Hirdetés

Az NVIDIA Tegra 3 a PC-kben is megállná a helyét



|

Hivatalosan bemutatták az első Tegra 3-mal szerelt tabletet.

Hirdetés

Az NVIDIA még az ünnepek előtt jó hírekkel szeretett volna kedveskedni a nagyérdeműnek, így bejelentette a még anno Kal-El-néven megismert, 40 mm-es gyártástechnológiával készülő Tegra 3-as lapkáját. Ennek méretéről és a tranzisztorszámáról ugyan az NVIDIA nem közölt információkat, de várhatóan az előbbi 49 mm² és 80 mm² között fog mozogni.

 

 

 

 

A cég belső mérései alapján azt állítja, hogy a mostani chip összességében ötször olyan gyors, mint a Tegra 2, négyszer gyorsabban böngészhető vele a web, és 12 shader egységes GeForce GPU egységének köszönhetően háromszor gyorsabb videofeldolgozásra képes. Ez a lényeges teljesítménynövekedés főleg a négy ARM Cortex-A9 magnak köszönhető, melyekhez plusz egy alacsony energiaigényű segédmag is társult. Az utóbbi egység dorombolására főleg készenléti üzemmódban, zenehallgatás vagy videolejátszás közben számíthatunk, amikor is átveszi a vezérlést a négy nagy testvértől. A segédmag bekapcsolása és a négy A9-es mag letiltása rengeteg energiát képes spórolni a rendszernek (15%-60%), így a későbbiekben a Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP) technológia meglehetősen hasznos lehet a mobilérán belül. Az NVIDIA elmondása szerint ezzel a technológiával a különböző termékek akár 12 órás üzemidőre is képesek lesznek majd.

 

 

 

 

Memóriatámogatás tekintetében is jelentős változásokra számíthatunk. Míg a Tegra 2 maximum a 733 MHz-es LP-DDR2, vagy a 760 MHz-es DDR2 memórialapkákkal bírt el, addig a Tegra 3 már az 1066 MHz-es LP-DDR2, valamint az 1500 MHz-es LP-DDR3 memóriákat is támogatja. L1, illetve L2 cache tekintetében nincs különbség a két lapka között. Az elsődleges gyorsítótár mérete magonként 32 KB az L2-jé pedig 1 MB.

 

 

Az integrált grafikus vezérlő a gyorsítótár méretével ellentétben nem maradt változatlan. Igaz ugyan azokra az alapokra épül, mint elődje valamint a neve is stimmel, de az NVIDIA 4 új magot csatolt az elődhöz és ezzel összességében megkétszerezte a pixel shader-ek számát. A támogatott API-k tekintetében nincs változás és a lapka technológiai képességeinek határa sem került kitolásra (5x élsimítás, 16-szoros anizotropikus szűrés), de a videók feldolgozása jelentősen javult.

 

 

 

 

A vállalat a projekt bevezetése óta komoly erőforrásokat fordít a megkülönböztető tulajdonságok kialakítására. Az eddig megjelent játékok grafikájába az NVIDIA olyan látványelemeket, effekteket igyekszik beépíteni, melyek az ULP GeForce fizikai számítási erejét aknázzák ki. Jelenleg egyébként körülbelül 20 játék áll Tegra 3 optimalizálás alatt.

 

 

Az NVIDIA "mókatára" azonban még nem zárult be ennyivel. Az elkövetkező évek 3D-t támogató kijelzőin HDMI összeköttetésen keresztül mindezt akár 3D-ben is élvezhetjük majd, és eközben gamepaddel is garázdálkodhatunk. A játékokkal felszerelkezve összességében egy amolyan "Tegra Konzol" tulajdonosi életérzés is beköszönhet az új Tegra 3-mal szerelt eszköz birtokbavételével.

 


Ha pedig már az eszköznél tartunk, ne menjünk el szó nélkül az első hivatalosan bejelentett Tegra 3 tablet mellet sem, mely az ASUS berkeiből érkezik, Eee Pad Transformer Prime néven.

 

 

 

 

Az Eee Pad Transformer Prime 10,1 hüvelykes, 1280 x 800 pixeles natív felbontású kijelzővel rendelkezik, amely 178 fokos függőleges és vízszintes betekintési szögeket kínál. Az S-IPS kijelzőt a károsodások ellen a Gorilla Glass védi. A számításokért és a videomegjelenítésért a fent bemutatott lapka gondoskodik, mely 1,3 GHz-en pörög. A táblagépben gyárilag 1 GB LPDDR2-es rendszermemória és 32 GB (vagy 64 GB) tárhely kapott helyet, mely utóbbi microSD memóriakártyával tovább bővíthető.

 

 

 

 

Az energia tárolására egy 25 wattórás akkumulátor került a készülékbe, mely állítólag egy töltéssel tizenkét órányi üzemidőt biztosít. A dokkolóhoz csatlakoztatva pedig akár 18 órányi üzemidőre is szert tehetünk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.