Hirdetés

Az Intel és OEM partnerei bemutatták az új Windows 8 táblagépeket



|

Az Intel Corporation és OEM partnerei (Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG Electronics, Samsung, ZTE) bemutatták új táblagépeiket és átalakítható táblagépeiket, amelyek az Intel Core vPro, Intel Core, Intel Atom, és az új, eddig „Clover Trail” kódnéven ismert Z2760 Atom processzorra épülnek.

Hirdetés

Az Ivy Bridges és a későbbi Haswellel szerelt Windows 8-as tabletek a felső kategóriát fogják képviselni, ám ezzel az Intel még nem tudja felvenni a harcot az egyre erősödő ARM-mal. Erre a célra az Intel az Atom családot szánja, melynek Windowsos tagjait eddig Clover Trail néven ismerhettük. A mai nap azonban számos változást hozott, hiszen megtudhattuk melyik SoC lesz az első Clover Trail, milyen gyártók fogják használni és azt is mi rejlik a chip belsejében.

Ahogy már a Medfieldnél láthattuk, az Intel az Atom Z2760 bemutatásához is összerakatott egy referencia gépet, mely egy 8 milliméter vastag, 10.1 hüvelykes tábla. Ennek a dizájnelemeit a többi gyártó nyugodtan használhatja, bár nem mintha félteni kellene őket. Ez a lehetőség az esetleges új belépők számára lehet hasznos.

 

 

Hogy hogy fognak kinézni a táblagépek és melyik gyártók mutatták be friss termékeiket az a lenti sajtóból kiderül. Annyit még hozzátennénk, hogy nem mindegyik tablet debütál a várvavárt október 26-i eseményen, de pár héttel később már biztosan hallatnak magukról.

 

Clover Trail, hogy is van ez?

A Clover Trail a platform neve, melyből a eychipes SoC-ot Clover Viewnak nevezik. Az architektúrája rendkívül hasonlít a Medfield Penwell SoC-jára, de nem a CPU és a GPU konfigurációja terén. A Clover View két 32 nanométeres Saltwell Atom magot kapott, míg a Penwell csak eggyel büszkélkedhetett. Ez a két mag maximum 1,8 GHz-el képes pörögni és darabonként 512 KB L2 gyórsítótárral gazdálkodhatnak.

 

A GPU-t az Imagination Technologies szolgáltatta egy PowerVR SGX 545 formájában, mely 533 MHz-en duruzsol. Állítólag ezt a GPU-t jobb motorral bír mint elődjéé, bár erről további információkat nem kaptunk. A Video kódolást/dekódolást az Imagination Technologies IP-je végzi majd, de a kódoló újabb, mint amit a Medfieldnél láthattunk.

 

A memóriavezérlő maradt a régi. Ugyanaz a duálcsatornás LPDDR2-800 dizájn teszi a dolgát, ami a Penwellnél is. Előreláthatóan ezen két összesen 1 GB kapacitású modul fog majd dolgozni.

 

 

A platform energiamenedzsmentje hasonló S0ix állapotot kapott, mint amit a Haswellnél is láthattunk. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eszközt hálózatra dugva a SoC körülbelül 30 másodpercenként fog adatok után kutatni, mikor alvó állapotban lesz. A legalacsonyabb energiaszintű állapotban a S0i3-ban az Intel állítása szerint a SoC fogyasztása 2 mW alá csökken. Ehhez azonban a drivereknek támogatnia kell a Windows 8 run time energiamenedzsmentjét (RTMP).

 

A ”tápos készenléti” állapot egyelőre azonban csak a 32-bites Windows 8-on támogatott. Ezért a Clover Trail esetében is csak az x86-os platform támogatja majd a funkciót. A 64-bitesre még nem érkeztek meg a driverek.

 

A SoC továbbra sem fogja támogatni a SATA-t, marad az eMMC. Az eMMC vezérlő megtartása kissé lehangoló, de az Intel dolgozik rajta, hogy fejlessze annak képességeit.

 

USB 3.0 támogatás sem lesz. A Clover Trail két USB 2.0-s portot fog támogatni, egy OTG-t és egy xHCI-t.

 

Teljesítményről egyelőre korai még írni, hiszen a Microsoft nem enged mélyebb bekukkantást a táblákba. A Mérnöki modellek meg eléggé röcögnek. Árazás terén kissé, habár nem sokkal többet tudunk. Az Intel állítása szerint az Atomos Windows 8-as táblagépek nem lesznek drágábbak, mint a ARM alapú vetélytársaik.

 

Kattints a sajtó olvasásához a képhez:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.