám ez újrakábelezést jelent, arról nem is beszélve, hogy a 10 GbE eszközök nagyon drágák. NAS-ok és egyes munkaállomások esetén még a Teaming jöhet szóba, ahol így 2×1 Gbit/s sávszélesség áll rendelkezésre.



2,5/5 GbE - a megoldás

Az év talán egyik legjobb IT-híre, hogy az IEEE szabványosította a 2,5 és 5 gigabites kábeles kapcsolatokat. Ez az IEEE 802.3bz jelölést kapta és 2,5, illetve 5 Gbit/s elméleti sávszélességet képes biztosítani a megfelelő eszközök számára. A technológiai előre lépésre már csak a 802.11ac Wi-Fi eszközök új generációja, a Wave 2 miatt is szükség volt, miután a sok, Wi-Fi ac-n kapcsolódó eszköz adatforgalmát nem lehetett egyetlen gigabites LAN-ra vagy WAN-ra átirányítani. Az 5×-ös gyorsulás már önmagában jó hír, azonban a körítés még jobban hangzik. Egészen pontosan az, hogy mindehhez nem szükséges újrakábelezni az irodákat, lakásokat, utcákat: a CAT5e és CAT6 kábelek tökéletesen megfelelnek. Jelenlegi becslések szerint mintegy 70 milliárd méter ilyen kábel van használatban, ami 10× elérne a Plútóig és vissza. Egy másik érdekes adat, hogy körülbelül 1,3 milliárd CAT5e/CAT6 csatlakozást használnak a világon.



És a végére még egy jó hír: a 802.3bz által meghatározott 2,5/5 Gb/s csatlakozások 1 Gb/s-re is képesek visszaskálázódni, ha régebbi eszközt kapcsolunk a másik oldalra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.