Hirdetés

Az írógép sorsára jut a 30 éves PC?



|

Az IBM PC társtervezője szerint vége a PC korának.

Hirdetés

Ma ünnepli az IBM a PC 30. születésnapját. A PC, XT, AT rendszerek sok változáson mentek keresztül az idők során, az eredeti koncepció elég rugalmasnak bizonyult ahhoz, hogy három évtizeden át - és persze még tovább - kiszolgálja az igényeket a munka és ma már a szórakozás terén is. Mark Dean szerint azonban, aki az egyik tervezője az eredeti IBM számítógépnek - és ma az IBM egyik technológiai vezetője - ennek a kornak hamarosan vége szakad.

 

Dean az IBM blogján leírja, mennyire büszke arra, hogy egy olyan találmány felépítésében vehetett részt, mely végső soron megváltoztatta mindennapi életünket, munkánkat és még a szórakozással töltött időt is. Annak idején nem számítottak erre, de évente több mint 300 millió darabot termel a PC iparág, amire szintén büszkék lehetnek. Azonban Dean azt is pozitívan ítéli meg, hogy az IBM 2005-ben eladta PC és noteszgép üzletágát a Lenovonak. Az IBM mintájú személyi számítógépek korszaka ugyanis a végéhez közeledik!

 

 

Egy Videoton gyártmányú PC klón, a VT 110

 

Igen, Mr. Dean ma főként táblagépen dolgozik - ennek típusát persze nem közölte olvasóival, de valószínűleg nem pusztán üzleti okokból, hanem mert magát az eszközt sem tartja végérvényesen fontosnak. Korábban nem gondolta volna, hogy megéri a PC korszak végét, de ma már biztos abban, hogy valami egészen más következik:

 

„Továbbra is gyakran használt eszköz marad a PC, de már nem áll a számítástechnika élvonalában. Hamarosan ezért az elektroncső, az írógép, a bakelit lemez, a katódsugárcső és a villanyégő sorsára jut majd."

 

 

 

Az IBM XT komponensei: MFM rendszerű merevlemez, XT alaplap monokróm videovezérlő,
floppy és printer kártyával

 

Új élharcosként azonban ne számítsunk egyszerűen egy újabb hardverre. Legtöbben ma a táblagépeket, okostelefonokat helyeznék a központba a PC helyett. Ezek az eszközök nagyon szép, ma is felfelé ívelő karriert futnak be, de - ha Dean prognózisa helytállónak bizonyul majd - nem érhetnek meg ilyen szép kort. Dean inkább az eszközök között (virtuálisan) fennálló közösségi teret jelölné meg, mint a számítástechnika központi elemét, ahol az emberek és ötletek egymással találkozhatnak és a fejlesztés virágozhat. A számítástechnika ily módon hathat legerőteljesebben a gazdaságra, társadalomra és az emberek mindennapi életére.

 

Aki kíváncsi a PC és általában a személyi számítógép történetére, annak érdemes ellátogatni a Közlekedési Múzeum DOStalgia kiállítására, ahol a 30 év legjellemzőbb állomásai és különlegességei tekinthető meg. A kiállítás december 24-ig tekinthető meg.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.