Hirdetés

Az LCD végleg lenyomja a plazmát



|

Az új háttérvilágítás 100000:1 kontrasztarányt tesz lehetővé.

Hirdetés

A Samsung az elmúlt év őszén mutatta be az állandó LED-es háttérvilágítású LCD televíziót, mely már képes volt elérni a plazma kijelzők által nyújtott 10000:1 kontrasztarányt. Az azóta eltelt rövid idő alatt a Samsungnak sikerült továbbfejleszteni a technológiát, melyet kész termék formájában a Szőulban megrendezett ICDL kiállításon mutatott be. A csúcsmodellnek számító 40 hüvelykes HD felbontású (1366×768 - 720p) panel 180 fokos betekintési szöggel rendelkezik, fényereje 500:1 cd/m2, kontrasztaránya pedig az elődhöz képest megtízszereződött, így elérte a 100000:1 értéket.

 

samsung_local_dimming.jpg

(Kép forrása: Aving.net)

A különbség szemmel látható: 10000:1 (balra) vs. 100000:1 (jobbra) kontrasztarány.

 

A jelenleg használt TFT-LCD képernyők fekete színvisszaadása nem tökéletes, aminek oka, hogy a háttérvilágítást CCFL (hidegkatód) fénycsövek látják el. Ezek a csövek a kijelző bekapcsolt állapotában állandóan világítanak és teljesen kikapcsolt tranzisztorok (három tranzisztor határoz meg egy képpontot, amelyek együttesen kikapcsolt állapotában jön létre a fekete szín) esetén a CCFL által kibocsátott fény átszűrődik a panelen.

 

Ezzel szemben a kapcsolható LED-es háttérvilágítás előnye, hogy nevéhez híven a háttérvilágítást ellátó LED-ek egyenként ki- és bekapcsolhatók. A tranzisztor és a LED egyidejű kikapcsolásával lehetővé válik a fekete szín kontrasztosabb (feketébb) megjelenítése, mert nincs fényforrás, aminek fénye átszűrődjön a panelen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.