Hirdetés

Az LCD technológia győzelme



|

A DisplaySearch felmérése szerint az eladott HDTV-k 90%-a TFT-LCD technológiára épül.

Hirdetés

A globális LCD tévé iránti kereslet folyamatosan nő, mivel egyre több és több ember szeretné élvezni a lapos képernyős technológiája által biztosított jó képminőséget. A DisplaySearch adatai szerint a világszerte értékesített lapos képernyős készülékek 90 százaléka LCD tévé. A Sharpnak, az LCD-k feltalálójának számításai szerint az LCD tévék iránti kereslet még az idei pénzügyi évben eléri a 72 millió darabot.  Az LCD úttörő előrejelzése szerint a kereslet 2009-re eléri a 100, majd 2011-re a 120 millió készüléket.

 

Európa a világ egyik legdinamikusabb és leginnovatívabb piaca, ezzel párhuzamosan ez a terület az LCD-k legnagyobb piaca. A Sharp előrejelzése szerint 2011-re erről a területről származik majd a világ LCD keresletének közel egyharmada. Ma a teljes LCD TV kínálat közel 40 százaléka Európában kerül értékesítésre. A számítások szerint az idei évben az európai kereslet eléri a 27 millió darabot. 2011-re további növekedésre, szám szerint 36 millió készülék értékesítésére számíthatunk. Ez a szám a világ LCD TV piacának 30 százalékát jelenti majd.

 

A Sharp technológiai nagyvállalat, új, mexikói LCD tévé gyárának elkészültével ismét hozzájárult globális ellátási stratégiájához. A vállalat már öt gyárral büszkélkedhet, ahol integrált LCD tévégyártás folyik. A mexikói, a kínai, a japán és a malajziai gyár mellett idén nyártól már a lengyelországi toruni gyár is a gyors ütemben növekvő európai piac kiszolgálásán fáradozik. Ezek az üzemek garantálják, hogy az LCD úttörő képes lesz még hatékonyabban és gyorsabban kielégíteni a számára kulcsfontosságú térségek piacának igényeit. 

 

Ahhoz, hogy a Sharp a jövőben is sikeres maradjon, még fontosabb szerepe lesz annak,  hogy  gyorsan és rugalmasan reagáljon az egyes célpiacok támasztotta igényekre és különböző elvárásokra. A vállalat globális utánpótlási stratégiájának a kulcsa az integrált gyártás, tehát az LCD modulok és az LCD tévék azonos üzemben történő előállítása és a folyamatok összekapcsolása. Ez idő, költség és ellátásbeli kompetitív előnyöket jelent a vállalat számára. Az integrált gyártás eredményeképpen megtakarítás jelentkezik a szállítási és csomagolási területeken, amely jelentős CO2 kibocsátás csökkenéshez vezet. 

 

A mexikói, kínai, malajziai és japán (Kameyama I és II) integrált gyárak mellett az európai piac igényeinek kielégítését az újonnan épült lengyelországbeli toruni üzem segíti. Torunban a 2007 évi nyitás óta gyártanak LCD modulokat, de augusztustól elindult az LCD televíziók előállítása is. Az LCD panelek a Sharp Kameyama-i (Japán) gyáraiban készülnek, amelyek szintén az integrált rendszerű előállítással foglalkozó öt üzem közé tartoznak. 

 

Az idei év végén a Sharp elkezdi a Sakai-i (Osaka tartomány) LCD TV gyár építési munkálatait is. 2010-től ebben a 10. generációs, 1,27 millió négyzetméteres üzemben készülnek majd a nemzetközi piac számára a nagyképernyős AQUOS full HD LCD tévék. Ezzel az üzemmel a Sharp új gyártási normákat állít fel: az új integrált gyártás a teljes előállítási folyamatot magában foglalja az alappanelektől a kész LCD tévékig. Ezzel a szinergiával a vállalat előnyt kovácsol, a szükséges technológia és energia tekintetében. A költségek várhatóan 50 százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint a korábbi gyárak esetében, amely hatalmas versenyelőnyt jelent a Sharp számára. 

 

Az új LCD panel gyártás során, a világon először itt készül majd 8,7 négyzetméteres (2,850 mm x 3,050 mm) alappanel. Ezek az alappanelek 60 százalékkal lesznek majd nagyobbak azoknál, amelyeket jelenleg a Sharp Kameyama II LCD üzemében használnak. Lehetőség nyílik majd például hat darab 60 hüvelykes, vagy nyolc darab 50 hüvelykes LCD panel készítésére egyetlen ekkora méretű alappanelből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.