Hirdetés

Az ideális monitorok



|

A 27 col ideális képátló monitorhoz, és sok az igazán jó modell, csak óriási a kínálat: mutatunk néhány nagyon jó darabot, amit biztosan nem bánsz meg te sem.

Hirdetés

Néhány éve még 14-17 colos CRT monitorok előtt ültünk és a legnagyobb újdonság az 1280×1024-es ultramagas felbontás volt, ám ez mára sokat változott. A képátló drasztikusan megnőtt és ez az egyik vonzereje az asztali PC-knek, vagy éppen annak, hogy valaki notebookjához külön monitort vásároljon. A 27 col vált mára ideális méretté, amely már nem túl kicsi, de nem is feleslegesen nagy. Ekkora méretben felskálázás nélkül, nagyfelbontásban is jól látszik minden kezelőszerv, a szövegek és képek. Sokan még itt is a full HD-re esküsznek, mondván, így minden szép nagy és egy középkategóriás videokártyával is könnyedén elérhető a 60 fps játékok alatt. Ez nyilvánvalóan a játékosok igénye, de emellett egyre többen odafigyelnek arra is, hogy FreeSync vagy G-Sync támogatást kapjanak. Amennyiben ezek közül egyik sem adott, még mindig hasznos lehet, ha a vertikális képfrissítés nem az átlagos 60 Hz, hanem 75/120 vagy 144 Hz.


Hirdetés


Akinek a FHD 27 colon pixeles, annak a WQHD lehet az ideális pixelszám. A 2560×1440 képpontot még könnyedén meghajtja egy 100 ezer forint körüli (alatti) modern videokártya, miközben munkára is nagyobb asztalfelületünk jut, de a Windows kezelőszerveket sem kell felskáláznunk. Munkára már a nagyobb felbontás is ideális lehet. Már 100 ezer forintnál elindulnak a 4K-s monitorok és annak ellenére, hogy ezek még TN-panelesek, bizony egészen szép képet adnak. 140 ezer forint magasságában már IPS-panelt is kapunk 3840×2160 pixellel, ami sokak számára csábító lehet, de a játéknál, natív felbontásban még érhetnek kellemetlen meglepetések.


Dell UltraSharp U2715H

Nem olcsó a Dell monitora, de sok tekintetben ideális. A WQHD felbontás ideális játékhoz, munkához, böngészéshez egyaránt, az IPS panel pedig kiváló képminőséget garantál bármely szögből. A viszonylag gyors monitoron rengeteg csatlakozó, DisplayPort, HDMI stb. megtalálható, plusz pivotba is állítható és tartalmaz egy USB 3.0 elosztót, hogy eszközeinket is könnyedén csatlakoztathassuk. Az ára nem a legbarátságosabb, 150-180 ezer forint, cserébe viszont sok-sok évre kiváló monitort szerezhetünk magunknak.



Acer Predator XB271HUA

Nem olcsó monitor az új Predator, de nagyon jól néz ki és a legújabb G-Sync modullal szerelték, hogy GeForce GPU-nkkal aktiválhassuk az adaptív képfrissítést. A monitor WQHD felbontású, de ideálisan egy GTX 1070-nel érdemes kihajtani, hogy az égvilágon semmi se akadjon meg rajta. A fényerő kiemelten nagy (350 cd/m2), a válaszidő pedig mindössze 1 ms - input lag még a közelében sincsen a gamer monitornak. Mindezért 220 ezer forintot kérnek, ami igen sok egy TN-paneles modellért, de higgyük el, hogy a legjobb TN-t kapjuk ezért.



LG 27UD58-B

Ha elsősorban munkára keresünk jó monitort, az LG beugrós 4K monitora a jó döntés. A 3840×2160 pixel óriási asztalfelületet biztosít, amin kényelmesen elfér minden ablakunk. További jó hír, hogy IPS-paneles monitorról van szó, így a betekintési szögekkel sem lesz gond, a monitor kialakítása pedig igazán elegáns a kávamentes dizájnnak és hajlított, vékony talpnak köszönhetően. Mindössze 135 ezer forintot kér mindezért az LG, ráadásul a matt monitor gyárilag kalibrált, gaming módja is van és FreeSync-technológiát is támogat, ami a Radeon-tulajoknak külön jó hír! Egyedül a 250 cd/m2-es fényereje lehetne valamivel jobb is.



Samsung S27E591C

A végére hagytunk egy különlegességet, amely a Samsung istállójából gördült ki. A 27 colos, VA-paneles monitor csupán full HD-s, ám ez játékhoz ideális, cserébe viszont hajlított. Ez tévéknél nem mindenkinek válik be, de monitornál kifejezetten ideális, ráadásul mindehhez jó sebességet, képminőséget és szép dizájnt is kapunk. A Samsung E591-es ára is egészen barátságos, már 95 ezer forintért a miénk lehet.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.