Hirdetés

Az Intel és a robotika



|

A robotoké a jövő, legalábbis a Research at Intel rendezvény szerint.

Hirdetés

 

A kaliforniai Mountain View-ban megrendezésre került nyílt napokon a fő irányvonal a robotika volt. Az Intel szerint az közeljövőben egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak majd a robotok a mindennapi életben, és bár saját bevallása szerint az Intel maga nem fog robotokat gyártani, azok szenzorjait viszont annál inkább.

 

0613intel00.jpg

 

A robotok jövőbeni felhasználásának széles skáláját mutatta be a gyártó, persze egyenlőre ezek egy része inkább a fantasztikus irodalom szüleményének tűnhet. A Jetson család című rajzfilmsorozatban megismert háztartási robot csak az egyik olyan megoldás ami az Intel szerint biztosan megjelenik hamarosan.


0613intel01.jpg


Bemutattak még olyan autómodelleket, melyekben a robot fejlett arcfelismerő rendszerrel rendelkezik, így azonosítva például a tulajdonost. A kamerák egy többmagos – természetesen Intel alapú – számítógéphez csatlakoznak, amelyek segítségével a robot elkerülheti a nem kívánt ütközéseket is, sőt egy fejlett elektromágneses mezőt használó eljárásnak köszönhetően – ami a robot tapintási érzékenységét finomítja – képes lehet akár hátmasszírozást is elvégezni a sofőrön.

0613intel2.jpg


Szó esett még az Intel elképzeléseiről a processzormagok növelésének témájában is. Ahelyett, hogy a teljes magok számát próbálná a cég a végtelenségig növelni, az kutatók inkább kis, célirányos magocskákat próbálnak létrehozni, amik mind 1-1 feladat végrehajtására lennének csak képesek, ám azt gyorsabban tennék mint mostani társaik. Az házimunkákat segítő számítógépek elterjedésében is nagyon bízik az Intel, ezért kifejezetten nagy hangsúlyt kap a hangfelismeréssel foglalkozó projekt, így a nappali foteljéből tudjuk majd vezérelni egész lakásunkat.


0613intel3.jpg


Az Intel fejlesztési igazgatója Justin Rattner szerint nem lassú léptekben fog előrehaladni a technológiai fejlődés, hanem óriási léptékű változásokkal találkozhatunk hamarosan. Legvadabb megállapítása szerint a számítógép jelenlegi, fizikai formában eltűnik 40 éven belül, és csak mint univerzális segédeszköz létezik majd, a házakba, autókba integrálva.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.