Hirdetés

Az ideális HTPC alaplap



|

Megnyílt az út a költséghatékonyabb házimozi PC felé.

Hirdetés

A házimozi szerelmesei általában nem elégednek meg a nagyfelbontású tévével és többcsatornás hangrendszerrel, ebből kifolyólag egyre nagyobb teret hódít a rendszerbe illeszthető házimozi PC. Ezen keresztül a karosszékből navigálva bármilyen multimédiás anyagot lejátszhatunk, sőt akár dolgozhatunk is.

 

A micro ATX méretű, illetve HTPC alaplapok nagy hátránya, hogy ezeken szinte csak elvétve találunk DVI vagy HDMI kimenetet, így be kellett érnünk az analóg csatlakozással. Mivel a nagyfelbontású LCD- és plazmatévék számára jobb választás valamilyen digitális átvitel, ezen okból kifolyólag a rendszert egy külső grafikus kártyával kell megtoldani, amelyen a DVI, esetleg komponens kimenet is megtalálható. Ez a megoldás a Blu-ray és HD DVD érkezéséig kielégítő, de nem végleges, hiszen a régebbi kártyák nem támogatják a HDCP másolásvédelmi eljárást, amire feltétlenül szükséges lesz a védett nagyfelbontású HD anyagok lejátszásához -- arról nem is beszélve, hogy a külső vezérlő megvásárlása plusz anyagi terhet jelent.

 

 

asusm2a.jpg

 

 

Az ASUS elkészítette az AMD690G lapkakészletre épülő M2A-VM HDMI alaplapot, mely megoldást kínál a fentebb felsorolt problémára. Az integrált ATI X1250 grafikus lapka maximum 256 megabájtot sajátíthat ki a rendszermemóriából és alapból rendelkezik DVI-D illetve analóg kimenetekkel, míg a HDMI és komponens kimenetek a mellékelt bővítőkártyán kaptak helyet. A felsoroltakon felül az alaplapon megtalálhatjuk a gigabites hálózati- és 8 csatornás hangvezérlőt. Foglalatok tekintetében az M2A-VM HDMI -- méretéből adódóan -- nem túl bőkezű: egy darab x16-, szintén egy darab x1 PCI-Express és 2 darab PCI foglalat áll rendelkezésre a további bővíthetőség érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.